Premijera Opere HNK: Svjetska diva Lana Kos svoj je nastup u Trubaduru posvetila baki Olgi

lana trubadur

Romantična ljubav, smrtna ljubomora i opsesivna želja za osvetom pokretački su dramski elementi Verdijeve opere Trubadur, koja je praizvedbu doživjela 19. siječnja 1853. godine u Rimu. Nastala je na libreto Salvatorea Cammarana, a oblikovana je u četiri čina. Glazba opere odlikuje se prekrasnom, ujedno i divljom energijom, spektakularno vođenim vokalnim dionicama koje prenose snažne osjećaje, dok iznimno zamršena priča obiluje vatrenom strašću. Giuseppe Verdi je Trubadurom dosegnuo vrhunac glazbenoga majstorstva i izražajne snage svoga takozvanoga srednjeg razdoblja stvaranja. Opera je fascinantna zbog izvanredno izražajne glazbe, psihološki zaokruženih likova te raznovrsnih i egzotičnih lokacija radnje. 

U sinoćnjoj premijeri Trubadura u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, tog remekdjela talijanske opere glazbeno vodstvo povjereno je maestru Marcellu Mottadelliju.

Najavljujući nekoliko dana  ranije u okviru programa Ususret premijeri, zagrebačku izvedbu intendantica Dubravka Vrgoč kazala je da je opera Trubadur Giuseppea Verdija iznimni naslov u koji se usudila krenuti Opera HNK.

-Trubadur je ono mjesto koje okuplja ne samo publiku nego i cijeli grad. Trudimo se biti ne manje zanimljivi od drugih kazališta i drugih Opera što ova izvedba i dokazuje, izjavila je Vrgoč. Maestro i ravnatelj Opere Marcello Mottadelli nadovezao se da cijeli ansambl i kreativni tim radi zaista naporno kako bi Trubadur zablistao onako kako publika i očekuje.- Iz moje perspektive radi se o briljantnoj režiji i sve je odlično postavljeno. Sretan sam što sam ovdje i što Zagreb ima taku divnu publiku, rekao je ravnatelj Mottadelli.

A da je doista bilo tako publika se mogla uvjeriti sinoć, jer dugim ovacijama publike prethodila je maestralna izvedba u kojoj su nastupili velikani svjetske operne scene Lana Kos i Lucian Petrean, s kojima su u alternaciji Sonja Šarić i  Adriana Iozzia (studijska uloga) te Ljubomir Puškarić.Ostale likove tumače: Željka Martić / Josipa Bilić, Renzo Zulian / Francesco Anile, Dubravka Šeparović Mušović / Sofia Ameli Gojić, Luciano Batinić / Siniša Štork / Robert Palić (studijska uloga), Ivo Gamulin / Tvrtko Stipić / Damir Klačar, Antonio Brajković / Robert Palić, Mario Bokun / Damir Klačar, Dušan Gojić, Antun Brzak te zbor i orkestar Opere HNK u Zagrebu.

A najveća suvremena hrvatska operna diva Lana Kos presretna što ponovno nastupa pred zagrebačkom publikom na svom je fb profilu napisala da tu izvedbu posvećuje svojoj baki Olgi, koja bi da je to doživjela sigurno uživala, kaže Lana.

Nakon premijere raspored predstava je sljedeći: 25. i  27. veljače te  2., 4. i 6. ožujka.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.