Zagrebački HNK: Predstavljena nove kazališne sezone 2021./2022.

Zagrebački HNK:  Predstavljena nove kazališne sezone 2021./2022.

Konferencija za medije na kojoj je predstavljena nadolazeća kazališna sezona 2021./2022. održana je u srijedu, 30. lipnja u 11 sati u foajeu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Prisutnima se obratila intendantica zagrebačkog HNK Dubravka Vrgoč riječima: Hnk u Zagrebu jedno je od rijetkih kazališta u svijetu koje je bilo otvoreno gotovo cijelu sezonu. Ponosna sam jer su svi umjetnici ostali na pozornici, ponosna sam što nismo napustili teatar nego smo uspjeli izvoditi predstave i što smo održali vezu s našom publikom. Kazališnu sezonu 2021./22. učinit ćemo mjestom ponovna otkrivanja našeg stvarnog života koji smo u mjesecima pandemije potisnuli i ponudit ćemo priče koje su nam bliske, koje ne opterećuju nego pomažu, lokalne priče s univerzalnom porukom. Intendantica zagrebačkog HNK istaknula je kako se jedino dijalogom umjetnika i gledatelja može očuvati kazalište pa makar taj dijalog bio izvan kazališnih kuća, u osobnom ili javnom prostoru.

Ravnatelj Baleta HNK Leonard Jakovina govorio je kako je protekla godina bila iznimno teška za baletni svijet no kako ansambl nije posustajao te se trudio održavati formu i repertoar onoliko koliko su to prilike dopuštale.
S optimizmom krećemo u novu sezonu s tri premijerna naslova koja imaju zajedničku nit a to su unutarnje oscilacije čovjeka od patnje, ljubavi, sreće…Prva novosezonska premijera bit će Decadance a u goste nam dolazi veliki izraelski koreograf Ohad Naharin, kreator plesnog jezika Gaga čija djela izvode samo najbolje plesne kompanije na svijetu, što je dodatno priznanje našem Baletu. Druga premijera bit će dugo očekivana Giselle španjolskog koreografa i internacionalne baletne zvijezde Joséa Carlosa Martineza koja će zasigurno izmamiti uzdahe naše publike, rekao je ravnatelj Baleta koji će premijerni ciklus završiti praizvedbom baleta Gospođa Bovary u koreografskom viđenju Valentine Turcu.

Ravnatelj Opere Giorgio Surian rekao je da će sezona biti otvorena Puccinijevom Lastavicom koju je autor upravo zbog noviteta u orkestraciji i zborskim dijelovima, smatrao svojim najboljim djelom. Radi se o poletnoj operi koja zrači svježinom. U režiji umjetnika svjetske slave iz Argentine, Hugo de Ana, koji će režirati i treću po redu opernu premijeru, novu zagrebačku Traviatu, dodao je Surian.

Evgenij Onjegin Petra Iljiča Čajkovskog druga je premijera u sezoni pod ravnanjem Mikhail Sinkevicha  u režiji Yuri Lapteva. Želim odati počast velikim ruskim opernim skladateljima pa ćemo prije premijere publici prirediti gala koncert s arijama iz opera baziranih na Puškinovim djelima uz obavezne baletne točke u stilu Grand opera. Četvrta premijera Mali dimnjačar Benjamina Brittena namijenjena je prvenstveno djeci ali i odraslima. U slučaju pandemijskih restrikcija imamo i rezervne varijante koje podrazumijevaju premijere djela s manje sudionika poput dvije komorne opere – Salierieva Prima la musica poi le parole te Menottijev Medium, zaključio je ravnatelj Opere.

Ravnatelj Drame HNK u Zagrebu Ivica Buljan fokus nove sezone stavlja na ženstvenom, feminističkom i raznolikom repertoaru koji će velikim djelom oblikovati umjetnice.

S obzirom na to da je HNK članica europske organizacije najvećih repertoarnih kazališta, Prospero, posljednjih sezona razgovarali smo kako je prisutnost žena u dramskoj umjetnosti neproporcionalno malena s obzirom na dominantnost žena na drugim poljima. Postavili smo zapravo jedan cijeli trend i sezonu započinjemo eksplozivnom kombinacijom autorice Tene Štivičić s predstavom „64“ koja govori o temi umjetne oplodnje koja se tretira isključiva kao ženska. Režira ju Arija Rizvić. Nakon toga ponovno jedna žena ravna čudu Elena Ferrante s Genijalnom prijateljicom koju smo najavili prošle sezone ali zbog epidemioloških razloga morala je biti pomaknuta. Režira ju Marina Pejnović, najavljuje ravnatelj Drame Buljan te nastavlja premijerni repertoar s predstavom Povijest pčela Maje Lunde koja prepleće tri glasa i tri razdoblja kako bi nas suočila s temeljnim ekološkim pitanjima naše vrste.
Sezona se nastavlja dramom Pustolov pred vratima u režiji Paola Magellija, autora Milana Begovića a na koncu publiku očekuje laboratorijski proces Bobe Jelčića s predstavom Sorry. Bobo će kroz jedan dulji period raditi s našim glumcima i jedna faza će se prikazati ove sezone a rad će se nastaviti i kroz iduću sezonu. Izvorni Jelčićev izraz bit će utemeljen na akutnom promatranju svakodnevnog života.

 

Upis pretplate za novu sezonu počinje 1. srpnja na stranici kazališta www.hnk.hr.

Od 1. rujna počinje upis pretplate na blagajni HNK u Zagrebu.

 

Svi pretplatnici sa svojom pretplatničkom karticom ostvaruju popust od 10 posto pri kupnji knjiga u Knjižari Fraktura na sva izdanja nakladničke kuće Fraktura. Popust vrijedi cijelu sezonu.

 

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.