Redatelj Juran ulaže žalbu HAVC-u: Ja ne odustajem od vjerojatno mog posljednjeg filma jer je on potreban Hrvatskoj!

Redatelj Juran ulaže žalbu HAVC-u: Ja ne odustajem od vjerojatno mog posljednjeg filma jer je on potreban Hrvatskoj!

Budući da nam se u više navrata obratio s molbom da njegov prijedlog Havcu damo na uvid javnosti, još jednom podržavamo redatelja Mladena Jurana i njegov projekt i apeliramo na HAVC jer smo uvjereni da će na kraju i Hrvatska i HAVC biti na dobitku. Smatrajući da je taj uvaženi hrvatski redatelj svjetskog glasa u pravu što insistira na završetku projekta koji bi puno značio za hrvatsko iseljeništvo i promociju Hrvatske u svijetu, a što planira postići putem cjelovečernjeg igranog filma o slikaru Vanki, još jednom redatelju Mladenu Juranu dajemo našu podršku, sada objavom njegove žalbe HAVC-u.

Objavljujemo i žalbu i obrazloženje koje nam je poslao i to u cijelosti. Portal HIA je prije svega usmjeren prema iseljeništvu i domoljublju, promociji pravih vrijednosti, a ponajprije hrvatske kulture i umjetnosti, jer to je jedino što je uistinu naše izvorno. Dok sve ostale materijalne stvari mogu proizvesti i drugi, našu kulturu i umjetnost i pogled na život i svijet imamo samo mi. Zato smatramo da Film o Maksimilijanu Vanki treba ugledati svjetlo dana zbog slikara Vanke - njegovih fresaka i antiratne poruke, zbog iseljeništva i zbog Hrvatske, a redatelju Juranu želimo puno zdravlja kako bi projekt uspješno priveo kraju. Donosimo njegovo pismo i tekst žalbe:

"Poštovani, slobodan sam obratiti Vam se pozivajući se na Vašu funkciju i cijenjenu osobnost te Vas detaljnjje upoznati s katastrofalnom situacijom pred konačnim nestankom u kojoj se našao projekt cjelovečernjeg igranog filma "Pred zidom: A Gift to America" (o stvaranju svjetskog antiratnog remek djela "Najboljih fresaka Amerike", iz 1937.-1941., hrvatskog slikara Vanke - pod glumačkim vodstvom Johna Malkovicha). Također i želim zamoliti da pozorno pročitate tekst koji je utemeljen na iskustvu i vrlo indikativan. Kao što dobro znate radi se o gotovo završenom projektu, s već snimljenim dijelom filma, zahvaljujući logističkoj podrščci Croatian Fraternal Uniona i njenog pok. predsjednika Bernarda M. Luketicha, a koji se odnosi na ambijent Amerike i glavno mjesto radnje filma - Pittsburgh i crkvene interijere, a znači ogromnu promidžbu za Hrvatsku i njezino iseljeništvo. Tako cjelovit u globalnom hrvatstvu snažniji je i potrebniji, jer nas vodi civilizacijski naprijed, više od bilo kojeg medijskog i filmskog projekta, onih od problema svakodnevnice, čak i onih iz domovinskog rata, potvrdi naših stradanja, patnji i doprinosu – pa čak i više od politike, jer je nezamjenjivo uvjerliv i umjetnički vjerodostojan u potvrdi našeg urođenog pacifizma i antiratnog opredjeljenja u Svijetu u kojem postojimo!
 

Ja ne odustajem od vjerojatno mog posljednjeg filma jer je on potreban Hrvatskoj! 

 
Pismo koje Vama prosljeđujem je žalba na odluku Havc-a za Natječaj za produkciju dugometražnih igranih filmova -  2. rok, 2022. (Žalba i Recenzija od 11. siječnja 2023. u PRIVITKU)
 
