HNK u Varaždinu poziva da iz svog naslonjača pogledate dramu Miroslava Krleže "U agoniji"

HNK u Varaždinu poziva da iz svog naslonjača pogledate dramu Miroslava Krleže "U agoniji"
U agoniji youtube
HNK u Varaždinu poziva da iz svog naslonjača pogledate dramu Miroslava Krleže "U agoniji", koja je u režiji Petra Večeka premijerno izvedena 2006. godine. Pozivaju se i učenici i profesori da na taj način obrade još jedan naslov iz lektire. Drama U agonij iprvi je put producirana 14. travnja 1928. u Zagrebu u režiji Alfonsa Verlija. Glavne uloge igrali su Ivo Badalić (Lenbach), Vika Podgorska (Laura) i Dubravko Dujšin (Križovec). Prvi je put upriličen u Varaždinu 5. listopada 1946. u režiji Viktora Becka.

Na kraju pedesetih godina prošlog stoljeća Miroslav Krleža osjetio je potrebu za daljnjim razradom lika Križovaca, a modificirao je kraj drugog čina drame i napisao treći čin. CNT u Varaždinu ovaj će put dramu staviti u trodijelnu verziju, prvi put izrađenu 9. ožujka 1959., u režiji Tomislava Tanhofera. Na prvoj verziji trodijelne verzije nastupili su Tito Strozzi (Lenbach), Ervina Dragman (Laura), Jurica Dijaković (Križovec) i Bela Krleža (M. Petrovna). 

Miroslav Krleža
U AGONIJI

Redatelj i scenograf: Petar Veček
Dramaturg: Petar Veček
Kostimografkinja: Ida Posavec Križ
Odabir glazbe: Nataša Maričić

ULOGE:
Barun Lenbach: Ivica Plovanić
Laura Lenbachova: Jagoda Kralj Novak
Dr. Ivan plemeniti Križovec: Marinko Prga
Grofica Madeleine Petrovna, manikirka: Marija Krpan
Policijski pristav: Darko Plovanić
Gluhonijemi prosjak: Nikolaj Popović

Premijera: 26. siječnja 2006.godine

Link na snimku: https://www.youtube.com/watch?v=67pZpoAvuck

- Pripremili smo i nešto novo za našu najmlađu publiku. Dubravko Torjanac je osmislio priče, a čitaju ih glumice HNK u Varaždinu: Gordana Slivka i Ljiljana Bogojević. Svaki dan na facebook stranici Kazališta pronađite novu priču za vaše mališane. Pratite nas i dalje i ostanite doma. poručuju iz varaždinskog kazališta.
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.