Održana središnja nacionalna proslava Dana hrvatskih knjižnica i dodjela priznanja „Knjižnica godine“ Gradskoj knjižnici Rijeka

Održana središnja nacionalna proslava Dana hrvatskih knjižnica i dodjela priznanja „Knjižnica godine“ Gradskoj knjižnici Rijeka

Središnja nacionalna proslava Dana hrvatskih knjižnica održana je u ponedjeljak, 11. studenog 2019. godine u Mramornoj dvorani Guvernerove palače (Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka), a tom je prigodom Gradskoj knjižnici Rijeka dodijeljeno priznanje Knjižnica godine za 2018. godinu.

Predsjednik izbornog povjerenstva nagrade "Knjižnica godine" Miroslav Katić naglasio je da je Gradska knjižnica Rijeka nagradu dobila za dinamičan i inovativan pristup knjižničarstvu i svojim korisnicima. Ravnatelj GKR Niko Cvjetković u svojoj je zahvali istaknuo ovo priznanje kao iznimno važno riječkoj knjižnici jer je njezino djelovanje prepoznala struka te je to potvrda da ide u pravom smjeru. 

Načelnica Sektora za muzejsku i knjižničnu djelatnost Jelena Glavić-Perčin naglasila je da Gradska knjižnica Rijeka na najbolji način pokazuje izvrsnost u radu, kakvoj trebaju težiti knjižnice u Hrvatskoj. "Vjerujem da će ova nagrada biti poticaj GKR za daljnji doprinos razvoju knjižničarstva, očuvanja baštine i nacionalnog identiteta" rekla je Glavić-Perčin. Ističući da se legislativa vezana uz knjižničarstvo mijenja redovito u skladu s društvenim i tehnološkim prilikama, Jelena Glavić-Perčin napomenula da je u protekloj godini donesen novi Zakon o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti, a da su pripadajući podzakonski akti u visokoj fazi dovršenosti. Također je pozvala cjelokupnu knjižničarsku struku da se uključi u izradu plana razvoja knjižnica.


FOTO:HINA

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, izražavajući zadovoljstvo priznanjem Gradskoj knjižnici Rijeka, rekao je da stalan porast broja njenih članova opovrgava dojmove o manjem interesu za čitanjem i knjigom u suvremenom društvu. Da bi se to postiglo mora se slijediti nove trendove, a GKR je u tom vrlo kvalitetna, rekao je gradonačelnik Obersnel. Zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić ustvrdila je da Gradska knjižnica Rijeka vrlo zorno pokazuje da knjižnica nije samo prostorija s knjigama, nego da mora biti ispunjena aktivnošću, djecom i odraslim korisnicima.

Hrvatsko knjižničarsko društvo priznanje "Knjižnica godine" dodjeljuje u svrhu poticanja kreativnosti, inovativnosti i unapređivanja kvalitete rada u hrvatskim knjižnicama. Dodjeljuje se najboljoj knjižnici čija se izvrsnost procjenjuje prema Kriterijima za vrednovanje/procjenjivanje izvrsnosti za dodjelu priznanja Knjižnice godine koji se nalaze u dodatku Pravilnika o dodjeli priznanja Knjižnica godine.

(HINA/MK)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.