Stravu u starom gradu, prema pričama Edgara Allana Poea, donosi nova premijera HNK u Varaždinu

horror diptih
U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu sve je spremno za novu premijeru, nastalu prema pričama Edgara Allana Poea: Pad kuće Usher i William Wilson, pod naslovom Horor diptih, a riječ je o koprodukciji s varaždinskim Gradskim muzejom.
Premijera će se održati 6. srpnja u atriju Starog grada. Koproducent ove predstave je Gradski muzej Varaždin. Reprize su na rasporedu: 7., 11., 14. i 14. srpnja. Sve izvedbe počinju u 21,30 sati. Ulaznice su u prodaji na blagajni Kazališta, a moguće ih je kupiti i na ulazu u atrij Staroga grada.Na pressici je o tome govorila redateljica Ksenija Krčar, te glumci koji su mahom mlađe generacije, a pridružila im se i mlada operna solistica Irma Dragičević. Najavili su stravu u starom gradu. koji je sam po sebi u noćnim satima pomalo jezovit, osobito kad zapušu neki vjetrovi ili nastupi oluja, kao što je to bilo za nekih proba, rekli su glumci. Intendantica Jasna Jakovljević, najavila je mogućnost gostovanja u drugim dvorcima, osobito onima u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

HOROR DIPTIH
(Edgar Allan Poe: Pad kuće Usher i William Wilson), “Horor” – ono što izaziva užas, stravu, jezu, što je strašno, jezovito, morbidno..“Be afraid, be very afraid”

The Fly (David Cronenberg, 1986.)

Žanr horora, rođen u književnosti, a stasao na filmu, u svojoj zrelosti sve više nalazi mjesto i na pozornicama značajnih europskih kazališta, ali ga na hrvatskoj kazališnoj sceni – nema. Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu ovog će ljeta ispuniti taj prostor jedinstvenim projektom – “Horor diptih” redateljice Ksenije Krčar.
Predstava rađena po pričama Edgara Allana Poea okretanjem neistraženom žanru horora predstavlja iskorak za kazalište u Hrvatskoj. Istovremeno, njezinim postavljanjem pod otvoreno ljetno nebo atrija varaždinskog Starog grada oživjet će se ambijentalno kazalište u Varaždinu, gradu čija povijesna jezgra sadrži gotovo bezbrojne inspirativne, ali kazališno i filmski, još uvijek neotkrivene lokacije.

Dramatizacija: Ksenija Krčar

Redateljica: Ksenija Krčar
Scenograf: Leo Vukelić
Kostimografkinja: Žarka Krpan
Skladatelj: Vid Novak Kralj
Dizajner rasvjete: Domagoj Klasić

Asistentica redateljice: Marija Krpan
Asistent scenografa: Domagoj Klasić

Uloge:

Roderick Usher………………………..………Marinko Prga
Janus……………………………………….Paško Vukasović
Madeline Usher………………………….….Irma Dragičević
Gospođa Mills………………………………......Marija Krpan
Gospodin Tuttle………………….…………….Zdenko Brlek
Lydia………………………………….Tena Antonija Torjanac

William Wilson……………………………..........Nikša Eldan
William Wilson II……………………………………Filip Eldan
Shelley……………………………………..…..….Matko Buvač
Keats………………………………………………..Jakov Jozić
Byron……………………………………...………Denis Bosak
Mary……………………………..……..Tena Antonija Torjanac
Gospođa Venable………………………..Jagoda Kralj Novak
Župnik……………………………...................…..Zdenko Brlek
Gospođa Wilson……………………………..…..Marija Krpan

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.