Što je "Skriveno" u mraku? - Odgovore pronađite u istoimenoj predstavi Ksenije Krčar u HNK Varaždin, 29. listopada

Što je "Skriveno" u mraku? - Odgovore pronađite u istoimenoj predstavi Ksenije Krčar u HNK Varaždin, 29. listopada

Što je SKRIVENO u mraku?  

Noći su sve duže i tamnije, a što je SKRIVENO potražite u istoimenoj predstavi koja je na rasporedu u petak, 29. 10. i subotu, 30. 10. Obje izvedbe počinju u 19,30 sati na Velikoj sceni.

Skriveno, diptih predstava Ksenije Krčar utemeljena na pričama Sredni Vashtar i Gabriel-Ernest znamenitog britanskog majstora kratke priče, H.H. Munroa Sakija, na površinu izvlači mračne tajne dviju naizgled uzornih, građanskih, edvardijanskih obitelji, skrivene duboko ispod debelih slojeva uglađenih manira, dobrog odgoja i krutih društvenih pravila.

Skriveno slijedi put otvoren hit-predstavom Horor diptih iz 2019. godine. Dramatizacijom su dva kratka naslova pretvorena u zanimljive kazališne priče koje vrckavo, kroz jezu, humor, dramu i tragediju, dodiruju teme disfunkcionalnih i toksičnih obiteljskih odnosa, jednako aktualnih i danas, kao i u vrijeme kada je o njima, na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, pisao Saki.

Dramatizacija: Ksenija Krčar
Redateljica: Ksenija Krčar
Scenograf: Leo Vukelić
Skladatelj: Vid Novak Kralj
Kostimografkinja: Žarka Krpan

Teatar sjena: Nikša Eldan i Filip Eldan

Video: Damir Chytil

 Igraju:

(Sredni Vashtar): Nikša Eldan, Ljiljana Bogojević, Barbara Rocco, Zdenko Brlek;

(Gabriel-Ernest): Filip Eldan, Barbara Rocco, Karlo Bernik, Robert Španić, Ljiljana Bogojević

 Više o predstavi: https://www.hnkvz.hr/predstave/skriveno/

Ulaznice su u slobodnoj prodaji na blagajni Kazališta. Kontakt blagajne: 042 200 250; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 

 

 

Više o predstavi: https://www.hnkvz.hr/predstave/skriveno/

Skriveno, diptih Ksenije Krčar prema pričama Sredni Vaštar i Gabriel-Ernest slavnog britanskog majstora kratke priče, Njegove Svetosti Munro Sakija, na površinu izvlači mračne tajne dviju naizgled uzornih, građanskih, edvardijanskih obitelji, skrivenih duboko ispod debelih slojeva. profinjenih manira i lijepog ponašanja.kruta društvena pravila.

Skriveno prati put koji je otvorila hit emisija Horror Diptih iz 2019. godine. Dva su kratka naslova dramatizacijom pretočena u zanimljive kazališne priče koje se, kroz horor, humor, dramu i tragediju, pomiču, dotičući se tema disfunkcionalnih i toksičnih obiteljskih odnosa, jednako aktualnih danas kao i na prijelazu 19. i 20. st. st., napisao je Saki.

H. Munro Saki

Hector Hugh Munro (1870-1916) bio je britanski pisac i novinar poznat pod pseudonimom Saki. U britanskim književnim krugovima i dalje ga smatraju majstorom kratkih priča. Njegove satire uglavnom su bile duhovite i domišljate kritike edvardijanskog društva i kulture, ali je pisao i priče sablasne atmosfere i jezivog sadržaja.

Rođen je u Burmi u obitelji kolonijalnih dužnosnika, ali je odrastao u Engleskoj sa svoje dvije tetke. Portreti tih žena, koje nisu pokazivale puno razumijevanja za sentimentalnog dječaka, nalaze se u mnogim njegovim pričama.

Majstorski je slikao različite likove svoga vremena, a osobitu simpatiju pokazuje prema likovima djece i mladih koji prkose ustaljenim obrascima ponašanja. U ovom sukobu starog i mladog vidimo da se danas nije puno toga promijenilo. Prkos i otpor pretencioznim, uskogrudnim i bezosjećajnim ljudima u nekim njegovim pričama preuzimaju životinje, pa Saki vrlo vješto prelazi granicu klasične priče, ulazeći u carstvo fantazije i horora.

Poginuo je 1916. u borbama u Francuskoj kao pripadnik elitne postrojbe Kraljevskih strijelaca.

Ulaznice su u  slobodnoj prodaji na blagajni Kazališta. Kontakt blagajne: 042 200 250; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.