'Teške ljubavi' Itala Calvina premijerno na 66. Splitskom ljetu

'Teške ljubavi' Itala Calvina premijerno na 66. Splitskom ljetu

Dramsku predstavu 'Teške ljubavi' premijerno će u zajedničkoj produkciji na 66. Splitskom ljetu izvesti Drama Hrvatskog narodnog kazališta Split i Gradskog kazališta mladih Split u ponedjeljak, 27. srpnja, s početkom u 21 sat, na ambijentalnoj pozornici splitskog poluotoka Sustipan.

Kazališni je to omnibus nastao dramatizacijom nekoliko pripovijetki iz istoimene zbirke talijanskog literarnog genija Itala Calvina, koju potpisuje Ivan Penović.
Predstavu režira Aleksandar Švabić, a u njoj igraju glumci iz ova dva splitska kazališta.

U predstavi sudjeluju glumci: Vanda Boban Jurišić, Lidija Florijan, Ana Gruica Uglešić, Nada Kovačević, Luka Čerjan, Pere Eranović i Mijo Jurišić te inspicijentica Tina Munivrana Novković koja je za trajanja predstave stalno prisutna na sceni.

U adaptaciji mladog dramaturško-redateljskog dvojca snažnog autorskog pristupa Ivana Penovića i Aleksandra Švabića Teške ljubavi  su provokativna scenska činjenica koja istražuje ljudske odnose, ali i propituje konvencije kazališne estetike. „Svaki od tri dijela predstave nastao je kombinacijom različitih Calvinovih pripovijetki u kojima se miješa realnost i iluzija u razotkrivanju ljubavnih obrazaca i tajni svijet naizgled obične svakodnevice.

Teške ljubavi predstava je o poteškoćama u komunikaciji, a potom i u ljubavi, kao specifičnom komunikacijskom odnosu. Ljubavi prema vlastitom miru koliko i vlastitom nemiru, ljubavi prema svakodnevnim avanturama koje u očima drugih izgledaju kao loše navike ili žute minute nemirnih putnika“ zapisao je dramaturg Penović.

Predstava se igra u prijevodu Morane Čale, Nedjeljka Balića-Nižića i Živka Nižića, a autorski tim, osim redatelja Švabića i dramaturga Penovića čine i: Damir Klemenić, asistent redatelja zadužen za scenski pokret, skladateljice Ines Prajo i Arijana Kunštek, Goran Cetinić zadužen za glazbu i glazbene efekte na sceni, kostimografkinja Jana Letilović, oblikovatelj svjetla Siniša Čović i oblikovatelj zvuka Tomislav Topić.

Nakon premijere 27. srpnja predstava će na Splitskom ljetu biti reprizirana 29. i 31. srpnja, te 1. kolovoza. U sljedećoj kazališnoj sezoni Teške ljubavi igrat će na sceni Gradskog kazališta mladih Split.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.