U Bednji predstavljen vrlo vrijedan i zapaženi Zbornik "Bednja mjesto i Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije"

U Bednji predstavljen vrlo vrijedan i zapaženi Zbornik "Bednja mjesto i Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije"
U Bednji je 9. kolovoza predstavljen vrlo vrijedan i zapaženi Zbornik, tj. svojevrsna Monografija Župe Bednja: "Bednja - mjesto i Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije".
Zbornik su brojnoj publici predstavili autorica Ivana Peškan, prof., iz Uprave za zaštitu kulturne baštine konzervatorskog odjela u Varaždinu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, autor Ivan Mravlinčić, prof., viši kustos Muzeja Dvora Trakošćan, urednik i autor mr. sc. Anđelko Košćak, svećenik Varaždinske biskupije i rektor Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu te autor likovno-grafičkog oblikovanja i karata Ivan Rožmarić.
 
Inicijator i najzaslužniji za izlaženje ovog vrijednog Zbornika - Monografije Bednje, je župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, vlč. Neven Blažon.
Ovaj zbornik donosi radove o povijesti bednjanske Župe i trakošćanskog vlastelinstva te povijesno-umjetnički prikaz sakralne baštine na području Župe Bednja. Objavljen je u izdanju Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Bednja i  u suizdanju Ogranka Matice hrvatske u Bednji, a uredio ga je Anđelko Košćak.
Za Zbornik bi se prije moglo reći kako se, zapravo, radi o raskošno opremljenoj zavičajnoj Monografiji koja na 432 stranice velikog formata sa 600 fotografija te brojnim kartama donosi opsežnu bednjansku povijest.
Kako je naglasila autorica Ivana Peškan:"Ovaj Zbornik na neki način sakuplja na jednom mjestu sva znanja koja zasad imamo o sakralnoj baštini Župe Bednja. Zbornik je važan ne samo za žitelje Bednje da putem prizme povijesti nauče nešto novo o svom kraju, da ga više cijene, da ga više vole, već je važan i za buduće istraživače, kojima može biti osnova, poticaj i inspiracija za daljnje istraživanje te daljnje radove o Župi Bednja i bednjanskom kraju" - rekla je autorica Ivana Peškan.
 
 
Mr. sc. Anđelko Košćak, autor i urednik Zbornika, dodao je:"Polazište, susretište i utočište svega jesu dvije okomice ovoga kraja: župna crkva sa svojim kapelama i krajputašima, kojih ima 47, te Dvorac Trakošćan s plemićkim kurijama i gospodarskim objektima. Tu se oblikovao sav život bednjanskoga kraja; onaj vjernički, duhovni i odgojno-obrazovni, ali i društveni, gospodarski i politički", naglasio je autor i urednik Zbornika mr. sc. Košćak te dodao da sve što je napisano u Zborniku ima svoju potvrdu u određenom arhivskom gradivu.
U ime domaćina velikom broju nazočnih obratio se prigodnim riječima bednjanski župnik vlč. Neven Blažon, načelnik općine Bednja Damir Poljak, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Bednja dipl. ing. arh. Adam Pintarić (ujedno i ravnatelj Dvorca Trakošćan), počasni župljanin Bednje Ivan Jarnjak i drugi...
U bednjanskoj Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, ovim je povodom služena sveta misa zahvalnica koju je predvodio varaždinski biskup Bože Radoš zajedno s varaždinskim biskupom u miru Josipom Mrzljakom, uz asistenciju svih živućih svećenika koje je crkvi dala bednjanska župa, a njih je podosta.
U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su KUD-ovi iz općine Bednja: "Cvetlinski zvon" iz Cvetlina. "Josip Jedvaj" iz Vrbna i KUD "Josip Genc" iz Bednje, koji je na kraju izveo neformalnu bednjansku "himnu", na izvornom bednjanskom govoru" "No Verškevemu briegu", autora Josipa Genca, čije ime nosi bednjansko Kulturno-umjetničko društvo.
 
MLADEN GENC
 
(Na slikama: Naslovna stranica Zbornika, te više fotografija objavljenih u njemu.)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.