Večeras premijera: HNK u Varaždinu, "Trojica u Trnju", P. Pavličića, u režiji Ksenije Krčar

trojica u trnju

Pustolovni roman Trojica u Trnju jedan je od najomiljenijih osnovnoškolskih lektirnih naslova po prvi puta u Hrvatskoj bit će izveden "na daskama koje život znače". Naime scensku praizvedbu romana proizvelo je Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu, a premijera je na rasporedu večeras, 30. prosinca s početkom u 18 sati. Ansambl predstave:Braco- Jakov Jozić,Tut-Ognjen Milovanović,Hrvoje-Filip Eldan,Biba-Karolina Horvat, Odrasli:Marija Krpan,Jagoda Kralj-Novak,Nikša Eldan,Bruno Kontrec,Zdenko Brlek. Redateljica i dramaturginja je Ksenija Krčar, scenograf: Leo Vukelić, kostimografkinja: Žarka Krpan,skladatelj: Vid Novak Kralj, a inspicijent: Sanjin Rožić, šaptačica: Natalija Gligora Gagić.
Predstava je za djecu od četvrtog do osmog razreda, i odrasle koji se žele prisjetiti djetinjstva.Priča prati trojicu prijatelja koji se spletom okolnosti nađu usred prave pustolovine koja uključuje pljačku banke, nestanak jednog od njih i hvatanje samih zločinaca. Roman je, prema statistikama, jedna od najposuđivanijih knjiga za djecu u hrvatskim knjižnicama.
Osim što spada u lektiru, Trojica u Trnju je iznimno popularan roman među osnovnoškolcima što već u početku daje dobru pretpostavku za popularnost predstave. Roman nikad nije adaptiran niti izvođen u profesionalnim kazalištima u Hrvatskoj.
Pavao Pavličić je hrvatski književnik, književni znanstvenik i prevoditelj (Vukovar, 16. kolovoza 1946). Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnome gradu. Godine 1969. diplomirao je komparativnu književnost i talijanski jezik na Filozofskom fakultetu Zagrebačkog sveučilišta gdje je 1974. doktorirao. Od 1970. zaposlen je na Odsjeku za komparativnu književnost, gdje je od 1985. redoviti profesor, a od 2017. profesor emeritus. Od 1997. redoviti je član HAZU. Dobitnik je Nagrade »Vladimir Nazor« za životno djelo za 2015.
U književnosti se javio 1972. zbirkom fantastičnih priča Lađa od vode. U kratkim pričama Dobri duh Zagreba (1976) donekle je napustio fantastični model i otkrio zanimanje za kriminalistički žanr.Pisao je lirsko-memoarsku prozu, feljtone, eseje, znanstvene knjige. Pavličić je autor mnogobrojnih romana među kojima se ističu kriminalistički romani. Istaknuo se i kao filmski scenarist, prilagođavajući vlastita djela ili pišući originalne scenarije. Piše za djecu i za odrasle.
Romani za djecu: Trojica u Trnju, Zagreb 1984.; Zeleni tigar, 1986.; Petlja, 1988., Lopovska uspavanka, 1992.; Mjesto u srcu, 1996.; San koji se ponavlja, 2001. Zbog napete radnje i zapleta, koji su glavna značajka krimića, romani su rado čitani te doživjeli brojna izdanja. Roman Trojica u Trnju je do sada izdan čak 19 puta.
Trojica u Trnju, roman pun akcije, zanimljivog zapleta te neočekivanog raspleta čita se u jednom dahu. Hrabri mali protagonisti djeca su novog urbanog prostora u kojem neboderi zamjenjuju ruralne elemente zagrebačke periferije. Dugave u izgradnji i Trnje sa starim kućercima i vrtovima prostor su dječje igre u koji današnji čitatelji, tridesetak godina kasnije, uranjaju kao u zaboravljeno mjesto slobode. Osim dinamičnog sadržaja, zanimljivih, često duhovitih odnosa među likovima, današnja djeca u romanu mogu uživati u načinu nesputane igre za koju su danas prikraćeni. U vrijeme interneta i mobitela, danas bi ovaj roman bio nemoguć. Ipak, opisi prostora, živ dijalog i napetost radnje omogućuju mladim čitateljima da na trenutak potrče bosi, da slobodno vrijeme provode s prijateljima te da, iako u fikciji, oslobode ono na što često zaboravljaju: svoju maštu, domišljatost, hrabrost.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.