Varaždinske legende: Tomislav Ribić: Labirint

Park

Iz ciklusa varaždinskih legendi objavljujemo priču Tomislava Ribića Varaždinski labirint koja je objavljena u Varaždinskom književnom zborniku a govori o zabavama plemstva u dane Svetog Martina.

 

 LABIRINT

Labirint uskih  hodnika nalazi se još i danas ispod grada. Sastoji se iz niza  povezanih dugih i uskih tunela i tajnih odaja u kojima su se skrivali preljubnici. Proteže se središnjim dijelom grada povezujući crkve, palače , gradski park te vodi izvan bedema grada do Slopanze i Vie magne, gradskih ulica gdje su bili tajni ulazi za mlade seljanke, ljubavnice plemića i svećenika. Vrata u gradski podzemni svijet danas su zarušena i zatrpana. Labirint je građen, prema zapisima oca Ivana, od 1617. godine do 1668. godine kada je u Varaždinu osnovan isusovački konvikt u palači Zakmardy.

U požaru 1679.godine djelomično je urušen na perifernim dijelovima grada koji su služili kao izlaz i koji su vodili do podruma krčme na Via magni. U njoj su bile smještene kurtizane dovedene iz Slovenije i Italije da zabave plemstvo i imućnije građane na bogataškim ručkovima i zabavama koji su trajali i po nekoliko dana, pogotovo u dane kada se slavio sveti Martin  i u vrijeme lova kada bi ih plemići odvodili u Zagorje.  Sluge su dovodili djevojke  kroz tajna vrata na rubovima grada i vodili ih kroz labirinte hodnika ili samim hodnicima do tajnih odaja u palačama .  Plemići su dovodili i kurtizane iz Italije, umjetnice prastarog zanata.

Dok su djevojke , bez pratnje, napuštale plemićka gnijezda znale bi zalutati i danima se vrtjeti u krugu labirinta. Neke nikada nisu pronašle izlaz. Plemići su znali i iz obijesti zatvarati djevojke u tajne odaje gdje su umirale, pogotovo u godinama kada je kuga harala gradom o čemu svjedoče pronađeni kosturi u labirintu i katakombama.

 Tajna vrata i tajni prolazi u podrumima palača zazidani su još u 18. i 19. stoljeću. Labirint je djelomično i danas prohodan. Na njemu nisu izvršena neka veća istraživanja. Priča se da hodnicima još i danas  lutaju duhovi djevojaka u potrazi za izlazom. Duh kurtizane Arabele  ponekad pronađe izlaz. Ona i danas luta gradskim parkom i mami muškarce da pođu sa njom u labirint.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.