Nocas 91. ceremonija dodjele zlatnog kipića - ‘Roma’ i ‘Miljenica’ favoriti, prijenos na HRT1

OSCAR

Noćas oko ponoći u Dolby Theatru u Hollywoodu počinje 91. ceremonija dodjele filmske nagrade Oscar koju dodjeljuje Američka akademija filmskih znanosti i umjetnosti.Favoriti za nagrade za najbolji film su ‘Roma’ i ‘Miljenica’ oba s po deset nominacija.
S po osam nominacija slijede glazbeni film “Zvijezda je rođena” i politička komedija “Čovjek iz sjene”, te“Black Panther”, film o superheroju sa sedam nominacija.Nagrada Oscar američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti (AMPAS) dodjeljuje se od 1929., do sada je uručeno više od 3100 statua, a poznato ime Oscar nosi od 1939. godine.

Prvi put u 30 godina, dodjela Oscara održat će se bez voditelja, a pobjednike će predstavljati najpoznatiji glumci, glumice i prošlogodišnji pobjednici u glumačkim kategorijama. U prosincu je, naime, donesena odluka da glumac Kevin Hart neće voditi ceremoniju, zbog njegovih homofobnih tvitova iz prošlosti. Dodjela Oscara počinje s Ceremonijom koju otvara američka rock grupa “Queen”, o čijem preminulom pjevaču Freddieju Mercuryju govori film “Bohemian Rhapsody” nominiran u kategoriji najboljega filma. Sadašnji sastav grupe uključuje izvorne članove “Briana Maya” na glavnoj gitari i Rogera Taylora na bubnjevima, a bivša zvijezda “Američkog idola” Adam Lambert vodeći je vokal te se u jednoj sceni pojavio u filmu.
Zanimljivo je  “Roma”film Alfonsa Cuaróna, osvojio deset nominacija uključujući i onu za najbolji strani film, te bi pobjedom postao prvi film na jeziku koji nije engleski kojemu je to uspjelo, ali i prvi film nekog streaming servisa.
Film je nominiran i u kategoriji za najbolju režiju, glavnu žensku ulogu (Yalitza Aparicio), sporednu žensku ulogu (Marina de Tavira) originalni scenarij, fotografiju, scenografiju, zvuk i montažu zvuka.
S deset nominacija je i britanska povijesna drama “Miljenica” (“The Favourite”) koja je donijela nominacije i redatelju Yorgosu Lanthimosu i trima glumicama – Oliviji Colman prvu nominaciju za Oscara za glavnu ulogu te za sporedne oskarovkama Emmi Stone i Rachel Weisz.
Uz njih su u konkurenciji za najbolji film je i glazbeni drama “Zvijezda je rođena” (“A Star is Born”) glumca i redatelja Bradleya Coopera, koji je treća prerada Oscarom nagrađivanog filma “Karijera” iz 1937., te politička komedija “Čovjek iz sjene” (Vice) Adama McKaya. Oba filma imaju po osam nominacija.
Slijedi “Crni član KKKlana” (“BlacKkKlansman”) Spikea Leeja, koji će, osvoji li Oscara za najboljeg redatelja, postati prvi Afroamerikanac koji je osvojio tu nagradu.
“Blac Panther”ima ukupno sedam nominacija i prvi je film o superheroju nominiran u kategoriji najboljega filma, u kojoj se natječu još i glazbena biografija “Bohemian Rhapsody” te biografski film “Zelena knjiga: Vodič za život” (“Green Book”) Petera Farrellyja.
U utrci za Oscar u kategoriji najbolje muške uloge ove se godine natječu Christian Bale, za ulogu Dicka Cheneya u filmu “Čovjek iz sjene” (“Vice”), Bradley Cooper za ulogu u filmu “Zvijezda je rođena”, Rami Malek za ulogu Freddieja Mercuryja u filmu “Bohemian Rhapsody”, Viggo Mortensen za ulogu u filmu “Zelena knjiga: Vodič za život” (“Green Book”) i Willem Dafoe  za ulogu u filmu “At Eternity’s Gate”.
Uz Oliviju Colman i Yalitzu Aparicio, u kategoriji glavne ženske uloge nominirane su Glen Close, kojoj je to sedma nominacija, za film “The Wife”, Lady Gaga za ulogu u filmu “Zvijezda je rođena” te Melissa McCarthy za film “Can You Ever Forgive Me?”.
Za najboljeg sporednog glumca konkuriraju oskarovci Mahershala Ali (“Zelena knjiga: Vodič za život”) i Sam Rockwell (“Čovjek iz sjene”) te prvi put nominirani Adam Driver(“Crni član KKKlana”), Sam Eliott (“Zvijezda je rođena”) i Richard E. Grant (“Can You Ever Forgive Me?”), dok su u kategoriji najbolje sporedne glumice, uz oskarovke Emmu Stone i Rachel Weisz, nominirane još i Marina de Tavira, Amy Adams (“Čovjek iz sjene”) te Regina King (“If Beale Street Could Talk”).
Nominacije za najbolju režiju, uz Cuaróna i Lanthimosa, dobili su Adam McKay za “Čovjeka iz sjene”, Pawel Pawlikowski za “Hladni rat” i Spike Lee za film “Crni član KKKlana”.
U kategoriji najboljega originalnog scenarija nominirani su filmovi “”Miljenica”, “Iskušenik” (“First Reformed”, “Zelena knjiga: Vodič za život”, “Roma” i “Čovjek iz sjene”, a za adaptirani scenarij “The Ballad of Buster Scruggs”, “Crni član KKKlana”, “Can You Ever Forgive Me”, “If Beale Street Could Talk” i “Zvijezda je rođena”.
Zanimljivosti s ovogodišnje dodjele
Proslavljeni američki redatelj Spike Lee ove je godine prvi put nominiran u kategoriji Najboljeg redatelja zahvaljujući filmu "BlacKkKlansman". Dosad je bio nominiran samo u kategorijama za Najbolji originalan scenarij te za Najbolji dokumentarni film. 2015. godine dodijeljen mu je počasni Oscar.Povijest će ove godine ispisati i film "Roma" kao prvi Netflixov film u toj kategoriji, isto kao i u kategorijama za Najboljeg redatelja, Najbolji scenarij, Najbolji strani film, Najbolji produkcijski dizajn, Najbolji sound editing i Najbolji sound mixing. Producentica "Rome" Gabriela Rodriguez je prva latinoamerikanka koja je zaradila nominaciju u kategoriji Najboljeg filma. Uz nju je redatelj Alfonso Cuaron prvi čovjek nomiran u kategorijama za Najboljeg redatelja i Najbolju fotografiju.U kategoriji za Najbolju glumicu nominirana je Glenn Close koja je trenutna jedina živuća glumica s najviše nominacija koja nikad nije osvojila zlatni kipić. Ove je godine nominirana za ulogu u filmu "The Wife".

