Otvoren 59. Međunarodni dječji festival u Šibeniku

Otvoren 59. Međunarodni dječji festival u Šibeniku

Pedeset i deveti Međunarodni dječji festival u Šibeniku otvoren je u subotu, 15. lipnja, podizanjem festivalske zastave na renesansnom trgu ispred katedrale svetog Jakova i predstavom 'Knjiga o džungli', u izvedbi  Teatra Baj Pomorski iz Toruna u Poljskoj, a otvorenju je prisustvovala ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

"Radionice, predstave i koncerti još će jednom ovaj grad napraviti najvažnijim gradom na svijetu za djecu u ovom trenutku. Djeco, vi ste ovdje toliko sretni što možete netom nakon završetka škole uploviti u poseban svijet koji već 59 godina čini od ovih ulica najsretnije mjesto na svijetu. Posebno me veseli da kroz Festival grad Šibenik odgaja publiku i nadam se ćete kad odrastete nastojati pohoditi predstave i koncerte i da ćete u kulturi i umjetnosti naći nešto što će oplemeniti vaše živote", rekla je ministrica.

"Prigoda je ovo kojoj se svake godine radujemo jer na dva tjedna gradske kale i trgove preuzmu djeca i postaju stvaraoci i umjetnici. Slušajmo ih što imaju reći jer od njih puno toga možemo naučiti", rekao je pozdravljajući 'malu i veliku' publiku  Međunarodnog dječjeg festivala šibenski gradonačelnik Željko Burić.


Foto: MDF

Ovogodišnji Festival, njegov program podupiru i obogaćuju poljski umjetnici koji će MDF oplemeniti umjetničkim stvaralaštvom. U nedjelju, u Galeriji svetog Krševana na Gorici bit će otvorena izložba ‘Suvremena poljska grafika djeci Šibenika’. Autori radova su profesori vezani za Akademije primijenjenih ili likovnih umjetnosti, među kojima i sa Sveučilišta Marie Curie – Sklodowska iz Lubina te Strzeminski Akademije finih umjetnosti iz Lodza. Izložba će se moći razgledati do kraja Festivala.
 
Likovni program obogatili su poljski umjetnici svojom grafikom. Poznata umjetnica Melinda Šefčić u okviru MDF-a s djecom će oslikavati Autobusni kolodvor u Šibeniku i dječje igralište na otoku Zlarinu. Ove godine izrazita je ekološka komponenta Festivala pa je simbolično kako se otvorenje MDF-a poklopilo s obilježavanjem Svjetskog dana vjetra. U dva tjedna trajanja Šibenik čeka čarolija dječjeg kreativnog stvaralaštva.  (MK/Hina)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.