Svečano dodijeljene godišnje nagrade HNK u Zagrebu

Svečano dodijeljene godišnje nagrade HNK u Zagrebu

Nina Violić, Livio Badurina, Lana Kos, Tomislav Mužek, Anamarija Marković i Drew Jackson dobitnici su ovogodišnjih nagrada Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu za najbolja ostvarenja u dramskim, opernim i baletnim predstavama u sezoni 2019./2020.
Prisutne je prije početkadodjele pozdravila intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč, koja je zahvalila svim umjetnicima i zaposlenicima Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu kao i publici  na podršci tijekom ove izazovne sezone, te je izrazila zadovoljstvo što mogu zaključiti sezonu koja završava 9. srpnja.

  • Iznimno smo sretni da smo jedni od rijetkih u Europi i u svijetu koji su uopće imali priliku otvoriti vrata svoga kazališta. Iskreno se nadam da ćemo se od rujna vidjeti u puno većem broju u kazalištu, a ako se to ne dogodi, mi ćemo vam i dalje, u bilo kojem broju i u bilo kojem obliku, pjevati glumiti i plesati. Ovaj teatar je mali teatar, živimo u nekome čudnom vremenu i čini mi se da je cijeli svijet postao teatrom. Zato smo tu za vas, da vam pomognemo i da vi pomognete nama, izjavila je intendantica.

Nina Violićosvojila je Nagradu Mila Dimitrijević za ulogu Olge u autorskom projektu Bobe Jelčića Tri sestre prema Čehovljevoj drami te za koloplet uloga (Antun Zanović, trgovac Chomel, Mama Ubu) u autorskom projektu Znaš ti tko sam ja Ivana Penovića.Za ulogu Stjepana Zanovićau istoj predstavi, koja je premijerno izvedena 6. ožujka, Livio Badurina također je osvojio Nagradu Mila Dimitrijević. Članovi ocjenjivačkog suda bili su kazališna kritičarka Nataša Govedić, dramaturginja Una Bauer i sveučilišni profesor Leo Rafolt (predsjednik).

Ocjenjivački sud za dodjelu nagradaMarijana Radev i Vladimir Ruždjak u području operne umjetnosti okupio se u sastavu muzikologinjeJagode Martinčević, glazbenog kritičara BranimiraPofuka i predsjednika ocjenjivačkog povjerenstva Dražena Siriščevića. Jednoglasnom odlukomNagrada Marijana Radev dodijeljena je Lani Kos za interpretaciju Leonore u operi Trubadur Giuseppea Verdija, a Nagrada Vladimir Ruždjak Tomislavu Mužeku za ulogu Edgarda u operi Lucia di LammermoorGaetanaDonizettija.

Nagrada Ana Roje prema jednoglasnoj odluci ocjenjivačkoga suda u sastavu baletne majstoriceBožice Lisak, teoretičarke plesa Maje Đurinović i koreografkinjeLjiljaneGvozdenović (predsjednice), dodijeljena je Anamariji Marković za solističke nastupe u baletima u protekloj sezoni te za interpretaciju Klare u baletu Orašar P. I. Čajkovskoga u koreografiji Vladimira Malakhova.Nagrada Oskar Harmoš pripala je članu Baleta HNK u Zagrebu Drewu Benjaminu Jacksonu za ulogu Princa u baletu Orašar P. I. Čajkovskoga u koreografiji Vladimir Malakhova te za ulogu Dvorske lude u baletu Labuđe jezero istih autora.

Nakon svečane dodjele nagrada uslijedio je prigodan glazbeno-scenskiprogram na otvorenome.

U glazbeno-scenskom programu pod ravnanjem Luke Vukšić, zbor i gudački kvartet Opere i sopranistica Ana Zebić Kostel uz klavirsku pratnju Vjekoslava Babića izveli su odabrana djela Pere Gotovca, Vatroslava Lisinskog, Gaetana Donizettija i Giuseppea Verdija, a odabrane stihove Silvija Strahimira Kranjčevića, Miroslava Krleže, Vesne Paruna i Jakše Fiamenga interpretirali su Ivan Colarić, Franjo Kuhar, Ksenija Marinković, Filip Vidović, Nina Violić i Kristijan Beluhan.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.