Također prvi put u povijesti jednoj pjevačici, točnije Lady Gagi, pošlo je za rukom da postane prva osoba koja je u istoj godini nominirana u kategoriji Najbolje glavne glumice i Najbolje pjesme u filmu redatelja Bradleya Coppera "Zvijezda je rođena". Lady Gaga slovi kao favoritkinja za osvajanje nagrade za drugu navedenu nominaciju, zahvaljući pjesmi "Shallow" koja je osvojila srca obožavatelja diljem svijeta, a za koju je dosad nagrađena i s nagradom Grammy, Zlatni globus i BAFTA.

Film "Black Panther" iz Marvelove radionice prvi je film o superjunaku nominiran u kategoriji Najboljeg filma i to deset godina nakon što je Američka filmska akademija u toj kategoriji zanemarila film "Vitez tame". "Black Panther" je uz to i film s najvećom zaradom u 2018. godini, koja iznosi čak 1,3 milijarde dolara.
A kad je riječ o kipiću treba podsjetiti da je statua visoka 34  centometara i teška 3,8 kilograma, a izrađuje se ljevaonici “Polich Tallix” iz New Yorka kojoj su za izradu 50 kipića potrebna tri mjeseca.
Do samoga otvaranja omotnica na pozornici, AMPAS ne zna koliko će se Oscara dodijeliti, a ime dobitnika gravira se nakon ceremonije.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.