Predstava To je život Mohameda El Khatiba zaključit će Festival svjetskog kazališta

Predstava To je život Mohameda El Khatiba zaključit će Festival svjetskog kazališta

Predstava To je život (C'est la vie) redatelja Mohameda El Khatiba u produkciji Kolektiva Zirlib iz Francuske zaključuje 19. izdanje Festivala svjetskog kazališta. Ovaj dokumentarni performans koji progovara o smrti kroz dvoje glumaca (Fanny Catel i Daniel Kenigsberg) održala se sinoć  u kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma te se održava još danas. 13. listopada u 20 sati.

 O predstavi:

Smrt je, kako je rečeno milijun puta, zajedno s ljubavlju, središnja tema svega ljudskoga umjetničkog stvaralaštva. Ako vam suprug umre, postajete udovica ili udovac. Ako vam roditelji umru, postajete siroče. Za takvo što postoje riječi. Ali, ako vam dijete umre? I dalje mislimo kako je neprirodno da dijete umre prije svojih roditelja, ali i to se događa stalno i tek trebamo izmisliti termin za ovo stanje.                                                                                                                                   

U svojem prethodnom radu Finir en beauté / Skončati u ljepoti, El Khatib je rekonstruirao majčinu smrt, dok se u predstavi C'est la vie /To je život okrenuo temi smrti sinova i kćeri. Počeo je prikupljati svjedočanstva ljudi koji su izgubili dijete, od Victora Hugoa do Zidanea, i ubrzo je susreo dva glumca, s kojima je dulje vrijeme želio raditi; Fanny Catel i Danielom Kenigsbergom. Daniel ima 61 godinu, visok je i krupan, glumac na kraju karijere. Njegov sin je počinio samoubojstvo u dobi od 25 ​​godina. Fanny ima 37 godina, sitna je i mršava, a kćer je izgubila kad joj je bilo samo 5 godina. Predložio im je neka mi govore kroz što prolaze i tako je ovaj granični eksperiment i započeo. Poslije mnogih sati razgovora, svjedočenja, epošte i administrativnih dokumenata, nastala je kronika o dvije smrti. Fanny i Daniel oči u oči, pred više od 100 gledatelja doživljavaju svoje priče, pružajući intimno, vizualno i političko iskustvo.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.