     Žalba
 
 na Odluku Havca za Natječaj za produkciju dugometražnih igranih filmova -  2. rok, 2022.,  u kojem se ne predlaže financiranje filma "Pred zidom",  predlagatelja prijave redatelja Mladena Jurana - u produkciji "Plavog mjeseca" (izvršna produkcija) i  koprodukciji "u.o.Adriatic Art Media Filma" (razvoj scenarija i projekta, autorska prava, produkcija) scenarista Ljube Joseph Lasića, Mladena  Jurana i Hrvoja Hitreca  uz Pisma namjere J. Malkovicha i koproducenata iz 6 država SAD-a, Slovenije, Češke, Slovačke, Sjeverne Makedonije i  BIH-a.
-Nije čudo da je se radi o snažnoj još nedvršenoj potpori u tijeku - što povijesnom , što umjetničkom premisom direktno zainteresranih US i EU država i jednog John Malkovicha, imena koje, za razliku od uobičajene isto tako legalne potpore primjerice jednog serijala HRT-a, vrijedi daleko više i šire (!) i ulazi u sferu prestiža politike domovine, sadržajem o meteorskoj pojavi hrvatsko-američkog slikara Maxa Vanke, i danas posebno, znanosti i medijima intrigantan i aktualan - više nego osebujnog života izopćenika i stvaranju njegovog svjetskog, svjetovnog i sakralnog remek djela o moralnom bijesu zbog rata, katastrofa, nasilja i straha, u tradiciji jednog Goye, Picassa i Grosza. Tom hrvatsko-američkom iseljeničkom oltaru u srcu Amerike (Pittsburghu, hrvatskoj iseljeničkoj metropoli) nedavno se poklonio i hrvatski premijer.Havcova odbijenica očito znači da za takav projekt nije dovoljan ni Mladen Juran, ni Max Vanka, ni John Malkovich - iz razloga jer je potrebno skratiti neke eksplicitne dijaloge u scenariju?! I pod cijenu da sav složeni, godinama pripreman, djelomično čak i snimljen film, i to u Americi (što tehnološki omogućuje standardno snimanje samo u Hrvatskoj) – i pod cijenu da zaključno nestane, jer je njegova egzistencijalna vremenska premisa moguća samo ako se realizira čim prije, i to sada!

Čak i po popločanim dobrim namjerama i dobrih dramaturških savjeta Havcovih povjerenika ostaje pitanje da li je višak dijaloga (tu i tamo i u 3. četvrtini scenarija) doista dovoljan razlog za uništenje izuzetnog projekta  kada su više nego zadovoljeni  svi ostali elemenati:

: - a. ocjena redateljske koncepcije (jasnoća redateljske vizije, uvjerljivost, inovativnost) - c. izvedivost produkcijskog paketa (unutar predloženog financijskog plana uz procjenu izvedivosti plana nacionalnog i internacionalnog plasmana) - d. ocjena kvalitete, sadržajnosti i provedivosti plana producenta o promociji i distribuciji.

 Peterlićev način selekcije, prvog i najvećeg doktora filma u Hrvatskoj: odaberi projekt ako je samo jedna sugestija!Ako su doista misli nešto izvrsno sufinancirati, onda bi se trebalo znati da se konačni dijalog  oblikuje u fazi priprema za realizaciju, u radu s glumcima protagonistima, pogotovo u fazi definiranja koprodukcija sa 6 država od Pisama namjere (sa posebnim interesima i željama), a pogotovo ovo od Johna Malkovicha -  stoljetnom prilikom koja osigurava domaćoj produkciji nedostižno svjetsko tržište, garantom dodatnog financiranja, svjetske distribucije i plasmana. Jedna preuranjena scenaristička sugestija dovela je u pitanje ne samo Malkovichev načelni pristanak (u PRIVITKU) na angažman pod zaista skromnim uvjetom postojanja inicijalnog budžeta Havca da bi se pokrenuo projekt na noge, a što može i potrajati i biti kobno po projekt obzirom na moju dob veterana i i prekid Malkovichevog pristanka. Kome je to u interesu? I to unatoč činjenici da hrvatski film nikad nije vratio vrijednost cijelog budžeta, a redovno godinama stoje na čekanju dodatnog financijera desetine od Havca potpisani filmovi o svakodnevnici sa inicijalnim sufinanciranjem.Može li se u Hrvatskoj samouništiti "autogolom" najveći mogući brend, film koji pod glumačkom vodstvom imena zastupljenog čak i u naslovu mega hitova kao "Biti John Malkovich", ponajveće mega svjetske zvijezde koja vodi ravno u najveći Svjetski izlog, a da se pri tome može čak i zaraditi?

