Varaždinske legende: Tomislav Ribić, "Sveti gral"

Gral

Iz ciklusa varaždinskih legendi objavljujemo priču Tomislava Ribića Sveti gral koja je objavljena u Varaždinskom književnom zborniku. Legende su osmišljene i napisane 2008. godine.

 

Sveti gral

Varaždin je sredinom 16. stoljeća bio snažno kulturno i trgovačko središte. U Varaždin su dolazili zlatari i umjetnici, slikari iz Slovenije , Italije, Ugarske.

Ivan Manlius imao je u Varaždinu tiskaru u kojoj je tiskana 1586. godine nezaobilazna knjiga  Antuna Vramca Postilla . Janez Mandelc (Manlius) je u Ljubljani još 1578. godine tiskao Vramčevu Kroniku. Manlius je, vjeruje se, bio protestant te se grafička oprema Vramčevih knjiga sastojala od jednostavnih drvoreza malog formata uz pojedina poglavlja svetopisamskih tekstova. Ti su drvorezi slični onima u protestantskim izdanjima vjerskih knjiga toga vremena, primjerice u Postili hrvatskih protestanata iz 1562.-1563. godine.  Manlius je bio  tiskar-bjegunac pred protureformacijom te je 1581.g. morao napustiti Ljubljanu.  Pobjegao je u Varaždin (1586./1587.) te naposljetku u Ugarsku. Zato je i počela kružiti priča o čovjeku koji je skrivao sveti gral i knjigu «TAJNA ISUSOVE KRVI I SVETI GRAL koju je u tajnosti tiskao u Varaždinu. Odmah po tiskanju knjige nestao je iz Varaždina. Čak i priča da je otišao u Ugarsku, ne mora biti točna, kao ni ona da su ga oteli papinski prelati i utamničili u Vatikanu, a jedini primjerak tiskane knjige pohranili u tamu vatikanske knjižnice. Knjiga je tako zauvijek nestala, kao i nedovršeni drvorezi koji su skrivali tajne poruke a koji su bili već ranije tiskani u obje Vramčeve knjige. O Manliusu se poslije toga gubi svaki trag iz pisanih dokumenata tog razdoblja. Jedna od legendi kaže da je bio bijeli vitez koji je vršio obrede u šumi na Ivančici.  Je li je bio vitez templar, posljednji čuvar svetog grala koji je vodio templarske mise na ruševinama hrama na Ivančici gdje i danas postoji bijeli matrijum? Je li je tamo sakrio i sveti gral, zakopao knjigu i drvoreze? Je li stvarno postajalo tajno društvo koje su činili gradski obrtnici Ivan Manlius, Italus Argent, mlađi i Jacominy. Je li je Božje oko u Jacominijevom dućanu znak te družbe? Prvi iluminati, vitezi templari?!

 Drvorezi se i danas vjerojatno nalaze skriveni u nekoj od odaja varaždinskih palača koje kriju mnoge tajne u svojim zidovima, vratima, podzemnim hodnicima, zazidanim odajama, komorama, te u starim grobnicama na dijelu  varaždinskog groblja, nazvanog Pekel. Pričalo se da su veliki požar u Varaždinu podmetnuli iluminati kako bi izgorjela Manliusova tiskara.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.