HNK u Varaždinu u EU-projektu "Umjetnost i kultura 54 +" spaja kazalište i čipkarstvo

ČIPKA

HNK u Varaždinu u EU-projektu "Umjetnost i kultura 54 +" spaja kazalište i čipkarstvo, a kazališna predstava koja će proizaći iz tog projekta je "Iluzija" po tekstu Ivana Viripajeva. Bit će to hrvatska premijera, zatim dokumentarni film i slušaonica radio igre. Više o tome saznajemo od Vesne Torjanac, voditeljice projekta, koja kaže:

- HNK u Varaždinu korisnik je sredstava Europskog fonda iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, "Umjetnost i kultura 54 +". Od dobivenih bespovratnih sredstava u iznosu 726.912,27 kuna, a 85 posto je osigurano iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto osigurava Ministarstvo kulture RH. Cijevi ovoga programa su postizanje bolje socijalne uključenosti i unaprjeđenje kvalitete života osoba starijih od 54 godine kroz poboljšanje pristupa kulturnim i umjetničkim aktivnostima. Partner u projektu „Čipka iluzija“ je Ekomuzej iz Lepoglave, pa će se kroz niz kazališnih radionica (dramaturška, likovna, radionica ritma i glazbe) povezati baština (čipkarstvo) i kazalište.

- Idejno polazište za osmišljavanje projekta varaždinskog kazališta je dramski tekst „Iluzije“ suvremenog ruskog dramatičara Ivana Viripajeva, pun bitnih ljudskih, emotivnih i iskustvenih, skrivenih niti od kojih se sastoji život. Stoga ćemo ciljnu skupinu aktivno uključiti u proces stvaranja predstave, stvoriti čipku satkanu od iskustva u dramskom tekstu i osobnih iskustava čipkarica i ostalih polaznika 54+. Aktivnosti projekta počinju u prosincu 2018. godine, a završavaju u rujnu 2019. - ističe na dalje naša sugovornica.

Nakon održanih kreativnih radionica, 6. rujna bit će hrvatska premijera „Iluzija“, uz devet repriza u rujnu, premijera dokumentarnog filma „Čipka iluzija“ o cjelokupnom projektu te slušaonica radio igre. Za ovako zahtjevan program važan je kvalitetan projektni tim, stoga sam, kao voditeljica projekta, uz četvero glumaca, odabrala sljedeće umjetnike: Nikšu Eterovića, kazališnog redatelja, sveučilišnog profesora, autora brojnih knjiga nastalih na temelju njegove prakse u području kreativnosti kao središnje teme, Juliju Soubbotinu, Ruskinju s berlinskom adresom, slikaricu, kostimografkinju i scenografkinju, Nigela Osborna iz Edinburga, skladatelja, jednog od najistaknutijih voditelja radionica glazbe povezane s ljudskim socijalnim razvojem, nagrađivanog borca za ljudska prava, uključenog u projekte diljem svijeta. Uz njih, u projekt će biti uključeni Davor Rocco, nagrađivani skladatelj, glazbeni producent i oblikovatelj zvuka na filmu i u kazalištu, Dražen Krešić i Julija Klier, autori dokumentarnog filma, Željko Prstec, asistent likovne radionice i ja kao dramaturginja predstave. Koordinator projekta je Dejan Bjelivuk. Kazalište će, osim financijske pokrivenosti svih aktivnosti, sredstvima iz Fonda nabaviti scensku opremu koja nam nedostaje, dio sredstava iz neizravnih troškova moći će uložiti u daljnje kazališne aktivnosti, zaključila je Vesna Torjanac. 

Posebno je pritom ponosna na mogućnost da se u projekt uključi i škotski skladatelj Nigel Osborne iznimno zanimljive i bogate biografije. 

Nigel Osborne studirao je kompoziciju sa Kennethom Leightonom, sa svojim prethodnikom kao Reid Professor of Music at Edinburgh University; s Egonom Welleszom, prvim učenikom Arnolda Schoenberga; i sa Witoldom Rudzinskim. Također je studirao na Polish Radio Experimental Studio u Varšavi.Njegova djela izvođena su u okviru većine glavnih međunarodnih festivala, od strane vodećih orkestara i ansambala diljem svijeta, uključujući Moskovskim i Berlinski simfonijski orkestar, Londonsku i Losanđelesku filharmoniju. Usko je surađivao sa  Scottish Chamber Orchestra, City of London Sinfonia, London Sinfonietta, Hebrides Ensemble i Ensemble Intercontemporain, Pariz, učestalo skladao za kazalište, opere i glazbena kazališta: Glyndebourne Opera House; English National Opera; the Hebbel Theatre, Berlin; the Shakespeare Globe, BBC Radio 3 and BBC 2. To uključuje:

