Dugotrajni aplauz oduševljene premijerne publike na praizvedbi baleta Ponos i predrasude

Dugotrajni aplauz oduševljene premijerne publike na praizvedbi baleta Ponos i predrasude

Praizvedba baleta Ponos i predrasude u koreografiji i režiji Lea Mujića održana je u subotu pred mnogobrojnom premijernom publikom.

Koreografski rukopis Lea Mujića te prilagodbe klasika već smo imali prigodu gledati na pozornici Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu poput baleta Gospoda Glembajevi koji je odlično prihvaćen kod publike. I ovoga puta čini se bit će tako. Unaprijed rasprodana predstava Ponos i predrasude na praizvedbi je ispraćena dugotrajnim i glasnim aplauzom iskreno oduševljene publike.

Praizvedba ovog glasovita klasika prema literarnom predlošku Jane Austen bila je planirana za 27. ožujka, no epidemija korona virusa zatvorila je kazališta i onemogućila izvedbu. Priča je to o senzibilnoj, inteligentnoj i slobodoumnoj djevojci Elizabeth Bennet koja se, kao i njezine četiri sestre, mora udati za bogata muža, a publiku će provesti kroz raskošne salone devetnaestostoljetne Engleske uz glazbene brojeve velikih engleskih skladatelja. Prema mišljenju mnogih teoretičara književnosti, roman spisateljice Jane Austen neodoljivo je i besprijekorno napisano štivo, koje se čini idealnim predloškom za baletno djelo.

Oduvijek vjerujem u moć medija baleta, vjerujem u balet, vjerujem kako ima tu moć prenijeti jedno ovakvo djelo koje je nadahnulo mnoge filmove i serije, i čini mi se da je sazrelo vrijeme i mogućnost da se pokretom izrazi misao književnice. Pokušao sam napraviti pitku priču koja će biti razumljiva i onima koji djelo nisu čitali ni vidjeli u bilo kojem drugom obliku, što podrazumijeva i one skrivene elemente  priče. Kao čovjek kazališta, smatram kako o teatru treba razmišljati na taj način, sveobuhvatno. Okosnica priče ostaje ljubav, a to se područje baletom vrlo uspješno može izraziti, rekao je Leo Mujić.

Ansambl predstave na praizvedbi su činili Natalia Kosovac (Elizabeth Bennet), Guilherme Gameiro Alves (gosp. Darcy) i Iva Vitić Gameiro (Jane Bennet), te Bálint Rauscher (Charles Bingley), Rieka Suzuki (Lydia Bennet), Takuya Sumitomo (George Wickham), George Stanciu (gosp. Bennet), Mirna Sporiš (gđa. Bennet), Asuka Maruo, Kornel Palinko, Mutsumi Matsuhisa, Miruna Miciu, Edina Pličanić, Cristiana Rotolo, Valentina Štrok, Olja Jovanović Zurovac, Andrea Schifano, Drew Jackson, Adam Harris, Dan Rus, Ovidiu Muscalu i drugi.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.