Održan znanstvenostručni skup „Knjižničarstvo u svjetlu donošenja standarda i pravilnika za rad hrvatskih knjižnica“

Održan znanstvenostručni skup „Knjižničarstvo u svjetlu donošenja standarda i pravilnika za rad hrvatskih knjižnica“

Državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak sudjelovao je na Znanstvenostručnom skupu Knjižničarstvo u svjetlu donošenja standarda i pravilnika za rad hrvatskih knjižnica koji se održao uoči 44. redovne skupštine Hrvatskoga knjižničarskog društva, u petak 15. studenog 2019. godine na Zagrebačkom Velesajmu.

Državni je tajnik Poljičak u uvodnom izlaganju na temu Uloge podzakonskih akata u svjetlu Nacionalnog plana razvitka knjižnica i knjižnične djelatnosti upoznao sudionike s hodogramom aktivnosti Ministarstva kulture.

Osvrnuvši se na Nacionalni plan razvoja arhivske djelatnosti za razdoblje od 2020. do 2025. koji je donijela Vlada Republike Hrvatske te ugovor o dodjeli bespovratnih sredstva Europskih strukturnih i investicijskih fondova za projekt e-Kultura – „Digitalizacija kulturne baštine“ kojim je Ministarstvo kulture osiguralo gotovo 42 milijuna kuna, državni je tajnik najavio Nacionalni plan razvitka knjižnica i knjižnične djelatnosti.

Izrazio je uvjerenje kako će takav akt pozitivno utjecati na rad, razvitak te unaprjeđenje knjižničarstva te istaknuo njegova dva temeljna cilja: razvoj infrastrukture te osiguravanje sredstava i uvjeta za rad kao i dostupnosti građe te uključivost građana kao korisnika knjižnica.



Po završetku stručnih izlaganja održana je dodjela nagrada natječaja „Moj ritam čitanja“ Hrvatskog knjižničarskog društva organiziranog povodom Dana hrvatskih knjižnica.

Održan je i okrugli stol na temu Novele u okviru strateških dokumenata i perspektive razvoja knjižnične djelatnosti na kojemu su sudjelovali stručnjaci svoje struke dr. sc. Tinka Katić, Dorja Mučnjak, Mirta Matošić, dr. sc. Zagorka Majstorović, Dunja Marija Gabriel, Frida Bišćan, Nada Radman, dr. sc. Sofija Klarin Zadravec te dr. sc. Dragica Krstić.

Hrvatsko knjižničarsko društvo organiziralo je znanstvenostručni skup kako bi okupilo izlagače resornih ministarstava nadležnih za donošenje podzakonskih akata u području hrvatskog knjižničarstva te znanstvenike i stručnjake iz područja knjižničarske i informacijskih znanosti iz Hrvatske i svijeta kako bi se osvrnuli na metodologiju i strategiju izrade strateških i podzakonskih dokumenata. Cilj skupa je potaknuti stručnu raspravu vezanu uz važnost i značaj akata koji pred knjižnice postavljaju standardizacijske okvire za djelovanje kojima je potrebno postići kvalitetu u radu no ne isključujući viziju i misiju svake pojedine vrste knjižnica.

Znanstvenostručni skup održao se uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, a u okviru potpore pripreme i održavanja znanstvenih i znanstvenostručnih skupova i škola u 2019 godini.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.