Varaždinskom HNK Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju dramu u 2021. te ostvarenje mladih umjetnika

pobjednička ekipa HNK

Sinoć su u HNK u Zagrebu dodijeljene ovogodišnje Nagrade hrvatskog glumišta. Hrvatsko društvo dramskih umjetnika u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu dodijelilo je svoje već tradicionalne nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja u 28 kategorija, dok su nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje uručene Ivici Kunčeviću i Ivanki Boljkovac. Među najvećim slavljenicima i dobitnicima nagrade struke bilo je HNK-u Varaždinu kojemu su pripale nagrade za najbolju predstavu u tri kategodije te za iznimno ostvarenje mladih umjetnika.

Evo i kategorija - za najbolju predstavu u cjelini u kategoriji Drame nagrađena je predstava MATIAŠ, GRABANCIJAŠ, DIJAK Tituša Brezovačkog u režiji Krešimira Dolenčića - za najbolju režiju u kategoriji Drame nagrađen je Krešimir Dolenčić za režiju predstave MATIAŠ, GRABANCIJAŠ, DIJAK Tituša Brezovačkog- za najbolje glumačko ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina/ žene u kategoriji Drama nagrađena je Dea Presečki za ulogu Matiaša u predstavi MATIAŠ, GRANANCIJAŠ, DIJAK i  za iznimno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina u kategoriji Opere nagrađena je Josipa Bilič za ulogu Pepeljuge u istoimenoj operi Julesa Massneta pod dirigentskim vodstvom Darijana Ivezića u režiji Saše Anočića iz produkcije HNK u Varaždinu u suradnji s Muzičkom akademijom Zagreb.

Dodjelu, koja se tradicionalno održava 24. studenoga u,z direktan TV prijenos u spomen na isti datum 1860. kada je s pozornice Narodnoga kazališta na Markovu trgu u Zagrebu glumac Vilim Lesić najavio ulazak hrvatskoga jezika na zagrebačku pozornicu, vodio je glumac Fabijan Pavao Medvešek.

Predstava MATIAŠ, GRABANCIJAŠ, DIJAK 3. prosinca gostuje u Krapini, a varaždinci ju mogu pogledati na Velikoj sceni HNK u Varaždinu 7. prosinca u 19,30 sati.

S proglašenja - najbolje u drami, operi i baletu

Najboljim dramskim ostvarenjem u cjelini proglašena je predstava "Matiaš Grabancijaš Dijak" u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji HNK-a Varaždin, a Dolenčić je za istu predstavu dobio i Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje redateljsko ostvarenje u drami.

Nagrada Tito Strozzi pripala je Aleksandru Kalajdžiću i Ivici Buljanu.

U drami je u protekloj sezoni najbolju glavnu mušku ulogu realizirao Siniša Popović, kojemu je nagrada pripala za ulogu Henrika u predstavi "Kad svijeće dogore" u režiji Branka Ivande i koprodukciji Teatra Erato iz Zagreba i HNK-a Zagreb, dok je nagrada za najbolju dramsku žensku ulogu otišla u ruke Blanki Bart Hajoš za ulogu Majke u predstavi "Alabama" u režiji Darija Harjačeka i produkciji Kazališta Virovitica.

Dodijeljene su i nagrade za najbolje sporedne dramske uloge, i to Zrinki Cvitešić i Bojanu Brajčiću, dok su laureati nagrada za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina u drami ove godine Dea Presečki i Eugen Stjepan Višić.

 Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju opernu predstavu u cjelini pripala je produkciji HNK-a Ivan pl. Zajc iz Rijeke "Tristan i Izolda" Richarda Wagnera pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa u režiji Anne Bogart. Za najbolje dirigentsko ili redateljsko ostvarenje u istoj kategoriji nagrađen je maestro Ivo Lipanović, za dirigiranje opere "Lombardijci" Giussepea Verdija u režiji Roberta Boškovića i produkciji HNK-a Split.

U operi, najbolju mušku ulogu u protekloj je kazališnoj sezoni ostvario Ljubomir Puškarić (Rigoletto u operi "Rigoletto" u režiji Dražena Siriščevića i produkciji HNK-a Split), a najbolju žensku Kristina Kolar (Santuzza u operi "Cavalleria rusticana" u režiji Jelene Bosančić i produkciji HNK-a Split).

 Za iznimno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina u operi nagrađena je Josipa Bilić.

Najbolja baletna predstava u cjelini je balet "Ponos i predrasude" na glazbu raznih autora u koreografiji Lea Mujića i izvedbi HNK-a Zagreb, a Mujić je za istu produkciju dobio Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje koreografsko ostvarenje. Najbolja ženska i muška baletna umjetnička ostvarenja realizirali su Iva Vitić Gameiro i Tomislav Petranović te, u kategoriji mladih umjetnika do 28 godina Anamarija Marković, i to za uloge u baletu "Orašar" na glazbu P.I. Čajkovskog u koreografiji Vladimira Malakhova i izvedbi HNK-a Zagreb.

U kategoriji lutkarskih predstava i/ili predstava za djecu i mlade najbolja je predstava "Miš u toću" Ivane Vuković u režiji Ivana Plazibata i produkciji Gradskog kazališta lutaka Split. Adam Skendžić ostvario je najbolje muško glumačko ostvarenje u toj kategoriji, ulogom Krtice Šktice u predstavi "Medo Đuro u vrtiću" u režiji Petre Mrduljaš i produkciji Zagrebačkog kazališta lutaka, a Buga Marija Šimić ulogama u predstavi "Sunce djever i Neva Nevičica" u režiji Ivice Šimića i produkciji Kazališta Mala scena iz Zagreba zaslužila je Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje žensko glumačko ostvarenje u predstavi za djecu i mlade.

Nagrada za najbolju kazališnu scenografiju dodijeljena je Stefanu Katunaru za balet "Ponos i predrasude" Lea Mujića u izvedbi HNK-a Zagreb, a za kostimografiju Barbari Bourek, za kostime u dramama "Škrtac" Dore Ruždjak Podolski u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba te "Kukci… zaustavljena priča" u režiji Saše Anočića i produkciji HNK-a Split.

Foto: Siniša Sović

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.