Nagrade hrvatskog glumišta - zlatni jubilej Mustafe Nadarevića, a za mjuzikl nagrađena i Hana Hegedušić

hana hegedušić

U  Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu sinoč su dodijeljene Nagrade Hrvatskoga glumišta 2018.. Za taj svojevrsni hrvatski kazališni Oskar prema odluci struke  -Upravnog odbora Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU), nominirao je  kazališne umjetnice i umjetnike, u kategorijama dramske, radio i televizijske umjetnosti, za scenografiju i kostimografiju, operetu i mjuzikl i plesnu umjetnost, a dodijelio je i nagradu za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti i dvije nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje.Nagrade su dodijeljene 26. put, a svečana dodjela održava se svake godine na isti dan 24. Studenoga  u spomen na isti datum 1860. kada je glumac Vilim Lesić na pozornici Narodnoga kazališta na Markovu trgu u Zagrebu, nakon prekida predstave na njemačkome jeziku, a na nagovor Dimitrija Demetra rekao - od danas će se na zagrebačkoj pozornici glumiti samo na hrvatskome jeziku.Nagradu za izniman doprinos kazališnoj umjentosti dobio je Zoran Mihanović za "vrsno, dramaturški promišljeno oblikovanje svjetla što već četrdestak godina bitno podiže kvalitetu kazališnih izvedaba".

Ovogodišnja nagrada za  operetu i mjuzikl i svekoliko umjetničko djelovanje pripala je sopranistici i dugogodišnjoj prvakinji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu Blaženki Milić (rođ. Cigić), rođenoj 1939. u Mostaru u Bosni i Hercegovini.Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje za dramu pripala je umirovljenom glumcu HNK Mustafi Nadareviću,  koji ove godine ujedno slavi i 50 godina umjetničkog stvaranja, a u obrazloženju nagrade stoji:  "Mustafa Nadarević je ukupnim umjetničkim radom, intrigantnim režijama i duhovitim scenarijima, svojom dubokom posvećenošću božici Thaliji, svojim pedagoškim radom i svakim svojim nastupom doista potvrdio da je velikan hrvatskoga glumišta, koji je cijeli svoj život posvetio umjetnosti riječi, geste i emocije, obogativši kulturu Republike Hrvatske, kao i kulture susjednih zemalja.

Ostale nagrade pripale su kako slijedi: najbolja dramska predstava u cjelini je Eshilova "Orestija" u režiji Dejana Projkovskog i produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu za 64. Splitsko ljeto.

Nagradom za najbolje redateljsko dramsko ostvarenje nagrađen je Igor Vuk Torbica za režiju predstave "Tit Andronik" Williama Shakespearea i produkciji Zagrebačkoga kazališta mladih.Nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu dobila je Zrinka Cvitešić za ulogu Ane Šafranek u predstavi "Tko pjeva zlo ne misli" V. Majera - K. Golika - R. Medvešeka u režiji Renea Medvešeka i produkciji HNK u Zagrebu.Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Dražen Čuček za ulogu Njega u predstavi "Opet on" Timura Vermesa u režiji Marka Jurage i produkciji Zagrebačkoga gradskog kazališta Komedija.

Nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu primila je Ivana Boban za ulogu Tete Mine u predstavi "Tko pjeva zlo ne misli" V. Majera - K. Golika - R. Medvešeka u režiji Renea Medvešeka i produkciji HNK-a u Zagrebu.  Nagradu za najbolju mušku sporednu ulogu dobio je Domagoj Mrkonjić za ulogu Lonke u predstavi "Osječki long, long play" Branka Kostelnika u režiji Saše Anočića i produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Osijeku za Osječko ljeto kulture.

Nagrada za najbolju lutkarsku predstava ili predstavu za djecu i mlade pripala je predstavi "Nikomu pravo" Ane Prolić prema motivima narodne pripovijetke "Svijetu se ne može ugoditi" u režiji Ane Prolić i produkciji Kazališta lutaka Zadar.Za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstavu nagradu je dobio Ozren Prohić za tekst "Pjerin" Marina Držića  izveden u produkciji Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika.

Za najbolju kazališnu scenografiju i kostimografiju nagrađena je Irena Kraljić u dramskoj predstavi "Snježna kraljica" Hansa Christiana Andersena u režiji Paola Tišljarića i produkciji Gradskog kazalište Trešnja iz Zagreba te u predstavi "U potrazi za slovom "R"" Petre Cicvarić u režiji Peđe Gvozdića i produkciji Gradskog kazališta "Zorin dom" Karlovac, a nagradu za najbolju kostimografiju dobio je Mladen Radovniković za dramsku predstavu "Orestija" Eshila u režiji Dejana Projkovskog i produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu za 64. Splitsko ljeto.

Intendant osječkoga HNK-a Božidar Šnajder primio je nagradu HDDU- a za promicanje opere, operete i mjuzikla.Za najbolju predstavu u cjelini nagrađena je predstava "Byron" Darka Domitrovića i Mire Gavrana u režiji Ivane Čoh i izvedbi Zagrebačkoga gradskog kazališta Komedija iz Zagreba.Za najbolje redateljsko, dirigentsko ili koreografsko ostvarenje nagradu je dobila Nina Kleflin za režiju mjuzikla "Čarobnjak iz Oza" u izvedbi Hrvatskoga narodnoga kazališta u Šibeniku.Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Hana Hegedušić za ulogu Cathy u mjuziklu "Prošlih pet godina" Jasona Roberta Browna u režiji Lee Anastazije Fleger i produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Varaždinu.

Za najbolju mušku uloga nagradu je primio Bože Jurić Pešić za ulogu Mirka u mjuziklu "Mala Floramye" Ive Tijardovića u režiji Gorana Golovka i izvedbi Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu.Nagradu za najbolju plesnu predstavu u cjelini dobila je predstava "Tamo vani i ovdje unutra" koncept Ana Kreitmeyer, u koreografiji i izvedbi Ane Kreitmeyer i Sonje Pregrad u suradnji s Festivalom Perforacije, Zagreb i Teatrom &TD, Zagreb.Za najbolje koreografsko ostvarenje u plesnoj umjetnosti nagrađen je Matija Ferlin za koreografiju u plesnoj predstavi "Staging a Play: Tartuffe" u produkciji i izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla i koprodukciji Zagrebačkoga kazališta mladih i Istarskog narodnog kazališta, Pula.Za najbolju žensku plesnu ulogu nagrađena je Sonja Pregrad za ostvarenje u predstavi "Tamo vani i ovdje unutra" u koreografiji i izvedbi Ane Kreitmeyer i njezinoj u suradnji sa Festivalom Perforacije, Zagreb iTeatrom &TD, Zagreb.Nagradu za najbolju mušku plesnu ulogu dobio je Darko Japelj za ostvarenje u predstavi "Staging a Play: Tartuffe" u koreografiji Matije Ferlina i produkciji i izvedbi Zagrebačkoga plesnog ansambla i koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih i Istarskog narodnog kazališta Pula.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.