Mozartova Čarobna frula, 22. studenoga, prva je ovogodišja operna premijera HNK u Zagrebu

lijdija horvat dunjko

Dragi moji mnogobrojni prijatelji koji me već mjesecima pitate kad pjevam Čarobnu frulu u HNK Zagreb, eto sad konačno znam prva 2 datuma su 28.studenoga i 3.prosinca. Vaša kraljica noći vam se raduje i s nestrpljenjem očekuje! Nova inscenacija te opere će vas ostaviti bez daha! Reziser Krešo Dolenčić kao da je Mozartu iz Amadeusa brat. Razigran, lepršav, talentiran i lucidan! Kolege pjevači svi redom odlični, a maestro Bareza uz orkestar vrhunski! Dođite! 
Ps.- ova fotka moje Kraljice nije iz Zg predstave. Nove još ne smijemo objavljivati. Vjerujte mi, biti ćete iznenađeni! Takvu me još niste imali prilike upoznati. - Napisala je na svom fb profilu naša proslavljena primadona i profesorica pjevanja na Glazbenoj akademiji u Zagrebu Lidija Horvat Dunjko,pred prvu ovogodišnju  opernu premijeru u HNK u Zagrebu.

Premijera Čarobne frule Wolfganga Amadeusa Mozarta je na rasporedu 22. studenoga u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Redatelj predstave je Krešimir Dolenčić, a izvedbama ravnaju maestro Nikša Bareza i maestro Veton Marevci.

Čarobna frula posljednja je Mozartova opera koja u formi bajke donosi priču o borbi dobra i zla te pobjedi ljubavi i iskrenosti nad intrigama i smrću te alegorijskoj potrazi za mudrošću i prosvjećenjem. Ova, danas kultna opera, nastala je na njemački libreto Emanuela Schikanedera, a praizvedena je u Beču 30. rujna 1791., dva mjeseca prije Mozartove smrti.U izvedbi HNK-a u Zagrebu nastupaju pjevači: Valentina Fijačko Kobić, Ivana Lazar, Adela Golac Rilović, Tamara Franetović Felbinger, Dubravka Šeparović Mušović, Marta Schwaiger, Tomislav Mužek, Siniša Štork, Ozren Bilušić, Ivica Trubić, Siniša Galović, Mario Bokun, Božimir Lovrić, Robert Palić, Marija Kuhar Šoša, Lidija Horvat Dunjko, Kristina Anđelka Đopar, Helena Lucić Šego, Neda Martić, Anabela Barić, Marko Špehar, Ljubomir Puškarić, Berislav Puškarić, Kristijan Beluhan, Ladislav Vrgoč, Marija Lešaja, Sabina Li Puma, Tena Lebarić Rašković, Josip Čajko, Zbor i Orkestar Opere HNK Zagreb te djeca iz Djevojačkog zbora Zvjezdice.

U povodu premijere opere Čarobna frula, 18. studenog u 11 sati u HNK u Zagrebu održat će se prigodni program Ususret premijeri. Moderator programa je Branimir Pofuk koji će u razgovoru s umjetnicima publiku bolje upoznati s ovom, na svakom kazališnom repertoaru, rado viđenom operom. Ulaz na program je slobodan.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.