PREMIJERA: "Maskerata" Miroslava Krleže, karnevalska ljubavna igra iz 1913. godine, na sceni HNK u Varaždinu, 1. veljače

MASKERATA

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, u subotu,1. veljače, pogledajte „Maskeratu”. Riječ je o prvoj ovogodišnjoj premijeri koju je prema ranom djelu Miroslava Krleže adaptirao i režirao Ivan Planinić.
Na press konferenciji vezanoj uz najavu intendantica Jasna Jakovljević izrazila je zadovoljstvo da se u kazalištu koje njeguje Krležijanstvo postavlja tu Krležinu karnevalsku ljubavnu igru iz daleke 1913. godine te da je na scenu HNK donosi mladi redatelj Ivan Planinić, koji prvi put radi u ovom kazalištu. U „Maskerati” igra troje glumaca HNK u Varaždinu – Marinko Prga (Don Quixote), Karlo Mrkša (Pierrot) i Hana Hegedušić (Kolombina).

Naravno, radi se o ljubavnom trokutu, a predstava je inovacija jer su kako kažu redatelj i glumci napravili niz pomaka radeći i s pišćevim didaskalijama.
A Planinić je odradio i adaptaciju teksta što, prema njegovim riječima, nije bio baš jednostavan posao jer taj rani, Krležin ciklus Legendi koliko god da je težak i nedostavljiv bio je kaže dobar poligon za niz inovacija - novih kazališnih sredstava i na tom putu traženja nekog suvremenog izričaja, a reći će: - Krleža u to svoje mladenačko doba pomalo koketira s komedijom dell'arte i općim književnim mjestima, što potvrđuje njegovu tadašnju estetsku orijentaciju koja prizivanjem mitova, arhetipa i stereotipa žudi za drugačijim i novim dramskim jezikom. Kao da Krležin stereotip ljubavnog trokuta, uspostavljen plošnim emocionalnim iskazima, tendenciozno osiromašuje tri dramska lica, da bi nas uputio na sebe samoga, bogato prisutnog u didaskalijama.
Scenografiju i kostime u „Maskerati” osmislile su Petra Dančević i kao asistentica Žarka Krpan, koreografiju Ivana Pavlović, a glazbeni suradnici su Vid Kralj Novak i Nikša Marinović. Premijera je na Podrumskoj sceni “Zvonimir Rogoz”, 1. veljače s početkom u sati. Reprize su 5., 7. i 8. veljače u 20 sati, a 6. veljače u 11 sati moći će je pogledati I srednjoškolci.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.