Promocija knjige Borne Vujčića „Od prvog čina - 20 godina kazališta Ulysses“

Promocija knjige Borne Vujčića „Od prvog čina - 20 godina kazališta Ulysses“

Promocija knjige „Od prvog čina – 20 godina kazališta Ulysses“ Borne Vujčića, u nakladi kazališta Ulysses, održat će se u ponedjeljak, 10. kolovoza u 12:00 sati na Velikom Brijunu.

Autor Borna Vujčić sin je pokojnog Borislava Vujčića, uz Radu Šerbedžiju osnivača kazališta Ulysses, koje ove sezone obilježava svoju 20. obljetnicu. Knjiga otkriva što se događalo tih posljednjih dvadeset godina, uz brojne detalje koji do sada nisu bili poznati javnosti, iz perspektive ovog mladog dramaturga koji je odrastao s Ulyssesom.

Knjigu će predstaviti ravnatelj kazališta Ulysses i nakladnik Duško Ljuština, novinar Saša Leković, autor Borna Vujčić, glumica Ksenija Marinković te glumac Darko Stazić.

Kad su 2001. godine Rade Šerbedžija i Borislav Vujčić osnovali kazalište Ulysses, Borna Vujčić imao je sedam godina. Došao je toga ljeta na otok sa svojim roditeljima i u prvoj produkciji Ulyssesa, predstavi Kralj Lear, zajedno s drugom djecom glumaca i autora predstave prilično nevoljko igrao jednog od dvorskih dječaka. Na naslovnici ove knjige vidimo ga u tom kostimu Jagode Buić, s pogledom na brod koji premijernu publiku prvi put vozi na Mali Brijun – u prizoru i u trenutku u kojem je bilo teško zamisliti da će ta upravo započeta priča potrajati dva desetljeća.

Dvadeset godina i dvadeset Ulyssesovih kazališnih sezona kasnije, taj ondašnji dječak a današnji pisac napisao je svoju priču. Priču o ljudima zbog kojih onaj brod i dalje plovi i onima kojih više nema, o predstavama koje je publika gledala i o dramama iza kulisa, o stvaranju u zahtjevnim otočnim uvjetima i predrasudama koje prate Ulysses, urnebesnim anegdotama, o ljubavima, rastancima, ponovnim susretima, prijateljstvima, pijanstvima, suzama i radostima jednog kazališta i njegovoj dvadesetogodišnjoj plovidbi.

Od prvog do posljednjeg 'čina' njegove proze upoznajemo Kazalište Ulysses iz jedne posebne, intimne perspektive, koja će sasvim sigurno zanimati ne samo brojne poklonike ovog teatra, nego i one druge, kojima će ova topla, iskrena i autentična knjiga razjasniti što se sve krije iza vela tajne koji obavija Brijune, gdje kazališna i životna čarolija traje od 2001. Osim povijesti Ulyssesa, autor iznosi niz zrelih digresija o teatru, umjetnosti, pa i životu općenito – dajući jasno do znanja koliko je neizostavnu ulogu u njegovom osobnom i umjetničkom razvoju imalo Kazalište Ulysses.

Od ponedjeljka, 10. kolovoza knjigu „Od prvog čina – 20 godina kazališta Ulysses“ moguće je kupiti na blagajni kazališta Ulysses, na recepciji Nacionalnog parka Brijuni u Fažani (Brionska 10), po cijeni od 80 kn. Radno vrijeme blagajne: svaki dan od 10:00 – 13:15 i od 18:00 – 21:45.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.