Žižekova „Antigona“ i „Madame Butterfly“ otvaraju novu sezonu zagrebačkog HNK

Žižekova „Antigona“ i „Madame Butterfly“ otvaraju novu sezonu zagrebačkog HNK

Klasična tragedija 'Antigona' u viđenju Slavoja Žižeka i opera 'Madame Butterfly' Giacoma Puccinija premijerne su izvedbe koje će ove jeseni otvoriti novu sezonu zagrebačkog HNK, najavila je u srijedu intendantica Dubravka Vrgoč na konferenciji za novinare održane u foyeru Hrvatskoga narodnog kazališta.

Nazočnima nije krila zadovoljstvo uspjehom i velikim rezultatima kojima HNK zaključuje ovu sezonu te je istakla kako se nada uspjehu i iduće sezone u kojoj i dalje ulaze u dijalog s gradom koji ih prepoznaje iz godine u godinu sve više.

Istaknula je iznimno zadovoljstvo i sjajnom publikom koja je gotovo do posljednjeg mjesta ispunjavala gledalište kazališta. Čak štoviše, 95 posto popunjenosti prema statističkim izvještajima rekord je Hrvatskoga narodnog kazališta i rijetko viđena brojka u rasporedima europskih kazališta.

Rad baletnoga ansambla i njegove više nego uspješne izvedbe na matičnoj sceni pohvalio je ravnatelj Baleta HNK u Zagrebu Leonard Jakovina, te najavio baletne naslove.
Baletnu božićnu bajku ”Orašar” ruskog koreografa Vladimira Malakhova kojeg je Jakovina najavio kao ekskluzivnog umjetnika koji će svoje viđenje Orašara pokloniti zagrebačkoj publici. U programu baletnih premijera Leo Mujić koreografira ”Ponos i predrasude” po djelu Jane Austen, te je kao gost konferencije za medije izjavio da mu je velika čast raditi na priči koja još do sada nije baletno ispričana.

Izrazito sam ponosan na zagrebački balet jer se ono što mi je i bilo cijelo vrijeme u fokusu a to je razvoj i izgradnja imidža i identiteta zagrebačkog baleta i ansambla. Posebice što se tiče koreografskog baleta, jer ušli smo u koštac s novim izazovima koji su itekako prepoznati, rekao je na kraju predstavljanja baletne sezone ravnatelj Leonard Jakovina.

Ravnatelj Drame HNK u Zagrebu Ivica Buljan osvrnuo se na prošlosezonske uspješne premijere i gostovanja dramskoga ansambla, te rekao kako je ansambl Drame stasao u jedan od vodećih u ovom dijelu Europe.

Sezonu počinjemo ciklusom razvojnih predstava u dramaturškom i projektnom smislu. Već u prošloj sezoni najavili smo Tri sestre i Antigonu a oni se prelijevaju i iz sezone u sezonu. Ostatak sezone koncipirali smo na velikim djelima klasične literature

U Drami, na samom početku, najavio je svjetsku praizvedbu „Antigone“, drame slavnog filozofa Slavoja Žižeka koju je napisao po narudžbi Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Redateljica Angela Richter bila je i gošća konferencije za medije te je najavila cijeli autorski tim i predstavu koja se radi u koprodukciji s kazalištima iz Bologne i Liègea. Nakon Antigone uslijedit će “završna premijera” “Tri sestre” A. P. Čehova i Bobe Jelčića nakon koje ćemo imati priliku pogledati dramu ”Idiot” F.M. Dostojevskog u režiji Igora Vuka Torbice.  Dalibor Matanić u predstavi pod nazivom ”Zbogom Berlin”  povezat će dva kultna filma ”Cabaret” i ”Nebo nad Berlinom”, dok će na kraju sezone Ivica Buljan režirati predstavu po jednom od najčitanijih suvremenih romana Haruki Murakamija ”Kafka na žalu”. 

Ravnatelj Opere Marcello Mottadelli predstavio je operne naslove sljedeće sezone, koju će otvoriti premijera Puccinijeva ”Madama Butterfly”, koprodukcija s kazalištem iz Verone te s talijanskim timom.

Ovo je moja prva sezona i osjećam veliku odgovornost prema idućoj sezoni, rekao je Mottadelli te najavio premijeru za listopad i predstavio gosta direkcije, talijanskog redatelja opere Madama Butterfly Andrea Cigni koji je izrazio veliko zadovoljstvo što će raditi u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Mottadelli je također predstavio i Donizettijevu operu ”Lucia di Lammermoor” koju režira jedan od najvećih talijanskih živućih redatelja Pier Luigi Pizzi a u premijernom ciklusu predstavio je i Offenbachov „Fantasio“, koprodukcija Hrvatskog narodnog kazališta s pariškom Operom Comique, Grand Theatre de Geneve, Opera de Rouen i Opera de Montpellier. „Smrt u Veneciji“ u režiji slavnog Ive van Hovea radi se u koprodukciji s Toneelgroep Amsterdam.

Intendantica Dubravka Vrgoč istaknula je i veliki angažman ravnatelja direkcija i nje same da se Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu što više predstavlja na europskoj kazališnoj sceni kao i europska kazališta u Zagrebu te je skrenula pažnju na predsjedanje republike Hrvatske Vijećem Europske unije iduće godine povodom kojeg će HNK u Zagrebu imati specifične programe.

Tako je i najavila velika gostovanja sva tri ansambla nove sezone. Ero s onoga svijeta i Smrt u Veneciji u Nacionalnoj operi u Budimpešti, Ciganin, ali najljepši u Bruxellesu, Antigona u Liège i Bologni, Tri zime u Gdanjsku…

Pozivam sve da dođu na naš veliki završni koncert posvećen filmskoj glazbi Od Evite do Harryja Pottera, rekla je Vrgoč na kraju te najavila do isteka sezone još dva koncerta posvećena gradu s najpoznatijim opernim arijama prošle i iduće sezone kao i početak pretplate u HNK u Zagrebu koji počinje od 3.lipnja.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.