Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu, večeras se priprema za koncertnu premijeru čuvene operete “Grofica Marica”

KALMANOVA KĆI YVONNE

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu, večeras se priprema za koncertnu premijeru operete “Grofica Marica” nastalu u koprodukciji sa Zagrebačkim kazalištem Komedija čija je zagrebačka premijera bila 23. studenoga. To, jedno od najpoznatijih operetnih djela mađarskog skladatelja Emmericha Imre Kálmána koji sa songom “Komm mich nach Warasdin” slavi taj stari hrvatski barokni grad kao idilično mjesto za zaljubljene, dugo se iščekivalo u Varaždinu, a to je omogućeno zahvaljujući dobivanju statusa nacionalnog kazališta i postupnog uvođenja i glazbene scene, koja još u potpunosti nije zaživjela repertoarski, ali je na najboljem putu.
Opereta s orkestrom, zborom, baletom i ansamblom sjajan je programski sadržaj i za Komediju budući da se opereta Grofica Marica više od dva desetljeća nije izvodila niti na njihovoj sceni.
Za to iznimno djelo tzv. željeznog operetnog repertoara libreto su napisali Julius Brammer i Alfred Grünwald, a u ovoj koprodukciji režirao je ga je Ozren Prohić. Mađarski skladatelj Emmerich Kálmán uz svog sunarodnjaka Franza Lehára najistaknutiji je mađarski operetni skladatelj. Kálmán potpisuje dvadesetak opereta, no svjetsku slavu su postigle "Kneginja čardaša", "Grofica Marica", "Jesenji manevri", "Bajadera" i "Cirkuska princeza" koje su pisane u specifičnoj kombinaciji tipične bečke operete i elemenata živopisnog mađarskog folklora, ali ima i američkih glazbenih utjecaja pa se uz valcere i čardaš plešu foxtrot i shimmy.
Današnjoj promociji Kálmánovih opereta diljem svijeta uvelike pridonosi iznimna promidžbena aktivnost njegove kćeri Yvonne, koja je u nekoliko navrata i posjetila Varaždin zalažući se za stavljanje te sjajne očeve operete i na repertoar varaždinskoga kazališta.

“Grofica Marica” Emericha Kalmana, nastala između dva rata (1924.), objedinjuje najbolje od bečke operetne tradicije i mađarskih vatrenih ritmova, ali uključuje i američke utjecaje, pa tu uz valcere i čardaš nalazimo i foxtrot i shimmy. Gotovo svi gčazbeni brojevi postali su hitovi, uz koje će, osim nostalgičnim poznavateljima i zaljubljenicima, bilo zasigurno zaigrati i publici najnovije generacije. Ova antologijska opereta naime, gotovo sto godina nakon praizvedbe, i dalje je, u novim i novim izvedbama redoviti gost europskih, može se reći i svjetskih scena. Zaplet započinje kad se samostalna, bogata, podjednako lijepa i duhovita, grofica poželi riješiti udvarača koji u poslijeratnoj krizi jure za njom zbog njezinog novca te jednostavno izmisli nepostojećeg zaručnika zato da bi je pustili da na miru uživa u životu, a u iščekivanju prave ljubavi. Stvari, međutim, ne idu uvijek kako se planira.

- Malo ljudi zna da je po toj opereti u Njemačkoj snimljen i film jer ni priča zapravo nije banalna već govori o tome kako mi u ljubavi gubimo povjerenje, a to je i osnovni zaplet te operete.  Time ujedno to više nije burleska nego ima vrlo ozbiljnu glazbu jer i ta Kalmanova partitura je iznimno zahtjevna. - Kazao je o tom operetnom remek djelu redatelj Ozren Prohić.
Dirigenti: Krešimir Batinić/ Davor Kelić
Redatelj: Ozren Prohić
Uloge:
Grofica Marica – JELENA ŠTEFANIĆ
Knez Moritz Dragomir Populescu – ERVIN BAUČIĆ
Barun Koloman Župan – DRAŽEN BRATULIĆ
Grof Tassilo Endrödy Wittenbrug – FILIP HOZJAK
Liza, njegova sestra – ANA MIKAC
Karl Stephan Liebenberg – ZLATKO OŽBOLT
Manja – LUCIJA SPEVEC
Čeko / Narator – ŽELJKO DUVNJAK
Orkestar i zbor ZGK “Komedija”

 

 ba fotografiji kalmanova kći Ivonne za posjeta Varaždinu

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.