Mladenu Juranu podršku za film o slikaru Vanki pružaju i ugledni intelektualci, zato inicijalna sredstva HAVC-a ne smiju izostati

Mladenu Juranu podršku za film o slikaru Vanki pružaju i ugledni intelektualci, zato inicijalna sredstva HAVC-a ne smiju izostati
S poznatim hrvatskim redateljem Mladenom Juranom razgovarali smo još jednom vezano uz njegovu namjeru da uz pomoć inicijalnih hrvatskih sredstava završi svoj projekt o slikaru Vanki, kojim bi ako to konačno prepozna i podrži HAVC trebao što prije u realizaciju jer jedan od glavnih glumaca bio bi prezauzeti John Malkovich koji je kao i Vanka hrvatskih iseljeničkih korijena. 
 
- Ima li nekih dobrih vijesti vezano uz projekt Vanka?
 
- Ovajput lijepa vijest koju mogu podijeliti s vašim čitateljima je vijest o započetoj češkoj on line distribuciji mog filma sa oskarovcem Jiri Menzelom. Ona je dobro došla kada se zna da se upravo nalazim s Vankom pred sudbonosnom odlukom HAVC-a. Hrvatski proračun je noćas odobren pa se odluka očekuje početkom prosinca.
Prije godinu dana, kada sam po tom pitanju htio razgovarati s ministricom Obuljen, a primio me njezin tajnik Partl koji je smatrao da ne treba takvu komisiju pritiskati atributima "John Malkovich i interesom Hrvatske" nego da se to prepusti ravnatelju HAVC-a Marcichu, a on uskoro odlazi u mirovinu i nisam siguran da više išta može učiniti, objašnjavao sam da to nije pritisak budući da HAVC samo inicijalno sufinancira projekt i da je bitno tko će dodatno sufinancirati: HRT, državne i strane institucije itd. 

I premijer Plenković upoznat je s Vankom - (na slici u crkvi s Vankinim freskama u Pittsburghu) gdje je rekao:

Sretna okolnost je da se i Premijer Andrej Plenković imao prigode upoznati s sjelom Maksimilijana Vanke za nedavnog  posjeta Pittsborghu, kada je rekao. "Hrvati iz Amerike pokazali su u kritičnim trenucima kako podržati Hrvate u domovini", naglasio je izrazivši zahvalnost za sve što je Hrvatska bratska zajednica učinila za Hrvatsku u proteklim desetljećima, posebno tijekom Domovinskog rata. "Priča Hrvatske bratske zajednice je priča o uspjehu, priča o održavanju hrvatskog identiteta, o međusobnoj potpori, podršci siročadi u teškim vremenima, podršci unesrećenim članovima u teškim trenucima njihovih života", istaknuo je predsjednik Vlade i dodao da to zaslužuje puno poštovanja i zahvalnosti.

"Država, u našem slučaju hrvatska država, ima moć, znanje i financijska sredstva da stane iza svojih građana, poduzetnika, vrtića, škola, sveučilišta, bolnica u uvjetima velikog rasta cijena energenata. To smo i učinili", poručio je premijer Plenković istaknuvši da je Vlada donijela paket mjera pomoći vrijedan 21 milijardu kuna za građane i gospodarstvo." Zato je sada pravo vrijeme da država barem simbolično, podrškom filmu o Vanki stane i uz svoje iseljeništvo?

 
  
Podrška u medijima
 
- Javljali su se u medijima s podrškom vašem projektu i neki hrvatski intelektualci, ugledne osobnosti iz javnog i kulturnog života, mislite li da HAVC i njih može ignorirati tim više što je Film o Vanki zamišljen da na neki način rehabilitira hrvatsko iseljenike i njihov značaj u svjetskim razmjerima jer mnogi su tamo gdje žive dali ogromne doprinose u svojim područjima.
 
