U subotu, 13. studenoga, u 20 sati, na sceni Gllugl, na programu je izvedba predstave Med zidima

U subotu, 13. studenoga, u 20 sati, na sceni Gllugl, na programu je izvedba predstave Med zidima

U subotu, 13. studenoga, u 20 sati, na sceni Gllugl, na programu je izvedba predstave Med zidima. Riječ je o predstavi, autorskom projektu u režiji Selme Spahić u produkciji kazališta Gllugl, koja je izazvala izuzetan interes publike, struke i kritike. Na žalost, izvedbe su prekinute zbog pandemije korona virusa u trenutku najvećeg uzleta predstave i velikog broja poziva na gostavanja i kazališne festivale. Unatoč tome predstava je s velikim uspjehom odigrana na festivalu Desire u Subotici te na ovogodišnjem MESS-u u Sarajevu gdje je bila jedini predstavnik Hrvatske.

Zbog sigurnosti publike i izvođača ulaz je moguć isključivo uz predočenje EU digitalne covid potvrde o cijepljenju, testiranju ili preboljenju te uz obavezno korištenje zaštitnih maski.

O predstavi iz medija:

„Jedino što danas u Varaždinu aktualizira naš lokalni holokaust predstava je 'Med zidima' umjetničkog kolektiva Gllugl. Ta predstava je trenutačno nešto najznačajnije što nam nudi kultura ovoga grada, a završni prizor je najveći simbol našega kolektivnog bremena.“ (Nikola Leskovar, Varaždinski.hr)

„Uostalom, nije to populističko anestezirajući teatar lakih nota i lokalnih gabarita, već onaj artističko ekscesivni, koji zadire u globalne probleme, gledatelja nagoni na razmišljanje i ostavlja gorak okus u ustima nakon odgledane izvedbe. Na kraju krajeva, dokle god politički subjekti, biskupi i pučki guslari, koji zaboravljaju da se država osim srcem voli i porezom, palamude u javnom medijskom prostoru da je 'Za dom spremni stari hrvatski pozdrav' a 'Jasenovac sabirni logor u kojem nije bilo žrtava', dotle će spomenik varaždinskim žrtvama holokausta i predstava Gllugl teatra 'Med zidima' biti dislocirani na marginu. Spomenik tamo negdje u pravcu Trnovca Bartolovečkog a predstava... kako ne znate gdje!? Pa tamo kod varaždinskog placa.“ (Marinko Prga, Varaždinski.hr)

„Podalje medijskih reflektora UO Gllugl polako, ali sigurno, pretvara se u maloga kazališnog diva. Činjenica da su smješteni u Varaždinu u tome im je, istina, svojevrstan uteg jer im se teško otvaraju vrata zagrebačkih kazališnih prostora, a tko ne igra u Zagrebu…, no najslađi se zalogaji često nalaze na rubu torte… Ovu sezonu otvorili su predstavom Med zidima u režiji Selme Spahić u kojoj fokus sa sustava usmjeravaju na pojedinca i njegovu (našu) osobnu odgovornost u vremenu revizionizma. Osim što progovaraju o silno važnim temama, gluglovci to čine na izvedbeno suvremen i svjež način, preplećući glumce i lutke, animaciju i glazbu, živu i videoizvedbu te zavodeći gledatelja višeslojno.“ (Igor Tretinjak, Vijenac)

„Odnos prošlosti i sadašnjosti ne razrješava se u dominaciji sadašnjih glasova, sadašnjih rasprava o prošlosti Hrvatske, u kontekstu NDH, Jugoslavije i savremene nezavisne države. Naprotiv, predstava se zaokružuje brehtovski potkovanim razgovorom, citiranjem nauštrb imerzije. Likovi na sceni započinju novu fazu svoje, kroz čitavu jednočinku iznimno usklađene glumačke igre, u razmjeni replika kojima zapravo citiraju trenutno dominantne glasove hrvatske političke scene - glasove Kolinde Grabar Kitarović, Igora Vukića, Ruže Tomašić, Zlatka Hasanbegovića, Ivana Čehoka itd.“ (Lamija Mišić, radiosarajevo.ba)

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.