Dio zaposlenika i glumaca HNK u Varaždinu priopćenjem se obratio javnosti - ne žele rušiti intendanticu niti žele kazalište slučaj

Dio zaposlenika i glumaca HNK u Varaždinu priopćenjem se obratio javnosti - ne žele rušiti intendanticu niti žele kazalište slučaj

Ne želimo da HNK u Varaždinu postane slučaj! - Poručili su to na današnjoj press konferenciji glumci i veći dio zaposlenika HNK u Varaždinu. Naime, nakon što su se osjetili i sami poniženi jer su ih nneki kolege na fb prozivali kao anonimuse, odlučili su se za javno priopćenje kojim su ujedno iako to izrijekom nije rečeno dali podršku intendantici Jasni Jakovljević, koju pojedinci iz Kazališnog vijeća iz osobne netrpeljivosti, žele srušiti.

Glumci i dio zaposlenika HNK u Varaždin nisu za rušenje intendantice, a u njhovom priopćenju koje je pročitao glumac Stojan Matavulj stoji:
 Prvenstveno se ispričavamo javnosti što smo prošlo priopćenje potpisali s "glumci HNK u Varaždinu". Naime, na sastanku drame je većina nazočnih glumaca, odnosno umjetničkog dijela zaposlenika, zauzela neke stavove, o kojima se nije glasovalo, već smo se samo o njima izjasnili.

U očitovanju koje je na konferenciji pročitao Stojan Matavulj navedeno je da „ukoliko je bilo, ili pak ima nekih suspektnih radnji, neka ih nadzorna tijela rješavaju, a nama osigurajte da radimo ono zbog čega je ova ustanova i osnovana“.I

- Ujedno iskazujemo zadovoljstvo što su iz platforme Budimo grad prepoznali našu želju i nastojanje da HNK u Varaždinu treba dobiti vodstvo dostojno statusa, važnosti i ugleda naše kazališne kuće i što su se angažirali za uvođenje zakonitog poslovanja kojim će se zaštititi dostojanstvo i pravo na rad svih zaposlenih umjetnika i djelatnika. Nadamo se da će se isto tako angažirati u tome da spriječe iznošenje netočnih teza kako neki od zaposlenika podržavaju nered i nepravilnosti ili se za njih zalažu te da će se založiti za neselektivno, sveobuhvatno i nepristrano otklanjanje nepravilnosti - naglašeno je u očitovanju.

Također molimo sve političke opcije u gradu Varaždinu da daju svoj doprinos kako bi se donio kvalitetan program koji će ispuniti sve kriterije nacionalnog statusa koji ima varaždinsko kazalište, a koje je zasluženo dosadašnjim radom.To se jedino može postići imenovanjem kompetentnih osoba u Kazališno vijeće, koje neće prekoračivati svoje oblasti, neće biti u sukobu interesa i nikome neće pogodovati, te umjetničkim vodstvom od kojeg se očekuju visoki umjetnički dosezi - istaknuto je na današnjoj konferenciji u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu.

- HNK Varaždin nije samo ustanova koja djeluje na području grada Varaždina. HNK u Varaždinu nije samo zgrada, nije samo koncertna dvorana ili pozornica.Mi smo više od toga. Mi svojim djelovanjem donosimo prepoznatljivost grada Varaždina širom države i regije. Tako smo ove godine gradu donijeli dvije vrlo prestižne nagrade - Juditu (jedna od najznačajnijih nagrada hrvatskog glumišta) za najbolje operno ostvarenje na Splitskom ljetu i apsolutni smo pobjednici festivala „Teatar na raskršću“ u Nišu sa četiri nagrade. Stoga molimo sve involvirane strane da prestanu sa zavaravanjem javnosti netočnim i bombastičnim izjavama, jer se tako samo stvaraju neželjene tenzije -naglašeno je u priopćenju.

Na novinarski upit o optužbama Jana Kerekeša, koje je objavljeno na jednom od varaždinskih portala, da određeni glumci dobivaju plaću, a ne dolaze na posao, Matavulj je odbio izravno komentirati.

- Ja bi ovom prilikom pozdravio kolegu i zaželio bih mu svu sreću daljnjem radu te puno uspjeha - istaknuo je Matavulj i na dodatne upite da li želi ustvrditi da Kerekeš govori neistine ili da ga demantira, odbio dati izravan odgovor.

Također su na upit o objavama Petra Čavlovića i nekih drugih pojedinaca na raznim Facebook stranicama i u komentarima u kojima kritično govore o radu u HNK-u Varaždinu ustvrdili da su njihove informacije neprovjerene i netočne.

- Facebook je medij koji nitko ne može uzimati relevantnim. Svatko ima pravo na svoj komentar i upravo zbog toga pozivamo na dijalog da se ne piše bez argumenata. Nikoga ne branimo i nikoga ne prozivamo - rekao je Matavulj.

- Nikada nije bio zaposlenik kazališta (Petar Č.) i ne znamo od kuda mu informacije kojima barata. Puno se toga piše, ali se ne potkrepljuje s činjenicama - ustvrdio je glumac Robert Plemić.

O trenutnom kazališnom vijeću, jesu li zadovoljni vijećem također nisu htjeli konkretnije kometnirati kao i to koliko je vijeće ispolitizirano.

- Pozivamo na dijalog. Voljeli bi da se to pitanje riješi prije obraćanja javnosti. Nijedno kazališno vijeće, upravni odbor ili nadzorni odbor nije na natječaju izabran - rekao je Matavulj, niti može donositi svoj program rada za kazalište .

HNK u Varaždinu trenutno broji 18 glumaca, a nedavno su zaposlili tri nova mlada imena iz glumišta, Filipa i Nikšu Eldana te Elizabetu Brodić, a istaknuli su na kraju da HNK-u u Varaždinu nedostaje još puno zaposlenika i glumaca  za bolji rad i program.

- HNK u Zagrebu ima više glumaca od HNK-a u Varaždinu, a imaju samo tri premijere godišnje - rekla je glumica Gordana Slivka.

- Nama treba sigurno još 10 mladih glumaca - ustvrdio je Matavulj.

- Nama i tehnike fali. Ljudi su nam preopterećeni. Fali nam tehnike i mladih glumaca - rekao je Plemić

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.