Na 93. dodjeli Oskara film "Zemlja nomada" osvojo zlatni kipić za najbolji film, najbolju režiju i glavnu glumicu

OSCAR

Na 93. dodjeli Oskara koja je održana s dva mjeseca odgode zbog pandemije koronavirusa te se održavala pod strogim epidemiološkim mjerama "Zemlja nomada" osvojila je tri zlatna kipića - za najbolji film, najbolju režiju i glavnu glumicu, a po dva su Oscara pripala filmovima "Otac", "Juda i crni mesija". Zvuk metala "," Mank "," Ma Rainey: Majka plavih "i animirani film" Duša ".

Dodjelu su obilježili rekordi, Chloe Zhao postala je tek druga žena i prva nebijelkinja koja je osvojila nagradu za režiju, ove je godine nominirano više žena nego ikad, a nominirano je i najviše nebijelih glumaca do sada (njih devet). Uz to, Yuh-jung Youn postala je prva Koreanka koja je osvojila nagradu za najbolju sporednu glumicu.

Oscar za najbolji film pripao je drami Chloe Zhao "Zemlja nomada", o ženi koja nakon muževe smrti ostaje bez posla i odlučuje prodati svoje imanje i kupiti kombi u kojem će živjeti i krenuti u potragu za raditi. Film je nagradu donio i glavnoj glumici Frances McDormand i redatelju. Zhao je drugi redatelj u povijesti Oscara koji je nagrađen za najbolju režiju, nakon Kathryn Bigelow 2010. za film "Narednik James". Zahvaljujući nagradi Zhao, prisjetila se odrastanja u Kini, gdje joj je usadila vjera da se ljudi rađaju dobri.
 

"Ova je nagrada namijenjena svima onima koji imaju vjeru i hrabrost zadržati tu dobrotu u sebi ... i jedni u drugima", dodala je.

Frances McDormand osvojila je Oscara za ulogu Ferne, udovice koja nakon ekonomske recesije ostaje bez posla i odlučuje prodati svoje imanje i kupiti kombi u kojem će živjeti i otići u potragu za poslom. Za McDormanda je to treći glumački Oscar, nakon onih za "Fargo" (1997) i "Tri plakata izvan grada" (2018). "Nemam riječi", rekao je McDormand zahvalivši se na nagradi. 

- Moj glas je moj mač. Znamo da je mač naš posao. I volim posao, dodala je prisjetivši se replike iz filma.Anthony Hopkins osvojio je Oscara za glavnu mušku ulogu za ulogu u filmu "Otac", u kojem glumi Anthonyja, čovjeka koji se bori s demencijom i kojeg posjećuje njegova kći Anne, koju glumi Olivia Colman

Osamdesettrogodišnji Hopkins drugi je Oscar, nakon onog koji je 1992. godine dobio za ulogu Hannibala Lectera u filmu "Kad jaganjci utihnu". Ukupno je nominiran šest puta - četiri puta za glavnu ulogu i dva puta za sporednu ulogu.

Ovim Oscarom Hopkins, koji nije prisustvovao nedjeljnoj dodjeli nagrada, postao je najstariji glumac koji je osvojio ovu nagradu.

Oscar za najboljeg sporednog glumca pripao je Danielu Kaluuyi za ulogu Freda Hamptona , člana Crnih pantera u biografskoj drami "Juda i crni mesija". Oskar za najbolju sporednu glumicu pripao je južnokorejskoj glumici Yuh-Jung Youn za ulogu bake u filmu "Minari" o imigrantskoj južnokorejskoj obitelji 1980-ih u SAD-u.

Emerald Fennell dobitnik je Oscara  za najbolji originalni scenarij za film "Obećavajuća djevojka", koji govori o studentu medicine koji se želi osvetiti za smrt najboljeg prijatelja, žrtve silovanja.

Oscara za najbolji adaptirani scenarij dobili su Florian Zeller i Christopher Hampton za "Oca".Danski film "Još jedan krug" redatelja Thomasa Winterberga proglašen je najboljim međunarodnim filmom . Također su nominirani "Bolji dani" (Hong Kong), "Kolektiv" (Rumunjska), "Čovjek koji je prodao kožu" (Tunis) i "Quo vadis, Aida?" Jasmila Žbanić (BiH).

Film "Još jedan krug" s Madsom Mikkelsenom u glavnoj ulozi govori o srednjoškolskim nastavnicima u krizi srednjih godina koji pijanstvom pokušavaju pronaći smisao.

Najbolji film: Zemlja nomada

Redatelj: Chloé Zhao (Zemlja nomada)

Vodeća muška uloga: Anthony Hopkins (Otac)

Vodeća ženska uloga: Frances McDormand (Zemlja nomada)

Sporedna muška uloga: Daniel Kaluuya (Juda i crni mesija) )

Sporedna ženska uloga: Yuh- Jung Youn (Minari)

Izvorni scenarij: Obećavajuća djevojka (Emerald Fennell)

Prilagođeni scenarij: Otac (Christopher Hampton i Florian Zeller)

Animirani film: Duša

Međunarodni film: Još jedan krug (Danska)

Dokumentarni film: Hobotnica i ja

Kratki dokumentarni film: Colette

Kratki igrani film: Dva udaljena stranca

Kratki animirani film: Ako se išta dogodi Volim te

 Izvorna glazba: Soul (Trent Reznor, Atticus Ross i Jon Batiste)

 Izvorna pjesma: "Borba za tebe" (Juda i crni mesija); glazba HER i Dernst Emile II , stihovi HER i Tiara Thomas

 Zvuk: zvuk metala

 Scenografija: Mank

 Foto: Mank

 Šminka: Ma Rainey: majka bluesa

 Kostimografija: Ma Rainey: majka bluesa

 Montaža: Metalni zvuk

 Vizualni efekti: Tenet.

 FOTO: POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP S

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.