Nova kazališna sezona Teatra Rugantino započela s “Boksačevim srcem”

RUGATINO

Nova kazališna sezona Teatra Rugantino je započela! Krećemo s najavom nove predstave, nove koprodukcije Rugantina s Kazalištem Planet Art – dirljive drame “Boksačevo srce”, metafore o životnim borbama, koja je osvojila srca publike diljem svijeta. Najavljujemo i “Čorbu od kanarinca” – nježnu i vedru, no na trenutke i bolno iskrenu komediju o braku! Predstava “Sirena i Viktorija” od premijere u siječnju niže uspjehe, a “Za umrijet od smijeha” i dalje je jednako provokativna i intrigantna publici. Na scenu se ponovno vraća i sasvim posebna predstava “Život je čudo”.
S obzirom da su Teatar Rugantino i Kazalište Planet Art sinergijom u produkciji i glumi postigli veliki uspjeh sa satiričnom fantazijom “Za umrijet od smijeha”, najavljuju za kraj ove godine i novu zajedničku produkciju. Iza naslova “Boksačevo srce” nalazi se dirljiva drama koja se zbog svoje univerzalne i duboke poruke izvodi na pozornicama diljem svijeta. Priča o boksu u ovoj je predstavi jedinstvena metafora života i životnih borbi te postavlja pitanja našeg stava prema njima.Boksačevo srce” na jednostavan način donosi duboke životne poruke zbog kojih djeluje motivirajuće na gledatelja pozivajući ga da i on sam preispita svoja uvjerenja i spoznaje, a u isto mu vrijeme poručuje da nikada nije kasno za ostvarenje snova, ali i nikada prerano za preuzimanje odgovornosti u životu.

Autor “Boksačevog srca” glumac je, redatelj i jedan od najplodnijih suvremenih njemačkih pisaca Lutz Hübner. Ostarjelog, bivšeg boksača utjelovit će proslavljeni glumac te dobitnik mnogih glumačkih nagrada Marko Torjanac koji ujedno i režira predstavu. U ulozi mladića koji je po kazni došao u starački dom, gledat ćemo Filipa Vidovića koji se proslavio glavnom ulogom u “Ciganinu, ali najljepšem” zagrebačkog HNK te za nju osvojio nekoliko nagrada. Probe se zahuktavaju, a nova hit predstava je na vidiku…

Najavljujemo u produkciji Teatra Rugantino i predstavu “Čorba od kanarinca” – zanimljivu, nježnu, vedru, zaigranu, ali na trenutke i bolno iskrenu komediju o braku. Priručnik za one koji razmišljaju o stupanju u brak, ali i ogledalo onih koji su već u njemu. Autor teksta je srpski pisac, scenarist i filmski redatelj, dobitnik više od 90 međunarodnih nagrada i priznanja, Miloš Radović. Ideju, ali i nastanak cijele priče najbolje ćemo opisati njegovim riječima: – “Čorba od kanarinca” je romantična, tužno-smiješna priča o dvoje ljudi koji se nisu bojali ljubavi ali su se bojali braka. Točnije, ona se nije bojala braka, on se bojao braka. To jest, ja sam se bojao braka, kad se već moram ovako otvarati pred nepoznatim ljudima… Nadamo se da smo vas dovoljno zaintrigirali ovom najavom jer ostatak ekipe predstave vam još nećemo otkriti.  

“Sirena i Viktorija” Rusa Aleksandra Galina, od premijere u siječnju niže same uspjehe kod publike i kritike, a nakon velike ljetne turneje, u rujnu je gostovala u Đakovu i Novoj Gradiški te je odigrana i ’okrugla’, 40. izvedba u Maloj dvorani Lisinski u Zagrebu. Ova moskovska priča dijeli s publikom mnoštvo nijansi muško-ženskih odnosa kao i post-tranzicijskih problema i upitnika. No, unatoč ozbiljnosti navedenih tema “Sirena i Viktorija” je ispunjena smijehom, a u njoj, iz izvedbe u izvedbu, uživa publika i nagrađuje vrhunsku glumu Gordane Gadžić, Dubravke Ostojić i Mladena Vasaryja te režiju Filipa Grinvalda – velikim i dugotrajnim aplauzom.

Ovaj mjesec, uz Zagreb gdje će “Sirena i Viktorija” osim u Maloj dvorani Lisinski (24. 10.) igrati i na Festivalu komedija VIII. Bobijevi dani smijeha (26. 10.), ovu će raskošnu komediju s jakom, emotivnom porukom moći pogledati i publika u Umagu (10. 10.) i Medulinu (11. 10.), te Valpovu (29. 10.) i Vukovaru (30. 10.).

Devetnaestog listopada na zagrebačku Malu scenu sa “Za umrijet od smijeha” vraćaju se i dva velika (anti)junaka u briljantnim izvedbama Gordane Gadžić i Marka Torjanca koji je napravio i sjajnu prilagodbu originalnog teksta Amerikanca Christophera Duranga na naše prilike. Režiju potpisuje Mario Kovač. Ona i On - drukčiji, neprilagođeni, nemirni, neshvaćeni podižu glas protiv situacije u kojoj su se našli. Simbolika običnog, ’malog’ čovjeka izgubljenog u svemu što se događa. Intrigantna, provokativna i hrabra satirična predstava o kojoj se ne prestaje pričati.

Po čemu je predstava “Život je čudo” sasvim posebna? Radi se o odličnom tekstu koji je Ivica Ivanišević izvorno pisao za suosnivača Rugantina Ivicu Vidovića, koristeći i neke elemente iz njegovog djetinjstva i života. Jednog ’malog’, običnog Dalmatinca (činjenica je da Rugantino voli dizati glas baš u ime ’malih’ ljudi) izvrsno donosi na scenu nacionalni prvak zagrebačkog HNK – Siniša Popović, a redateljica je Gordana Gadžić. S time da je predstava “Život je čudo” sasvim posebna složit će se i oni koji je pogledaju na novoj turneji po Hrvatskoj koja se trenutno dogovara.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.