Zagrebačko i Varaždinsko nacionalno kazalište počeli suradnju na razmjeni programa

Zagrebačko i Varaždinsko nacionalno kazalište počeli suradnju na razmjeni programa

Sutrašnjim gostovanjem Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu u varaždinskom HNK-u zaživjet će kontinuirana suradnja i razmjena programa između dvaju nacionalnih kazališta, na temelju ugovora koji su u srijedu 24. veljače na press konferenciji potpisale dvije intendantice, Jasna Jakovljević i Dubravka Vrgoč.
Potpisivanje su svojom nazočnošću podržali Zrinka Hraste Sočo pomoćnica ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, te gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok i njegova zamjenica Sandra Malenica.

 

Na pressici je rečeno da kontinuirane suradnje između dva nacionalna teatra nije bilo punih 37 godina te da taj ugovor otvara uzajamnu razmjenu predstava i drugih programa. Varaždinskoj publici na taj se način otvara mogućnost praćenja opernog i baletnog programa, ali i dramskih uspješnica zagrebačkog HNK, a varaždinsko će kazalište zagrebačkome vratiti onaj stari purgerski šarm sa svojim kajkavskim repertoarom ali i koncertima i drugim programima.



Zagrebačko kazalište već sutra gostuje u Varaždinu nagrađenom predstavom Monike Herceg "Gdje se kupuju nježnosti", a varaždinsko će kazalište zagrebačkoj publici uzvratiti koncertom autora Davora Bobića u izvođenju Evelin Novak. Nakon toga uz obljetnicu smrti Georgija Paara, Varaždinci će u Zagrebu gostovati s Paarovim "Baladama Petrice Kerempuha", a iz Zagreba u Varaždin dolaze operni pjevači Lana Kos i Tomislav Mužek i to bi trebalo biti sve do kraja sezone, rekla je intendantica Vrgoč.
Na jesen suradnja se nastavlja novim međusobnim gostovanjima.- Suradnja između dvaju kazališta na tragu je naputka Ministarstva o povezivanju kulturnih institucija koji se ovime počinje ostvarivati rekla je pomoćnica ministrice te naglasila da toga ne bi bilo da nije bilo ulaganja u obnovu pozornice i iznimnog truda intendantice Jakovljević koja se već 15-ak godina osim o živom kazalištu i programima skrbi i o obnovi kazališne zgrade.

Posebna pogodnost koju je kazalište dobilo najnovijim ulaganjima je podizna platforma za orkestar čime je gledalište HNK Varaždin osposobljeno za prihvat zahtjevnijih opernih i baletnih programa rečeno je na pressici.
Jasna Jakovljević zahvalila je na prihvaćenoj suradnji intendantici Vrgoč, a pomoćnici ministrice Zrinki Hraste Sočo na podršci koju varaždinskom kazalištu pruža Ministarstvo kulture RH. Gradonačelnik Čehok je čestitao dvjema intendanticama na uspostavljenoj suradnji i naglasio kulturološki aspekt te suradnje, a Sandra Malenica je istaknula značaj razmjene programa i zbog publike obaju kazališta kojoj je tako obogaćen program i namijenjen.

Drama Monike Herceg, Gdje se kupuju nježnosti  - prvi gostujući  naslov

Drama Monike Herceg, Gdje se kupuju nježnosti, u režiji Renea Medvešeka, prati tri generacije žena u ruralnom području koje se teško oporavljaju od posljedica rata. Priča je to o ženama čiji su životi ispunjeni nasiljem, patnjom i siromaštvom, ali i nadom u izlazak iz tog začaranog kruga. Baka, majka i kći pokušavaju se nositi sa životnim nedaćama na svoj način. Središnji lik drame je kćer koja preispituje živote svoje bake i majke, ali i koliko njezin život počinje nalikovati njihovom. Tekst u sebi nosi nadu u nove početke, izlazak iz krugova za koje smo mislili da su zauvijek zatvoreni i životi u njima predodređeni. Monika Herceg kombinira svoj prepoznatljivi pjesnički stil s dramskim elementima, približavajući nas nevjerojatnom svijetu likova s ​​margine društva.

Lik Kćeri na sceni tumače Lana Barić, Jadranka Đokić i Daria Lorenci Flatz, dok je uloga Majke Nina Violić, moćni Baku igra Mirta Zečević, a Filip Vidović glumi Sina. Ulogu Oca tumači Igor Kovač, novi član Ansambla HNK u Zagrebu. Dramaturginja je Jelena Kovačić, scenograf Tanja Lacko, kostimografkinja Doris Kristić, skladatelj Zoran Šćekić, video dizajner Ivan Marušić Klif, a svjetla Aleksandar Čavlek. Zoran Šćekić, Nenad Sinkauz i Pavle Jovanović izvode živu glazbu na sceni.

Predstava je na rasporedu u četvrtak, 25. veljače na Velikoj sceni s početkom u 19:30. Ulaznice su u prodaji na blagajni Kazališta.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.