Velika svjetska turneja opere Orfej Antonia Porpore izvest će se prvi put nakon 300 godina

Velika svjetska turneja opere Orfej Antonia Porpore izvest će se prvi put nakon 300 godina

Zvijezda talijanskog baroka, kontratenor Raffaele Pe u pratnji nagrađivanog orkestra La Lira di Orfeo nastupit će 24. siječnja u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u sklopu svjetske turneje s operom Orfej. Gostovanje ove izvanredne barokne opere skladatelja Antonia Porpore nastalo je u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu. Koncertnom izvedbom opere ravnat će koncertna majstorica Anais Chen a upravo ova opera izvest će se u zagrebačkom HNK prvi put nakon skoro 300 godina od njezina nastanka.

Porporin Orfej prvi put je izveden 1736. kada jedan od najvećih pjevača 18 stoljeća ali i svih vremena – Farinelli, odlučuje privesti kraju svoju glazbenu karijeru u Londonu uz posljednju svečanu izvedbu. Farinelli  je za tu prigodu pozvao svog prijatelja skladatelja Porporu koji je trebao u djelo namijenjeno toj izvedbi, uz svoju originalnu glazbu, uključiti njegove najdraže skladbe iz opera koje je kroz karijeru izvodio. Bila je to njegova oproštajna opera nakon koje se Farinelli povlači s pozornice na vrhuncu slave te nastavlja pjevati ekskluzivno za španjolskog kralja Filipa V.

Farinelli je bio najpoznatiji pjevač svojega stoljeća i jedan od najvećih pjevača svih vremena. Zabilježeno je da je raspon njegova glasa pokrivao više od tri i pol oktave a tvrdi se i da je mogao proizvesti 250 tonova na jednom dahu i zadržati ton više od jedne minute.

Svjetska praizvedba opere Orfej bit će izvedena u Beču 22. siječnja te će druga izvedba koncerta biti upravo u Zagrebu nakon kojeg Raffaele Pe & La Lira di Orfeo odlaze u druge gradove na svjetsku turneju.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.