Montiranje triju podiznih platformi za proscenij u obnovi pozornice HNK u Varaždinu

Montiranje triju podiznih platformi za proscenij u obnovi pozornice HNK u Varaždinu

Stigla je oprema za proscenij, za novu pozornicu varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta! Užurbani radnici Tehnixa iz Donjeg Kraljevca danas su pred novinarima, ravnateljima kulturnih institucija, pred gradonačelnikom dr. Ivanom Čehokom i njegovim zamjenicima istovarivali velike dijelove nove kazalište pozornice tj. triju podiznih platformi u prostoru za orkestar ukupne površine 30 m2.  Nakon građevinskih radova, sve je bilo pripremljeno za početak postavljanja hidrauličnih pontona koji će omogućiti s jedne strane povećanje scene, izvođenje modernih glazbeno-scenskih djela, a po potrebi i povećanje broja sjedećih mjesta u parteru.

U društvu sa Đurom Horvatom, uglednim poduzetnikom, inovatorom i vlasnikom tvrtke Tehnix koja je isporučila opremu gradonačelnik je naglasio:  - Čekali smo predugo za obnovu objekta poput kazališta. No, to ne ide na silu jer sve  treba dobro pripremiti. Već smo uredili koncertnu dvoranu koja je na ponos svima koji u njoj nastupaju i posjetiteljima koji dolaze na koncerte i predstave. Sada ćemo imati potpuno automatiziranu pozornicu, sve će biti na gumb i neće više biti kvarova. Nakon što obnovimo pozornicu, ponovo ćemo u siječnju zatvoriti gledalište kako bi ga kompletno uredili.

Nakon energetske obnove kazališta 2008, nakon uređenja sanitarnih čvorova sada eto radimo na kazališnim „cugovima“ (kranovi da dizanje kazališne scenografije) i na pontonima za kazališnu pozornicu. S uređenjem gledališta završit ćemo kompletnu uređenje kazališta – rekao je gradonačelnik Čehok na sceni kazališta gdje su radnici montirali hidraulične pontone proizvedene Tehnixu iz Kraljevca. Dodao je da se također uredio pristup kazalištu osobama s invaliditetom, te naglasio da će sada varaždinsko kazalište raspolagati sa četiri potpuno odvojene scene na kojima će se moći odvijati programi: Podrumska scena, scena Europa media, velika koncertna dvorana i gledalište.

Vrijednost radova koji se sada odvijaju je 1,3 milijuna kuna od čega Grad daje pola iz proračuna, a drugu polovicu Ministarstvo kulture i sponzori. Ukupna obnova kazališta u proteklih deset godina iznosi oko 15 milijuna kuna. Radovi će biti završeni do početka sezone, a gledalište će potom ponovo biti zatvoreno radi kompletnog uređenja - rekao je gradonačelnik. Ministarstvo kulture i medija prema riječima izaslanice ministrica Vesne Juraga Pascutini prošle je godine investiralo u obnovu velike koncertne dvorane, a ove godine izdvojilo je 400.000 kuna za obnovu pozornice HNK u Varaždinu, čime je zapravo nastavljen slijed sufinanciranja obnove kazališta koja traje desetak godina, a koju čitavo to vrijeme vodi ranije ravnateljica varaždinskoga gradskog kazališta, a danas intendantica nacionalne kazališne kuće, Jasna Jakovljević.

 

Radove je izvela ugledna globalna kompanija Tehnix iz Donjeg Kraljevca, čiji su stručnjaci u suradnji s arhitektom Vedranom Köglom osmislili, projektirali i proizveli podizne platforme primjenjujući i koristeći najnovije informatičke tehnologije. Konkretno, za upravljanje spomenutim platformama projektiran je električno-hidraulički motorni pogon te mehanički sistem spuštanja i dizanja segmenata pozornice.Taj prijeko potreban zahvat za nacionalno kazalište u bliskoj će budućnosti omogućiti brzu prenamjenu prostora velike pozornice varaždinskog kazališta, a posljedično i brža izmjenjivanja raznih aspekata scenskih događanja, što do sada nije bilo moguće jer je otvaranje spomenutog prostora trajalo, doslovno, danima. Bit će to prvo osuvremenjenje tog segmenta scenske tehnike nakon temeljite obnove kazališta koja se odvijala od 1948. do 1955. godine, dakle, prije 65 godina.

Osim pomno biranim repertoarom i nastojanjima da se varaždinskoj publici približe svi vidovi scenskih događanja, i ovim hvalevrijednim pothvatom, kao i tehničkim mogućnostima koje on donosi, potvrđuje se ispravnost odluke Sabora Republike Hrvatske da Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu dodijeli nacionalni status.Radovi se izvode uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Varaždina te uz pomoć donacija.

Đuro Horvat direktor i vlasnik Tehnixa ponosan je na svoju ekipu stručnjaka kojima je to prvi takav projekt, a kojim su sljedom okolnosti time ujedno i otvorili još jednu proizvodnu nišu. 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.