Iz repertoara HNK pogledajte dramatičnu predstavu T. Williamsa "Iznenada prošlog ljeta"

Iz repertoara HNK pogledajte dramatičnu predstavu T. Williamsa "Iznenada prošlog ljeta"

Iz repertoara HNK pogledajte dramatičnu predstavu "Iznenada prošlog ljeta" Tennesseeja Williamsa u režiji Snježane Banović Dolezil.Prevela Acija Alfirević, dramaturg Darko Lukić, scenograf Marin Gozze, kostimograf Dzenisa Pecotić, skladatelj Darko Hajsek i asistentica režije Ksenija Krcar. Uloge: Mirjana Sinozić (gospođa Venable), Robert Plemic (dr. Cukrowicz), Leona Paraminski (Catherine Holly), Ljiljana Bogojević (časna Felicity), Vesna Stilinović (gospođa Holly), Berislav Tomičić (George Holly) i Beti Lučić (Gospođice Foxhill).

Tennessee Williams: Odjednom prošlog ljeta, redateljica Snježana Banović Dolezil, foto: Saša NovkovićDramatični tekst Odjednom prošlog ljeta, napisana i producirana 1958., na prvi pogled nalikuje izvrsnom filmskom trileru: misterija tragične smrti otkriva se u potrazi za mogućim počiniteljem zločina. Ispod tog okvira, međutim, susrećemo se s nevjerojatnim, iznenađujuće snažnim svijetom složenih psiholoških problema, ljudskih odnosa i mračnih, mukotrpno skrivenih i mučnih obiteljskih tajni, zastrašujućih od samog nesretnog događaja.
Kao dio ove priče, Tennessee Williams ( Williams klikne na Williamsovu biološku vezu) naiznosi svoje opsesivno bavljenje temama obitelji, roditelja i djeteta, zbrke mentalnih bolesti mladih, "zabranjenih" emocija, skrivenih strana ljudske seksualnosti i problema nasilja, kao i svoju temeljnu autobiografsku opsesiju - odnos civilnog društva s opće prihvaćenim normama ponašanja prema ljudskoj slobodi koja ona živi nagonima vlastite prirode, a kad je to izravno u suprotnosti s tim društvenim normama,  dramatičar Darko Lukić piše o ovoj drami 
Svaki susret s Williamsom, ironičnim melodramatistom i piscem niza tzv. drame južne gotike predstavlja za svakog kazališnog redatelja koji im pruži čarobnu kutiju koja svakim otvaranjem nudi novi, simboličniji i značajniji svijet. Za njega je magija kazališta oduvijek bila sila koja nadilazi čak i naj fantastičniji život i najnepredstavnije priče o stvarnosti: provodeći cijeli svoj život, uz pomoć realizma dok je svoju magiju nosio u kazalištu, hipnotički se bacio u kazalište, što mu je redovito potvrđivalo da život izvan njega manje je vrijedan, čak prazn. U svim svojim dramama, te spaljivanje holograma, koji treperenje negdje između stvarnog i nestvarnog, žene su uvijek jači ili su jednostavno jači tragična sudbina, piše u tekstu o Williamsrežija Snježana Banović . 

Elizabeth Taylor u filmu 1958. iznenada u režiji Josepha L. Mankiewicza Film Iznenada prošlog ljeta režirao je Joseph L. Mankiewicz 1958. s Katherine Hepburn, Elizabeth Taylor i Montgomery Clift u glavnim ulogama, a obje su glumice bile nominirane za nagradu Akademija u kategoriji najbolje sporedne glumice.
Holivudska cenzura prisilila je redatelja da glumi u finalnoj verziji scene koje su se u to vrijeme smatrale eksplicitnim prikazima seksualnih odnosa.

Ovaj tekst bio je i televizijska adaptacija 1993. godine, a slavni redatelj Richard Eyre povjerio je glavne uloge slavnim Maggie Smithu, Robu Loweu, Richardu Grantu i Natasha Richardson.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.