Madama Butterfly u koncertnoj izvedbi

Madama Butterfly u koncertnoj izvedbi

Tijekom svibnja (12., 14., 15. i 17. svibnja) izvodit će se koncertne izvedbe opere Madama Butterfly, G. Puccinija kojima će ravnati maestro Josip Šego – poručuju iz Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Veliki talijanski skladatelj Giacomo Puccini napisao je operu Madama Butterfly krajem 1903., zabilježivši na partituri i vrijeme kada je odložio pero: bilo je to 27. prosinca 1903., malo prije ponoći. Iako je autor unaprijed vjerovao u uspjeh svojega novog djela, na praizvedbi u milanskoj Scali 17. veljače 1904., na kraju izvedbe uslijedili su brojni zvižduci i sveopće negodovanje.

No, Puccinija to nije osobito uzbudilo jer je bio posve uvjeren u kvalitetu svojega djela. Izvedba u Bresci u svibnju 1904. godine dala mu je za pravo i tada započinje trijumfalan put ove opere po talijanskim i svjetskim pozornicama.

Madama Butterfly jedna je od najdirljivijih Puccinijevih opera koja pripovijeda o nesretnoj sudbini Cio-Cio San, mlade Japanke zvane Butterfly / Leptirica, i poručnika američke mornarice B. F. Pinkertona. Potaknuta beskrajnom ljubavlju prema Pinkertonu Cio-Cio San prelazi na kršćanstvo, no niti to, kao ni sva ostala njezina nastojanja da zadrži svoju ljubav uz sebe, nije bilo dovoljno te ona na kraju, ostavljena, odustaje od života.

Dramatična i potresna priča o srazu dvaju svjetova u kojima bezuvjetna ljubav nije bila dovoljna za sreću i miran život, uzburkala je publiku i kritiku već na samom početku, ne prestajući očaravati ljubitelje opere sve do danas. Poslije više od petnaest godina Opera zagrebačkoga Hrvatskog narodnog kazališta ponovno ima na repertoaru ovo besmrtno djelo, koje će na scenu biti postavljeno u koprodukciji s Fondazione Arena di Verona, uglednim organizatorom jednoga od najpoznatijih svjetskih ljetnih opernih festivala.

  1. i 14. svibnja nastupaju solisti: Lana Kos, Sofia Ameli Gojić, Tomislav Mužek, Tena Lončarević, Ljubomir Puškarić i Nikša Radovanović.
  2. 15. i 17. svibnja nastupaju solisti: Valentina Fijačko Kobić, Sofia Ameli Gojić, Stjepan Franetović, Tena Lončarević, Siniša Hapač i Nikša Radovanović.

Foto: Press HNK Zagreb

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.