Počelo je 35. Zagrebačko Histrionsko ljeto: Do suza se nasmijte uz Mačka u vreći

Počelo je 35. Zagrebačko Histrionsko ljeto: Do suza se nasmijte uz Mačka u vreći

Premijera predstave 'Mačak u vreći', po tekstu Georgesa Feydeaua i u režiji Damira Lončara, službeno je otvorila 35. zagrebačko histrionsko ljeto, koje će ove godine ljetnu pozornicu na zagrebačkoj Opatovini puniti smijehom, sve do 5. rujna

Lončar je najavio 'zgodnu' komediju zabune prepunu nepodnošljive lakoće zbivanja i kolopleta zavrzlama, 'koja će sasvim sigurno odlično sjesti zagrebačkoj publici, koja se u uvjetima pandemije već zaželjela i kazališta i dobre zabave'.

Godinama smo, Damira Lončara, gledali kao jednog od glavnih likova Histrionske pozornice, a ovog ljeta se prepuštamo da nas njegova režija do suza nasmije u novom komadu Mačak u vreći! Pogledali smo predstavu na prvoj predstavi za publiku, ovog četvrtka i što reći- upravo to nam treba ovog ljeta! Smjeha, smjeha i samo smjeha!

Mačak u vreći – jedna je od izvođenijih komedija majstora komedije Georgesa Feydea koja je poslužila kao idealan predložak za histrionski povratak u međuratni Zagreb, kada se naš grad razvija punom parom i živim punim plućima, ne zaostajući mnogo za europskim metropolama. Feydeauovi likovi su se stoga našli preneseni iz pariškog salona na zagrebačku Opatovinu, gdje bogati industrijalac Štaub želi kupiti tenora kako bi ucijenio HNK i natjerao ga da praizvede operu njegove kćeri. Kako to već u Feydeaua biva, niz sitnih previda i slučajnosti dovest će na njegov prag mladog Splićanina, za kojeg će Štaub pretpostaviti da je tenor, a zapravo je riječ o sinu njegova prijatelja Roje, koji se bavi trgovinom pršutom i koji ne zna pjevati ni za živu glavu. Mladić se pritom odmah zaljubljuje u jednu od nazočnih dama i od tog trenutka počet će se zaplitati sve dalje u mrežu nesporazuma i pogrešnih pretpostavki, u škripcu između tri žene, ljubavi i posla, Splita i Zagreba. Obećava zar ne?

Ono što nas je oduševilo, osim odlične režije dobro poznate komedije, je i glumačka postava- Briljantan Filip Juričić u ulozi Spliće (zbog kojeg će vas na kraju predstave zaboljeti dlanovi od pljeskanja), dvije dame za koje je teško odlučiti koja se bolje snašla u ulozi zavodnice Ana Herceg i Barbara Vicković, otac i sin Franjo Kuhar i Martin Kuhar, mladi i talentirani Dajana Čuljak i Ognjen Milovanović te na kraju, kao šećer Davor Svedružić uz čije ćete gegove ‘vrištati’ od smijeha.

Premijera predstave je danas, a Histrionsko ljeto traje sve do 05.rujna. Predstave su svakim danom (osim nedjelje i ponedjeljka) u 21 sat, a nakon 18.kolovoza u 20 sati. Cijena ulaznice, ove godine, iznosi 100 kuna.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.