Čudo u Ljubljani: Predstavljen program 69. Ljubljana Festivala

Čudo u Ljubljani: Predstavljen program 69. Ljubljana Festivala

Danas je u predvorju Male dvorane Lisinskog predstavljen jedan od najvećih glazbenih događaja ovoga ljeta u svijetu. Ljubljana Festival održava se na nekoliko lokacija glavnoga slovenskoga grada, od lipnja do rujna ove godine.

Ana Netrebko i Jusif Ejvazov, Plácido Domingo, Sonja Jončeva, Elīna Garanča, Jonas Kaufmann… samo su neka od imena umjetničke elite koja dolaze u Ljubljanu… tu su i Orkestar Marijinskog teatra iz Sankt Peterburga i dirigent Valerij Gergijev, Kraljevski orkestar Concertgebouw uz dirigenta Daniela Hardinga, Simfonijski orkestar radija ORF iz Beča, Filharmonijski orkestar Baltičkoga mora, Simfonijski orkestar Furlanije – Julijske krajine, Moskovski komorni orkestar Musica Viva, Zbor bečkih dječaka… kao i legendarna pijanistička zvijezda Martha Argerich s Orkestrom Slovenske filharmonije pod ravnanjem Charlesa Dutoita. Na programu su i brodvejski spektakl Chicago, mjuzikl Lolita, balet Peer Gynt svjetski poznatog koreografa Edwarda Cluga… 

Na konferenciji za medije impresivan program predstavio je direktor Festivala Darko Brlek u društvu ravnatelja Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Dražena Siriščevića, koji je izrazio podršku programu i tradiciji ove ljubljanske manifestacije svjetskih razmjera. 

„Službeni program započinje 1. srpnja, a završava 8. rujna. Sve zajedno, bit će 100-injak događanja na više lokacija, od kojih središnju čini Kongresni trg. Festival će svečano otvoriti Orkestar Marijinskog teatra i dirigent Valerij Gergijev", najavio je direktor Festivala dodavši: „Ako pogledate program, vidljivo je da iza njega stoji jedan ozbiljan rad i nadam se da će što više gledatelja iz Hrvatske moći doći pratiti naš program.“

Žanrovski raznovrstan program posjetiteljima Ljubljana Festivala ponudit će vrhunske operne, baletne i kazališne izvedbe, mjuzikle, komorne i simfonijske koncerte, Međunarodnu likovnu radionicu, majstorske tečajeve, radionicu za djecu i mlade i još mnogo toga. 

Program vrijedan 4 milijuna eura sufinancirao je Grad Ljubljana, koji je ujedno i osnivač Festivala, te su u realizaciji pomogli i brojni sponzori.

 „Ljubljana festival u jednom je ljetu uspio dovesti imena za čija su gostovanja nama u Lisinskom potrebne godine!“, rekao je ravnatelj Lisinskog te dodao da ovakvu manifestaciju, s ovakvom podrškom, jednoga dana priželjkujemo i u glavnom gradu Hrvatske, Zagrebu. 

Na kraju obraćanja, direktor Festivala uputio je posebnu zahvalu:

„Htio bih zahvaliti svima vama, a osobito Draženu Siriščeviću i Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog na pomoći oko predstavljanja ovog programa. Jako je lijepo raditi s ovakvim suradnicima i prijateljima. Uvjeren sam da ćemo u idućim godinama, ako ne već i iduće, opet sa zadovoljstvom ugostiti najbolje umjetnike iz Hrvatske. Imamo ih i ove godine, ali nadamo se i velikim ansamblima iz Hrvatske.“

Cijeli program festivala dostupan je OVDJE

Ulaznice za sva festivalska događanja dostupne su i u Hrvatskoj, putem Eventima.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.