Tjedan kajkavske kulture Recital kajkavske poezije i pjesma Aleksandra Horvata

Aleksandar Horvat

S ovogodišnjeg Recitala kajkavske poezije u Krapini, te tjedna kajkavske kulture donosimo i pjesmu  s Recitala  Aleksandra Horvata

 

Beteg za pozablenoga

Srebrni mesec, kak lampaš nad glavom,
Poplun od cajtungov, a soze slane,
Nosa šmrklivoga briše z rukavom,
Ropčeka čuva za črneše dane.

Njegova klupčica z trdoga dreva
Dežđima v parku pod lipom prkosi.
Velkoga srca, a skrčenih čreva
On su svoju sreču v kaputu nosi.

V senjama išel je v se svetske kraje,
Tu gde je doma je ostal na silu.
Maskerani gopci rekli su da je
Hmrl od betega na plučnomu krilu.

(A. Horvat, - Zbornik Krapina, 2020) Fotografija: Foto Grahovec

 

 Aleksandar Horvat, informatičar, rođen 1966. u Ludbregu, član je kulturno-umjetničkog društva Anka Ošpuh od 1987. godine kao plesač, pjevač, glumac i recitator. U više uzastopnih mandata do danas je predsjednik društva.  Volonter je Gradske knjižnice i čitaonice Mladen Kerstne  Ludbreg, kao recitator i interpretator. Jedan je od inicijatora Knjižničnog literarnog kluba KLIK i recitala kajkavske poezije Božo Hlastec koji od 2017. organizira Gradska knjižnica. Voditelj je brojnih događanja i manifestacija u Ludbregu i okolici, te se amaterski bavi fotografijom. 

Od 2016. godine stvara na kajkavskom jeziku te standardu poeziju, priče, putopise, crtice i eseje. Redovan je sudionik na svim relevantnim hrvatskim poetskim recitalima te je zastupljen u zbornicima recitala. Od 2018. godine piše kolumnu na kajkavskom jeziku za Ludbreške novine, kolumnu Kajkavski klasik koja se objavljuje i na FB grupi Ujedinje.ni kajkavski emirati i portalu RGG i kolumnu Kajkavsko najže na portalu časopisa Kvaka. Dobitnik je više priznanja za sudjelovanje na poetskim recitalima, književnim natječajima i festivalima (“Srebrni kaj” u Ludbregu, “Zlatni lopoč” u Hlebinama, Nagrada za hrvatski književni putopis u Loboru, Nagrada na 39. Recitalu suvremenog kajkavskog pjesništva u Zelini, 1. nagrada natječaja za kratku kazališnu priču “Kešnerijada 2020”) te nekoliko Priznanja i Pohvalnica Hrvatskog sabora kulture čiji je član od 2017. Član je Matice Hrvatske, ogranak Varaždin, član suradnik koprivničkog ogranka DHK te Društva za promicanje kulture KVAKA.

U listopadu 2018. objavljuje svoju prvu knjigu, zbirku pjesama na kajkavskom jeziku “Grad v sredini sveta” (Zagreb 2018., Hrvatski sabor Kulture) sa zavičajnom tematikom. Za društveni angažman u zajednici dobitnik je javnog priznanja Nagrada grada Ludbrega za najvrednije ostvarene rezultate i doprinos razvitku, promidžbi i ugledu Grada (ožujak 2019.).

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.