Uz plakate iz varaždinskog HNK počeli 31. Krležin dani u Osijeku

Uz plakate iz varaždinskog HNK počeli 31. Krležin dani u Osijeku

Kulturna manifestacija 31. Krležini dani počela je 28. travnja otvaranjem izložbe VI. biennala kazališng plakata, koju je u osječkom HNK postavio HNK iz Varaždina. Nakon otvorenja izložbe, na pozornici HNK-a izvedena je drama Damira Mađarića 'Dječak koji je govorio Bogu' koju je režirao Samo M. Strelec.

Važno je naglasiti riječi obnašatelja dužnosti predsjednika Odbora Krležinih dana, voditelja Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU-a, akademika Borisa Senkera, koji je naglasio da su 31. Krležini dani trebali biti održani u uobičajenom  terminu još prošle godine u prosincu, ali su zbog pandemije bili odgođeni pa se održavaju sada. Izrazio je nadu da će 32. Krležini dani biti održani u prosincu ove godine i da će se do tada vratiti ono vrijeme kada samo glumci nose maske, a ne i gledatelji', riječi su Senker.

Što će se još događati u Osijeku na ovoj važnoj kulturnoj manifestaciji koja se održava  pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH i Ministarstva znanosti i obrazovanja RH? U sklopu Krležinih dana u  četvrtak 29. travnja se u HNK-u predstavljanju nova izdanja knjiga, a to su Nikola Batušić: Povijest hrvatskog kazališta, drugo izdanje, Antologija suvremene hrvatske drame. Generacija prekinute mladosti, zatim Slikar u kazalištu-Zlatko Kauzlarić Atač, te još neke, a o njima govore Željka Turlinović, Boris Senker, Ana Lederer, Ana Kodrić Gagro, Ivana Bakal,  Martina Petranović, Hrvojka Mihanović-Salopek i drugi. Ujedno će vana Šojat predstaviti svoj novi roman Štajga ili put u maglu. Istoga dana  u 19 sati vinkovačko Gradsko kazalište Joza Ivakić izvodi dramu Ivane Šojat 'Štajga' u režiji Jasmina Novljakovića.

U četvrtak i petak (29. I 30. travnja)  također na osječkom Filozofskom fakultetu, biti će održan znanstveni skup 'Devedesete u hrvatskoj dramskoj književnosti i kazalištu - Prvi dio' za koji je prijavljeno 26 izlaganja. Suorganizatori skupa su HNK Osijek, osječki Filozofski fakultet i Odsjek za povijest hrvatskog kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU. Neke od tema su: Redateljske poetike u devedesetima, Uloga nacionalnih kazališta u kontekstu razvoja identiteta nacije,  Izazovi devedesetih u hrvatskim kazalištima lutaka,  O drami i kazalištu u časopisnoj periodici devedesetih… To je prvi u nizu tematski povezanih skupova kojim će se, na poticaj Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU, u sljedećih nekoliko godina obraditi kazalište u protekla tri desetljeća.Na ovodišnjoj manifestaciji predavači su Boris Senker, Ana Lederer, Lucija Ljubić, Pavo Marinković, Iva Hraste Sočo, Dubravka Crnojević Carić, Zorana Iveković, Lidija Kroflin i mnogi drugi. Kažimo još da su u Odboru Krležinih dana, koji traju do 30. travnja, uz akademika Borisa Senkera. o. d. predsjednika, još i članovi Petra Bernarda Blašković, Antonija Bogner-Šaban, Ana Lederer, Ivan Trojan i Dražena Vrselja.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.