Uz 22. travnja, Dan planeta Zemlje: "Posljednji svoje vrste", treći dio „Klimatske tetralogije“, norveške spisateljice Maje Lunde

omot naklada ljevak

 

 U izdanju Naklade Ljevak objavljena je početkom travnja knjiga "Posljednji svoje vrste" norveške spisateljice Maje Lunde, treći dio njezine "Klimatske teatralogije" o najvažnijoj temi današnjice, čovjekovom ponašanju u prirodi i posljedicama koje ostavlja. Roman je 2019. godine nominiran za Nagradu norveških knjižara, a Naklada Ljevak predstavlja ga u prijevodu Vesne Salomonsen.

Maja Lunde jedna je od najistaknutijih norveških autorica na međunarodnoj književnoj sceni čije su knjige prevedene na 40 jezika i diljem svijeta prodane u 2,5 milijuna primjeraka. Svijet je osvojila svojim prvim romanom za odrasle, "Povijest pčela" (2015.), distopijskom pričom s ekološkom potkom o izumiranju pčela. Prvi dio autoričina četverodijelnog ciklusa o temeljnim egzistencijalnim temama s kojima se suočava suvremeni svijet nagrađen je uglednom Nagradom norveških knjižara kao prvi debitantski roman u povijesti tog priznanja i preveden na 35 jezika. Uslijedio je nastavak "Plavetnilo" (2017.), koji je također postao međunarodni bestseler. Zaradio je nominaciju za Nagradu norveških knjižara, a izdavačka prava do sada su prodana u 20 zemalja.

"Posljednji svoje vrste" priča je o ljudima, životinjama i ljudskim životinjama, o tome kako na nas utječu ostale vrste na Zemlji, što nas razlikuje od životinja, ima li još vremena da ispravimo svoje pogreške te što je potrebno učiniti kako bismo preživjeli. Godine 1880. pomoćniku direktora zoološkog vrta u Sankt Peterburgu Mihaelu iz daleke Mongolije stižu kosti nedavno uginulog divljeg konja i on zaprepašteno utvrdi da kostur koji se nalazi ispred njega nalikuje na pretpovijesnog divljeg konja, za kojega se smatra da je davno izumro. Mihael počinje sanjati o naizgled nemogućem pothvatu - ekspediciji u Mongoliju. Godine 1992. veterinarka Karin, koja godinama pokušava Divljeg konja Przewalskoga vratiti iz Europe u Mongoliju gdje su izumrli prije mnogo desetljeća, sa sinom Mathiasom putuje u u Nacionalni park Hustai. Godine 2064. u Norveškoj Eva odbija dići ruke od svoje farme koja propada. Iako je većina njezinih susjeda zbog nestašice hrane, lijekova i vode već odavno pobjegla, Eva se tome opire. Divlja kobila o kojoj se brine upravo se oždrijebila, a jednoga dana sreće i mladu ženu – Louise – kojoj očajnički treba smještaj.

Maja Lunde (1975.) norveška je književnica i scenaristica. Njezini romani "Povijest pčela" i "Plavetnilo" također su dostupni na hrvatskom u prijevodu Anje Majnarić i izdanju Naklade Ljevak, koja je autoricu ugostila u Zagrebu 2019. godine. Lunde je napisala i desetak knjiga za djecu i mlade, među kojima se posebno ističe "Snježna sestra" (2018.), također objavljena u Nakladi Ljevak, jedna od najvećih književnih senzacija u povijesti norveške književnosti, kojoj se sprema i ekranizacija. (Hina)

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.