Uz gostovanje Opere i teatra Madlenianum u Zemunu u HNK u Varaždinu – „Žanka“ se vratila svojim varaždinskim počecima

žanka

U varaždinskom HNK , nakon nedavne „Tri zime“ u izvedbi zagrebačkog HNK , ponovno jedno zanimljivo gostovanje. Ovajput bilo je to gostovanje Opere i teatra Madlenianum u Zemunu, prvog privatnog kazališta u Europi nakon Drugog svjetskog rata, koje financira poznata poduzetnica Madlene Zepter.
Zanimljiva je i poveznica tog gostovanja s Varaždinom jer u drami „Žanka“ , autor Miodrag Ilić, opisuje posljednji košmar Živane Stokić koja je glumačku karijeru otpočela igrajući svoju prvu dramsku ulogu upravo ovdje u Varaždinskom kazalištu, davne 1907. godine.

Riječ je o glumici kojoj je veliki jugoslavenski komediograf Branislav Nušić napisao svoje najpopularnije i najizvođenije djelo „Gospođa ministarka“. U drami koju je režirala Milica Kralj, nastupa troje glumaca: Jelica Sretenović (Žanka), Milan Mihailović – Caci (Tošić, Nušić, putujući glumac), Petar Mihailović (isljednik, Aleksandar, Moris). Scenograf i kostimograf je Milica Bajić, a kompozitor Miroljub Aranđelović – Rasinski.

Drama je zapravo predsmrtni košmar slavne glumice u kojoj pisac opisuje cijelu jednu traumatičnu epohu, s naglaskom na pitanje moralne krivnje umjetnika, koje svaka vlast nastoji iskoristiti za vlastite ciljeve i interese. Radnja drame ogledalo je povijesnih prilika u prvoj polovici 20. stoljeća, u kojem čovječanstvo proživljava čak dva svjetska rata, a „Žanka“ govori o dramatičnim trenucima umjetnosti i preživljavanju umjetnika pojedinca, kojega poput nje u jednome trenutku narod slavi, a u drugome da bi i sam preživio, osuđuje. Drama je na trenutke nabijena oporim humorom, ali s obzirom na to da je riječ o biografskoj tematici o životu slavne umjetnice u datim okolnostima i ishod je, unatoč na kraju ipak doživljene satisfakcije, tragičan .
-Projekt „Žanka“ je hommage velikoj glumici, čijom premijerom slavimo 130 godina od rođenja i 70 godina od smrti Žanke Stokić, kazala nam je glumica Jelica Sretenović, koja sjajno interpretira lik svoje slavne kolegice.
- Meni je jako drago da smo došli u Varaždin, jer ovdje je ona igrala sa svojom velikom ljubavi Aleksandrom Acom Gavrilovićem, što se i spominje u predstavi. I Caci Mihailović je već igrao u tom tekstu jer predstava je izvedena u kazalištu Slavija više od 100 puta gdje je glavni lik igrala Ružica Sokić. Odlučili smou našem teatru vratiti predstavu koju publika toliko voli i lijepo je da se i mlađa publika  upozna s djelom Žanke Stokić. Znaju otprilike da je ona bila nepravedno progonjena i kažnjena, ali takva su bila vremena i na nekome su se kola morala slomiti.Lijepo je da imamo dosta mlade publike, dolaze nam ozbiljni mladi ljudi koji žele informacije o Žanki. Ona je bila Nušićeva glumica, a u komadu to je noć pred smrt. Došao joj je bio Bojan Stupica da je pozove u Jugoslavensko dramsko pozorište, što je nakon pretrpjelih poniženja za nju bila satisfakcija, ali od uzbuđenja ona je prije umrla. A toliko je bila popularna, jer bila je boem, da bi joj narod pred rođendan u redu stajao s poklonima uzduž Skadarlije. Od tih je darova kupila kuću na Topčideru koju je poslije smrti ostavila svojoj služavci Magdi.Čast je, naravno igrati tu ulogu, jer i naša najveća nagrada koju dobivaju glumice zove se po njoj, rekla je Jelica Sretenović.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.