Odgovor je - da, može: netransparentnim postupkom koji se provodi arbitrarno, čak protivno važećim pravilima, a to znači da se upravo tako troši novac poreznih obveznika koji iz svojih plaća izdvajaju za sufinanciranje hrvatskog filma i koji nisu svjesni da se novac ne dijeli po kriteriju kvalitete, relevantnosti i izvrsnosti projekta..

PRIJEDLOG:

Odluka koja je utemeljena na navedenoj scenarističkoj primjedbi poštovana je, uvažena i korigirana u novoj verziji 2023. (novi sinopsis, novi scenarij i uvodna open promjena u storyboardu u PRIVITKU) i zahtijeva da je povjerenici, u kontinuitetu suradnje hitno razmotre, bez odgađanja - tako da se ne čeka na rok novog natječaja, 1. rok 2023. (15.3.2023. s odlukom do ljeta) kako bi se spasilo Malkovichevo načelno pristajanje još iz studenog, 2021.(!) kada su tadašnji  povjerenici "očekivali projekt na velikom ekranu", ali je odgođen zbog financijskih nemogućnosti Havca.  Ja ne odustajem od vjerojatno mog posljednjeg filma jer je on potreban Hrvatskoj! Potrebno je  hitno uvažiti navedene  okolnosti na način da po pročitanoj novoj verziji scenarija, uz sve ostale već pozitivne ocjene Havca u ovom mandatu povjerenika, ravnatelj Havca g. Chris P. Marcich (rođeni hrvatski Amerikanac) hitno stupi u direktni kontakt s g Malkovichem (s konačnom odlukom o sufinanciranju ili bez nje) preko naše veze dobrohotne dvorane Lisinski i njenim vrlim ravnateljem Draženom Siriščevićem, domaćinom Malkovichevih nastupa u Zagrebu, da bi svojim osobnim i institucionalnim autoritetom potvrdio načelni pristanak Malkovicha, koje "takve zvijezde ne daju nikada ili strašno rijetko, jer se mogu unovčiti" (po izvršnom producentu ovog projekta Arsen A. Ostojića, školovanom u SAD-u).

Ekstremni raritet jest i činjenica da u Hrvatskoj uopće postoji scenarij s likom za Malkovicha na engleskom, za ulogu druge svjetske i američka ikone, publiciste slovenskog podrijetla Louis Adamiča. Trebalo je producentu i redatelju punih 5 godina za načelnu podršku Malkovicha, još puno više za putošestviju projekta na  natječajima, razvoju scenarija i projekta, polugotovih odluka o sufinanciranju,  odgađanja zbog stotinu nesuvislih odgađanja, kao što su iz traljavog razloga naprasnog prekida mandata (Recenzije u dokumentaciji Havca) godinama odgađane konačne odluke, ponajviše iz razloga nepoštivanja kriterija izvrsnosti selekcije koji su postojali kada smo uznastojali utemeljiti ustanovu Havc, a to su kriteriji izvrsnosti.

Kao predsjednik sekcije režije Društva filmskih radnika, upravo iz navedenih razloga, predlagao sam  pravovremeno francuski obrazac Centra: natječaj permanentan a odluke donosi imenom i prezimenom i punom odgovornošće jedan čovjek -  "Monsieur le Cinema", na temelju kriterija izvrsnosti projekata i recenzija čitača scenarija! No, zbog pojedinačnog  interesa stvoren je je netransparentni postupak koji se provodi arbitrarno, čak protivno važećim pravilima i bilo koje odgovornosti za sudbinu sufinanciranih projekata.Radilo se protivno Pravilniku HAVC-a u kojem se u članku 9. jasno navodio kriterij za izbor filmova, od kojih je jedan od najvažnijih, citiram: “Uspjesi redateljeva/redateljičina posljednjeg filma, kao i cjelokupni opus redatelja/ice”, u kojima je najviše bodova bilo rezervirano za selekciju u službenu konkurenciju svjetskog festavala A kategorije (ne i službeni program) priznat od Međunarodne federacija udruženja filmskih producenata ( FIAP )  upravo iz razloga distanciranja od stotine festivala koje je omogućila moderna tehnologija i ne postoje zbog kvalitete filmova i autora..