Da, novost je i to da više nisam sam jer se u "hrvatskoj šutnji" ipak javljaju apropos ugledni intelektualci, a pogotovo autorski tim na čelu sa ovogodišnjim dobitnikom Nazorove nagrade za književnost (životno djelo) - koscenaristom Vanke, Hrvojem Hitrecom, izvršnim producentom Arsen Antonom Ostojićem koji je magistrirao filmsku režiju i produkciju na New York University-ju 1994. godine i bio direktor američkog snimanja Transatlantica, te najnovijim dopisom HAVC-u od strane dizajnera produkcije Marija Ivezića koje možete slobodno objaviti u cijelosti ili djelomično. Dodao bih samo s moje strane još samo podršku Hrvatske bratske zajednice, predsjednice Kitarović i predsjednika Milanovića koji su dostavljeni u paketu projekta Havcu, te nadu da će to objavljeno biti dostavljeno premijeru i ministrici.
 
Evo dopisa:
 
"Bliži se novi rok za dodjelu sredstava za dugometražne igrane filmove. Kao dio užeg autorskog tima redatelja Mladena Jurana za projekt o nastajanju remek-djela ameerčkog fresko slikarstva kojeg je autor Hrvat Maximilijan Vanka slobodan sa podsjetiti Vas na nekoliko važnih činjenica.
Projekt postoji i dobiva verbalne podrške svih sastava stručnih komisija za dodjelu sredstava već skoro 15 god.,uz male dobronamjerne sugestije komisije koje je autor uvijek uvažio.
U zadnjih nekoliko godina podršku dobiva i od eminentnih producentskih kuća iz zemalja u okruženju (Slovenija, Češka, BiH, Makedonija) što je potvrđeno pismima namjere o spremnosti za koprodukciju.
Velika podrška dolazi i od svjetske filmske ikone našeg porijekla Johna Malkovicha koji je pristao da u filmu glumi jednu od glavnih uloga. Uz gosp. Malkovicha, nakon što projekt dobije potporu u svojoj državi, otvara se neograničena mogućnost učešća jakih svjetskih producenata. Premijer Plenkovićevim prilikom nedavnog boravka u Pitsburghu poklonio se velikom djelu i liku Maximilijana Vanke.
U Češkoj trenutno kreće u distribuciju film gosp. Mladena Jurana “Potonulo groblje”
u kojem je glumio slavni češki i svjetski redatelj Jirzy Menzel, a koji se nalazi i na Češkoj verziji plakata za film.
Redatelj Mladen Juran spreman je i fizički i mentalno ući energično i samouvjereno završiti ovaj projekt od iznimnog značaja za hrvatsku državu, za našu kinematografiju i za njega samog jer je u film o Vanki uložio 20 god. svog kreativnog genija.
 
Vrijeme ja da pozitivno ocijenite i poduprete ovaj projekt svojim skromnim sredstvima i tako otvorite i oslobodite put da podrška sa svih strana koju ovaj projekt ima u okruženju i svijetu krene.
Uvjeren u pozitivan ishod za ovaj predivan film lijepo Vas pozdravljam
Dizajner produkcije Mario Ivezić

Prisjetimo se - film Potonulo groblje, hrvatski je dugometražni film iz 2002. godine.[1] Po istoimenom romanu književnika Gorana Tribusona Potonulo groblje (2002.)The Sunken Cemetery, redatelj Mladen Juran stvorio je osebujni horror u stilu poezije strave, psihološkog suspensea, nadograđen elementima trilera i povremenim komičnim ili grotesknim situacijama - nadrealistički prikaz, ovaj put ratne katastrofe u Hrvatskoj devedesetih, s osjećajem za ritam, rafiniranim okom za detalj, stvarajući istinske karaktere... Uz interpretaciju Svena Medvešeka i Barbare Nole i simfonijsku glazbu skladatelja Igora Kuljerića, te uz scenarističku i glumačku suradnju oskarevca Jiri Menzela, u ulozi perfidnog doktora Javorskog - film je bio nominiran za Méliès d'Or award for the Best European Fantastic filmBrussels International Fantastic Film Festival 2003.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.