HNK: 19. Festival svjetskog kazališta - to je život (C'est la vie), kronika o smrti u režiji Mohameda El Khatiba

HNK: 19. Festival svjetskog kazališta - to je život (C'est la vie), kronika o smrti u režiji Mohameda El Khatiba

Predstava To je život (C'est la vie) redatelja Mohameda El Khatiba u produkciji Kolektiva Zirlib iz Francuske zaključit će 19. izdanje Festivala svjetskog kazališta. Ovaj dokumentarni performans koji progovara o smrti kroz dvoje glumaca (Fanny Catel i Daniel Kenigsberg) održat će se 12. i 13. listopada u kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma.

O predstavi:

Smrt je, kako je rečeno milijun puta, zajedno s ljubavlju, središnja tema svega ljudskoga umjetničkog stvaralaštva. Ako vam suprug umre, postajete udovica ili udovac. Ako vam roditelji umru, postajete siroče. Za takvo što postoje riječi. Ali, ako vam dijete umre? I dalje mislimo kako je neprirodno da dijete umre prije svojih roditelja, ali i to se događa stalno i tek trebamo izmisliti termin za ovo stanje.

U svojem prethodnom radu Finir en beauté / Skončati u ljepoti, El Khatib je rekonstruirao majčinu smrt, dok se u predstavi C'est la vie /To je život okrenuo temi smrti sinova i kćeri. Počeo je prikupljati svjedočanstva ljudi koji su izgubili dijete, od Victora Hugoa do Zidanea, i ubrzo je susreo dva glumca, s kojima je dulje vrijeme želio raditi; Fanny Catel i Danielom Kenigsbergom. Daniel ima 61 godinu, visok je i krupan, glumac na kraju karijere. Njegov sin je počinio samoubojstvo u dobi od 25 godina. Fanny ima 37 godina, sitna je i mršava, a kćer je izgubila kad joj je bilo samo 5 godina. Predložio im je neka mi govore kroz što prolaze i tako je ovaj granični eksperiment i započeo. Poslije mnogih sati razgovora, svjedočenja, i administrativnih dokumenata, nastala je kronika o dvije smrti. Fanny i Daniel oči u oči, pred više od 100 gledatelja doživljavaju svoje priče, pružajući intimno, vizualno i političko iskustvo.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.