The 7 Last Words, Hell’s Angels, The Tempest, King Lear, Terrible Mouth, Sarajevo, Europa,  Medea, and The Electrification of the Soviet Union.  Druga djela uključuju: Forest-River-Ocean po narudžbi  the Highland Festival 1996 (ponovljeno na City of London Festival 2002), djelo po narudžbi za Royal Scottish National Orchestra i A Song about Love, večer glazbe i kazališta s Vanessom Redgrave i Birlyant Ramzaeva. Napisao je operu ÂThe Piano Tuner za Music Theatre Wales, premijerno izvedenu  2006. u Linbury Studio, Royal Opera House, London. Nigel Osborne je dobitnik je nagrada: Opera Prize of Radio Suisse Romande and Ville de Geneve, the Netherlands Gaudeamus Prize, the Radcliffe Award i Koussevitzky Award of the Library of Congress, Washington. Nigel Osborne 2007. sklada Differences in Demolition na libreto eminentnog bosanskog pjesnika Gorana Simića. Gostovanja diljem Bosne i Hercegovine i Škotske, nastup u Londonu na City of London Festival.  Skladba je izvedena u Beču na koncertu u decemberu 2010 upriličenom od strane   Organisation for Security and Co operation for Peace (OSCE) u palači Hofburg na proslavi nastojanja osiguranja trajnog mira u regiji.  Differences in Demolition je također bila prva opera ikad izvedena u živo u Srebrenici u Bosni i Hercegovini. Osborne je iste 2007. osnovao The Institute for Music, Human and Social Development sa University of Edinburgh i Harvard University, a posredstvom instituta u Edinburgh, istraživao je veze glazbe i znanosti unutar značajnih područja poput mentalnog i fizičkog zdravlja.

Posljednje tri godine vodio je projekt osnovan od strane NESTA, završen iznašašćem novog instrumenta, imenom Skoog, koji omogućuje ljudima svih sposobnosti, uključujući i one s vrlo malom mogućnošću pokreta, da nauče i izvode glazbu u punom dometu što se tiče tehnike i ekspresije.  Nigel je sa Share Music Sweden, Drake Music, Headspace i drugim istraživačima radio na korištenju novih tehnologija što se tiče glazbe za invalidne glazbenike.

Što se podučavanja tiče, jedan je od britanskih najistaknutijih voditelja radionica i animatora. Plodan je i kao skladatelj, kao što je produktivan u svom kontinuiranom djelovanju za ljudska prava, podupirući projekte diljem svijeta što se tiče korištenja glazbe i kreativne umjetnosti u svrhu pružanja pomoći djeci u nepovoljnom položaju i onima koji pate od traumi izazvanih ratom. Recentni projekti uključuju rad u Ugandi, Palestini i Bosni i Hercegovini.

Nigel je podržao nebrojena predavanja i prezentacije glazbe povezane s ljudskim socijalnim razvojem; Beč, Pariz Berlin, Witten, Stockholm, Harvard, UCLA, Los Angeles, Sarajevo, Rijeka, Jeruzalem, Amsterdam, London itd. U prosincu 2007. Nigel je nagrađen nagradom Freedom Award  Međunarodnog centra za mir u Sarajevu za Bosnu za svoje djelovanje na pružanju pomoći zemlji da pronađe stabilnost i na pomoći da se izliječe od štete uzrokovane ratom, pogotovo što se tiče djece i mladih.  U veljači 2008. Osborne surađuje na seriji 5 kratkih opera za Škotsku operu. U oktobru 2009. piše novu operu za Opera Circus na libreto Ariela Dorfmana pod naslovom Naciketa, uz 'work in progress' izvedbe domaćina Opera North UK.

Piše izvrsne eseje tiskane u Communicative Musicality izdavača Oxford University Press istražujući osnove ljudskog suživota posredstvom glazbe. Skladao je skladbe Seven Words, City of London Festival i The Scottish Ensemble, Tiree, za Arditti String Quartet i za Edinburgh International Festival 2009, Romeo Juliet 1968 za Ulysses Theatre Festival u Istri, Hrvatska,  Medeju za UCLA Live, Los Angeles, USA. Posljednja operu, Differences in Demolition, stvarao je i oblikovao godinama. Izvedena je na Wilton’s Music Hall, i izvedbi Opera Circus kao dio City of London Festival: ”po lirizmu najljepša i najdojmljivija nova opera što sam je čuo posljednjih godina“, Anthony Porter, Times Literary Supplement. July 2007

“ … prelijepa tužaljka za Bosnu koja koristi tradicionalni sevdah. Vokalni kvartet dojmio me se kao najdirljiviji koji sam čuo od velikog kvarteta u Fideliju“, Michael Coveney, What’On.  Skladao je novu komornu operu za Opera Circus, “Naciketa”, na libreto Ariela Dorfmana. Premijera u Indiji 2013.

Nigel je trenutno član The World Economic Committee on Culture i sklada nova djela za The City of London Festival, Share Music, the Edinburgh International Festival i drugo.  Nigel se umirovio kao  Reid Professor of Music at the University of Music, da bi imao više vremena za skladanje i rad na projektima diljem svijeta. Vodi Summer Music Camp in the Balkans u suradnji sa Sveučilištem u Puli, University of Edinburgh, Opera Circus, Ulysses Theatre Festival na Brijunima, Hrvatska, u srpnju svakog ljeta.  Nigel također radi s Opera Circus na višegodišnjim programima razvoja kulturnih aktivnosti za mlade u Srebrenici, Bosna i Hercegovina. Uključen je u mnoge druge projekte i programe diljem svijeta. 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.