Upravo sam ja filmom "Transatlantic" bio prvi u samostalnoj Hrvatskoj u selekciji službene konkurencije A festivala u Mar del Plati, nominiran za najprestižniju nagradu Latinske Amerike, što je rezultiralo benefit ponudom za distribuciju filma na hispanskom području od pola milijarde stanovnika koji redovito  idu u kino i kazalište. Moj drugi film "Potonulo groblje", nominiran za najbolji europski film fantastike, još je u on line distribuciji Češke i   Slovačke.Ako je projekt izvrstan i zaista  interes države i njene kinematografije, nikako se ne bi trebalo dozvoliti da se uništi zauvijek,  već i  obzirom na moju dob. Hvala Bogu zdravlje još dobro za snimanje! S obzirom da smatram da Vi razumijete kolike bi koristi Hrvatska imala očekujem Vaš ljubazni odgovor i poticaj za rješavanje problema i da hitno poduzmete potrebne korake kako bismo spriječili sramotni i definitivni nestanak ovog dragocjenog projekta i ispričali se vrlom Johnu Malkovichu, koji poznaje detaljno projekt već 5 godina i nikada nije pitao za honorar – samo za legalizaciju projekta, Havcovu standardnu podršku, kao potvrdu legalizacije države o čemu sam mu pisao (PRIVITAK Malkovich John), domovinski inicijalni budžet koji mi nazivamo sufinanciranjem.

Taj velikan, "naše gore list", samo je jednom u karijeri takav benevolentni načelni pristanak iskorak učinio portugalskom redatelju-prijatelju. Zaslužuje svakako kontakt Havca (države). Ostalo je moj posao koproducenta i redatelja koji je već olakšan time što sam dramsku umjetnost studirao u Parizu, Studiju Charles Dullin (pri slavnom Vilarovom T.N.P.-u) u čijem je teatru režirao gospodin Malkovich. Imamo zajedničkih iskustava i afinitete. I, ne želim ga prepustiti da kao potpuno anonimno lice obilazi Žumberak tražeći selo Malkovichi koje već davno ne postoji. Uostalom, dio je mog stila redatelja koji volim raditi s ljudima iz "hrvatske dijaspore", bilo australskom divom Melitom Jurišić (Mad Max 3), bilo oskarevcem Jiri MenzelomSrdačan pozdrav, Mladen Juran, koproducent, suscenarist i redatelj

https://www.wikiwand.com/hr/Mladen_Juran https://en.wikipedia.org/wiki/

Mladen_Juranhttps://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=29545

UKRATKO

Film na engleskom jeziku i hrvatskom dijalektu - o stvaranju svjetskog remek djela - "najboljih američkih fresaka", hrvatskog "iseljeničkog oltara u Pittsburghu" (u srcu Amerike!), hrvatskog slikara Maksimilijana Vanke s koprotagonistom IKONOM DANAS Johnom Malkovichem za ulogu IKONE JUČER Louis Adamičem, te likovima filma kao što su kipar Ivan Meštrović (uz autentičan sačuvani film o stvaranju skulptura Indijanaca u Zagrebu i postavljanju u Chicagou!) i - najpopularnija hrvatska spisateljica svih vremena Marija Jurić Zagorka ! Godinama se pripremao zahvaljujući CFU -Hrvatskoj bratskoj zajednici, jednoj od najvećih bratskih zajednica u Americi, kada su SNIMLJENI AMERIČKI AMBIJENT I FRESKE, STVOREN JE ČVRSTI STORYBOARD OD TISUĆE KADROVA i sada je projekt savršeno spreman za snimanje u Hrvatskoj, uz skromni, inicijani, standardni hrvatski budžet (neznatan za proračun za kulturu), te možda čak i za  program 130. obljetnice osnutka CFU-a - 2024 godine, te držim da bi kao takav trebao biti predložen premijeru Plenkoviću, upravo onako kako je i za 100.obljetnicu vrli predsjednik Luketich dogovorio "Transatlantic" s divnom osobom John P. Pleshom i s ministricom kulture Vesnom Jurkić Girardi . Ovaj projekt je značajniji  i veći od bilo čega u ovom času - i od politike i sporta koji može širite hrvatsko ime o nama ali ne i sadržaj "- objašnjava redatelj.

 
LINKOVI NE PRETHODNE OBJAVE
 
 
 
 
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.