Izvedbom „Rigoletta" otvoreno 65. Splitsko ljeto

Izvedbom „Rigoletta" otvoreno 65. Splitsko ljeto

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek prisustvovala je svečanom otvorenju 65. Splitskog ljeta koje je otvoreno premijernom izvedbom opere Giuseppea Verdija „Rigoletto" u režiji Dražena Siriščevića i pod ravnanjem Ive Lipanovića u nedjelju, 14. srpnja 2019. godine. 

Gradonačelnik Krstulović Opara je prilikom otvaranja Splitskog ljeta rekao kako je na nama sačuvati Grad. „Na nama je to činiti plemenitošću umjetnosti, poniznošću prema iskustvu povijesti, osjetljivošću i pažnjom prema baštini, otvorenošću i slušanjem preostalih stanovnika srca grada, ali prije svega odlučnošću", rekao je Krstulović.
  
Obraćajući se novinarima prije Festivala, ministrica je istaknula kako su u tjedan dana otvoreni veliki nacionalni festivali, 70. u Dubrovniku i 65. u Splitu, a jučer i filmski festival u Puli. Rekla je da je ovo doba godine kada naši gradovi pokazuju svoj vitalitet i sve ono što su ti festivali dali gradovima i kulturi.
 
„Drago mi je da se u Splitu nastavlja tradicija njegovanja ambijentalnog izvođenja opere na Peristilu koji je stvarno jedinstvena pozornica s jedinstvenom akustikom. Program je bogat, ima repriza, opere i drame", poručila je ministrica.


FOTO: HINA
 
Na Festivalu će osim brojnih gostujućih i repriznih programa biti izvedene i tri premijerne predstave. Osim Verdijeva Rigoletta u opernom programu,  dramski će ansambl HNK Split izvesti dramu Kaligula / Britanik Alberta Camusa i Jeana Racinea u vrtu Galerije Meštrović, a Balet HNK Split zadnjeg  festivalskog dana na otvorenoj sceni splitskog poluotoka Sustipan izvest će plesnu predstavu Piazzolla / Stravinski u kojoj će svoje koreografske rukopise predstaviti pet europskih koreografa mlađe generacije Igor Kirov, Stephen Delattre, Kristian Lever, Claudio Cangialosi i Douglas Lee.
 
U sljedećih mjesec dana trajanja Splitskog ljeta na 18 lokacija bit će izvedeno 37 opernih, dramskih, baletnih, koncertnih naslova, izložbi, filmskih projekcija te jedna književna promocija u ukupno 48 izvedbi.  Osim  Splita  domaćin Ljetu bit će Sitno Gornje, Salona, Vrlika, Gata, te Makarska.

Prije otvorenja 65. Splitskog ljeta u okviru festivala otvorene su dvije izložbe koje je ministrica posjetila. Slikar Matko Trebotić predstavio je umjetničku instalaciju „Crvena vertikala (život – smrt – uskrsnuće)", dok je pola sata kasnije u Galeriji HAZU otvorena izložba „Autoportret naslikan od drugog“ umjetnika Gorana Trbuljaka. (MK/Hina)


FOTO: HINA


FOTO: HINA


FOTO: HINA


FOTO: HINA



Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.