"Nebo od gume", D.Špišića, u režiji Aide Bukvić, u HNK u Varaždinu, 15. studenoga, ujedno je i Kerekešova 110 premijera

kerekeš

Ovogodišnju sezonu Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu započinje uz prvu ovogodišnju praizvedbu prema tekstu „Nebo od gume”, Davora Špišića, nagrađenog nagradom „Marin Držić”. Praizvedba u režiji Aide Bukvić i uz provjerena imena tog teatra i općenito hrvatskog glumišta,na rasporedu je u petak, 15. studenoga, od 19.30 sati, a prva sljedeća repriza biti će 20. Studenoga.

Glumačku ekipu predvodi Ljubomir Kerekeš kojemu je to ujedno i 110 premijera u karijeri, a ovdje utjelovljuje glavni lik - Pavla, vlasnika vulkanizerskog obrta „Duša”. U  predstavi glume i Sunčana Zelenika Konjević, Ognjen Milovanović, Zdenko Brlek, Ivica Pucar, Mirjana Sinožić, Hana Hegedušić, Stojan Matavulj, Karlo Mrkša, Gordana Slivka, Beti Lučić i po prvi put u ovom kazalištu Tomislav Krstanović.
Scenograf je Miljenko Sekulić, kostimografkinja Irena Sušac, a suradnik za glazbu Vid Novak Kralj.

Nebo od gume” je priča koja na duhovit i pomalo groteskan način progovara o mnogim neuralgičnim točkama našeg suvremenog društva. Radnja je smještena u vulkanizersku radionicu kojoj prijeti zatvaranje i rušenje zbog ekonomskih i političkih malverzacija, što se prelama preko egzistencije jedne obitelji. Različite silnice u drami prelamaju se tako da na duhovit, topao, ali istodobno i “pomaknut” način govore o našem suvremenom stanju. Sve vrijednosti ove drame prepoznate su od žirija nagrade Marin Držić, a ono što je kazališni inspirativno jest to da se kroz ovaj tekst može uspostaviti zanimljiv i poseban stil glume. Redateljica Aida Bukvić ističe da Špišićeve tekstove karakterizira specifičan crni humor, zbog čega je „Nebo od gume” žanrovski komedija ili preciznije crno-humorna satira.

-Osjećam se iznimno ponosno što je HNK u Varaždinu na repertoar stavilo moju nagrađenu dramu. Ispunjava me i odgovornošću činjenica da se moj tekst izvodi na sceni koja u našoj memoriji u proteklih nekoliko desetljeća slovi kao mjesto stalnog, živog istraživačkog teatra. Podsjećam da su u ovom kazalištu praizvođeni tekstovi Šnajdera, Bakmaza, Jergovića...To je nešto što pred autora i cijelu autorsku ekipu stavlja izuzetnu odgovornost, ali i izuzetno profesionalno zadovoljstvo - rekao je na najavnoj press-konferenciji Špišić.

 

Intendantica Jasna Jakovljević ističe da je riječ o scenski zanimljivoj predstavi, u čijoj su realizaciji pomogli sponzori Gumiimpeks, Crtorad, AC Baumgartner i Varteks.
-Zahvaljujem svima koji nas prate i pomažu u našem radu. Drago mi je da će i naša domaća tvornica, naš Varteks, biti na sceni varaždinskog HNK, budući da su zaduženi za kostime glumaca. Raduje me što smo s Varteksom dogovorili ugovor o dugogodišnjoj suradnji – zaključila je intendantica.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.