Zaposlenici HNK Zagreb zatražili odlazak intendantice Dubravke Vrgoč

Zaposlenici HNK Zagreb zatražili odlazak intendantice Dubravke Vrgoč

Zaposlenici Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu na prosvjedu ispred zgrade HNK zatražili su odlazak uprave na čelu s intendanticom Dubravkom Vrgoč zbog, kako navode, urušene organizacije, kršenja zakona, rasipanja novca poreznih obveznika i duboke devalvacije profesionalnosti.

Bivša dugogodišnja ravnateljica Drame HNK Sanja Ivić istaknula je kako je riječ o neodrživom kaosu i nestanku pretpostavki za produciranje umjetničkoga programa.

Novi način financiranja kazališta, što ga je najavila intendantica, kao i, primjerice, najavljena produkcija predstave o Tesli s glumicom Tildom Swinton te izgradnja nove scene, bila su lažna obećanja i jedan od vidova PR-a intendantice Dubravke Vrgoč, baš kao i Festival Svjetskog kazališta koji se istopio, rekla je Ivić.

- Zidove HNK nije uništio potres, ali sve ono što se događa unutar zidova bilo je nezapamćeno urušavanje, gore od elementarne nepogode, rekla je dodavši kako je uprava generator ponižavanja, neznanja i dezorganizacije, mjesto prijetnje otkazima i vrijeđanja onih koji upozoravaju na anomalije. Ova uprava mora odmah otići, poručila je Sanja Ivić.

Prvakinja Opere HNK u mirovini Cecilija Car ocijenila je kako je u HNK devastirana repertoarna slika smanjenjem broja premijernih naslova i broja repriznih izvedbi.

Od ugovorom predviđenih 60 predstava na velikoj sceni, u proteklim je sezonama izvođeno oko 20 % manje, napomenula je ocijenivši da se taj gubitak ne može nadomjestiti koncertima ni igrokazima u foajeu. 

Nacionalni prvak Opere HNK Lucijan Batinić upozorio je da se repertoar popunjava naslovima koji ne spadaju u nacionalno kazalište te se na umjetan način stvara krivi dojam o raznolikosti.

Forsiranje koprodukcijskih projekata pod krinkom financijske isplativosti i međunarodnoga pozicioniranja Opere u kojima sudjeluje mali broj članova ansambla ne mogu biti baza repertoara Opere HNK, smatra Batinić. 

Član Zbora Opere HNK Mario Bokun kao primjere loše organizacije istaknuo je tjedne i dnevne promjene u rasporedu rada i prekratke rokove za kvalitetnu pripremu umjetnika pa se publika može samo nadati da će vidjeti naslove za koje je kupila ulaznice.

Često se, i neopravdano, tvrdi Bokun, otkazuju operne predstave pod izlikom neprodanih ulaznica, a zapravo je posrijedi loše planiranje repertoara. Bezrazložna otkazivanja ugovora pojedinim gostujućim umjetnicima, naglasio je, izazvala su financijske gubitke za HNK uslijed izgubljenih parnica na sudu.

- Proziva nas se da ne želimo raditi, a mi tražimo više predstava, ali se u ovakvom kaosu ne može raditi, rekao je Bokun i dodao da je ovo borba za opstanak struke i za novu upravu s kojom će željeti raditi dalje.

Član orkestra Opere Danijel Martinović ustvrdio je kako ih intendantica prisiljava na izvođenje repertoara u nepotpunom sastavu, a prvak Opere HNK Ljubomir Puškarić podsjetio je da dva mjeseca traje potraga za zamjenom Marcella Mottadellija, aktualnoga direktora Opere.

- Njegov odlazak neće ništa promijeniti, ni stanje u operi ni baletu, ni tehnici niti stručnim službama, a upravo se to želi postići, rekao je dodavši kako Marcella žele preimenovati u Pedra.

Naša krivulja može krenuti uzlaznom putanjom jedino u slučaju odlaska kompletne uprave, poručio je Martinović.

Članica baletnoga ansambla Dunja Novković na prosvjedu je nosila transparent kojim se upozorava da je u tom ansamblu "napravljena čistka po kriteriju uprave, umjetnici su ostali bez posla, neki bez mogućnosti mirovine, a preostalima su na taj način zatvorena usta".

Član tehnike, eklektičar Damir Kovač upozorio je na prenapregnutost toga kolektiva i tehničku zastarjelost opreme.

Ivica Trubić iz Hrvatskoga sindikata djelatnika u kulturi i član Opere HNK rekao je da ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek od samoga početka nekritički poklanja povjerenje upravi te da kazališno vijeće godinama ne uvažava probleme članova, kojih se nakupilo previše.

Uprava odbija odgovornost za krive odluke, a zaposlenike se proglašava zlobnicima, rekao je Trubić zatraživši "reset" upravljanja kazalištem.

U organizaciji prosvjeda održanoga ispred zgrade HNK nije sudjelovala sindikalna podružnica Drame HNK.

Foto: A:F:

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.