Hokiichi Hanawa-World Movie Movement uskoro kreće iz Hrvatske

Hokiichi Hanawa-World Movie Movement uskoro kreće iz Hrvatske

U Varaždinu, Zagrebu, Rijeci, Biogradu, Zadru i Dubrovniku od 19. – 26. lipnja moći će upoznati japanska filmska ekipa i pogledati modnu reviju te dokumentarni film o očuvanju japanskoga blaga.

U sklopu ovog projekta nudi se više programa i događanja kulturne razmjene s Japanom, poput koncerata, izložbi tradicionalnih umjetnosti i demonstracija borilačkih vještina i filmskog festivala. U organizaciji Japan Croatia Society od 2021. godine u Japanu se održava Croatia Film Festival koji promovira recentna hrvatska filmska ostvarenja. Festival je dobio potporu veleposlanstava obiju država. U povodu 30. godišnjice diplomatskih odnosa između Hrvatske i Japana, u studenom 2023. godine održan je Japanski filmski festival u sklopu kojeg je u Hrvatskoj premjerno prikazano šest japanskih filmova. Festival je otvoren dokumentarnim filmom Simpatične duše - biografija Hokiichija Hanawe (5. svibnja 1746. – 12. rujna 1821.) redatelja Masato Osata. Film priča istinitu priču o slijepom japanskom nacionalnom učenjaku koji je tijekom svojih brojnih putovanja Japanom memorirao brojne japanske mitove i legende te angažirao ljude da ih uklešu u drvene ploče kako bi se tiskale i sačuvale za buduće generacije. Sakupio je i objavio golemu zbirku od 670 svezaka japanske nacionalne povijesti i književnosti. Zahvaljujući njegovoj predanosti očuvanju ove dragocjene baštine, priče drevnog Japana nisu zaboravljene i postale su jedan od stupova japanske kulture. Najdugovječniji japanski car – Hirohito – simbol napretka i demokratizacije svoga naroda, smatrao je rad Hanawa Hokiichija japanskim blagom. I izvan Japana, Hokiichi je bio inspiracija i uzor američkoj autorici Hellen Keller, prvoj gluhoslijepoj osobi u Sjedinjenim Državama koja je stekla diplomu prvostupnika umjetnosti.

Životno poslanje Hanawe Hokiichija bilo je za dobrobit cijelog svijeta i budućih generacija, stoga je Japan Croatia Society pokrenuo projekt koji ima za cilj međunarodnim projekcijama filma Simpatične duše upoznati svijet s njegovim životnim djelom. Prva projekcija održana je u Japanskom veleposlanstvu u Londonu u rujnu 2023. godine, a međunarodna promocija Hokiichi Hanawa - Svjetskog filmskog pokreta kreće iz Hrvatske. Istinitu priču o predanosti, volji i viziji koja je sačuvala japansko blago, može se pogledati od 19. – 26. lipnja u Varaždinu (Kino Gaj, 19. 6.), Zagrebu (Uranija, 20. 6.), Rijeci (Centar kulture Kostrena, 22. 6.), Biogradu na Moru (City Hall Square, 23. 6.), Zadru (Kino Zona Zadar, 25. 6.) i Dubrovniku (Ljetno kino Slavica, 26. 6.). Projekt se održava uz potporu Japanskog veleposlanstva u Hrvatskoj i ulaz je besplatan.

Uz svaku projekciju održat će se i prigodan program s modnom revijom japanske modne dizajnerice Ikuyo Umezawa iz Kyota koja kombinirajući tradicionalnu odjeću s japanskim kimonom kreira visoko cijenjenu, elegantnu i originalnu odjeću. Predstavit će se domaćoj publici i japanska filmska ekipa koja će o svom gostovanju u Hrvatskoj snimiti film

Foto:japancroatia.org

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.