Istaknuti crnogorski književnik Božidar Proročić, uz Dan državnosti Ukrajine, objavio je knjigu "Ukrajinci, narod slobode"

Istaknuti crnogorski književnik Božidar Proročić, uz Dan državnosti Ukrajine, objavio je knjigu "Ukrajinci, narod slobode"

Istaknuti crnogorski književnik, publicist i ukrajinski pisac Božidar Proročić objavio je knjigu "Ukrajinci, narod slobode" u povodu 24. kolovoza, Dana državnosti Ukrajine. Knjiga dolazi u vrijeme kada u Ukrajini bjesni šest-mjesečni rat, a sama knjiga daje veliki i nemjerljiv doprinos proučavanju kulture i povijesti Ukrajine. Kratka povijest Ukrajine nalazi se na početnim stranicama ove iznimne knjige i prikazana je na najljepši način. U samom uvodu četiri su predgovora u kojima se autori osvrću na Ukrajinu, njenu povijest vječnog stremljenja u borbi za uvijek zlatnu slobodu.

Božidar Proročić u svom predgovoru navodi: Probudio sam se rano 24. veljače 2022., u 4 sata ujutro, upalio TV i vidio vijest: Ruska Federacija napala Ukrajinu! U meni su se miješali osjećaji: tuga, strah, ljutnja. Dakle, opet je dvojba preda mnom: Dokle na svijetu, opet barut? U 21. stoljeću, nakon svega što je Ukrajina proživjela, kroz svoju dugu i često burnu i bolnu povijest... Opet RAT, ta strašna i surova riječ koja uništava narode, države, nacije, jezik, kulturu. Sjetio sam se svih svojih prijatelja koji su ostali tamo. Sjetio sam se svih onih ličnosti koje su pale za slavu Ukrajine. Sjedim i pišem ovaj predgovor, duša mi odiše domoljubljem, ali i tugom, nevjericom da je Moskalj opet krenuo u svoje ratne pohode na svoj slavenski rod, na svog starijeg, slavenskog brata.

Kada sam prošle godine počeo pisati knjigu „Ukrajinci – narod slobode“, moja je iskrena želja bila približiti samo jedan mali segment iz velike arabeske ličnosti koje krase Ukrajinu. Ukrajina i Ukrajinci predstavljaju jednu od najdragocjenijih, ali ujedno i najljepših kultura na slavenskim prostorima. Teške su bile borbe Ukrajine za očuvanje teritorijalnog, državnog, jezičnog, crkvenog identiteta i granica. Prolazeći kroz različita povijesna razdoblja, Ukrajina je bila napadana, kako iz Rusije, tako i iz susjednih zemalja. U svim tim borbama, tijekom novije povijesti Ukrajine, pojavljivale su se osobe iz područja kulture, lingvistike, politike, vojske, književnosti, crkve, atamani, borci itd.

Inspiraciju crpio iz duhovnog bogatstva ukrajinskih heroja i heroina

Želim spomenuti samo dio onih koji su zastupljeni u ovoj značajnoj knjizi. Imao sam inspiraciju koju sam crpio iz duhovnog bogatstva ukrajinskih heroja i heroina: Mikole Minovskog, borca, jednog od ideologa nezavisnosti Ukrajine i jednog od njezinih najvećih sinova, Agatangela Krimskog, povjesničara, prevoditelja, jednog od osnivača Ukrajinske akademije znanosti i umjetnosti, Vasilij Vyshivanyi (Vilim Habsburški) koji je toliko volio Ukrajinu da je zbog nje izgubio pravo na carsko prijestolje, legendarni pukovnik Sich od strijelaca, tu je i Georgije Narbut, tvorac i autor nacionalni simboli Ukrajine, general Marko Bezručko, koji je spasio Varšavu od bombardiranja, Olena Stepaniv, prva časnica ukrajinske vojske koja se nesebično borila za svoju domovinu i koja je postala nacionalna heroina svoje domovine, pjesnici Olena Teliga i Vasilij Stus koji su se sami tkali u zastave svoje zemlje, Yevhen Konovalets, vođa sičkih strijelaca, Neil Hasevich, legendarni umjetnik i vojnik iz redova Ukrajinske pobunjeničke vojske i mnogi drugi koji se nalaze na stranicama ove knjige. Oskar Huter u predgovoru piše: Suočeni s vjekovnim izazovima tragične, ali i slavne povijesne sudbine, Ukrajinci su stvorili materijalna i duhovna dobra, vrijednosti i vrline koje su zadivile svijet. Kao što ih sada nadahnjuje njihova herojska borba, časno braneći i zapanjujući i Europu i svijet.

Višestoljetna borba za slobodu i divovska postignuća Ukrajinaca u svim domenama ljudskog stvaralaštva i postojanja čine ih besmrtnima. Najbolji i ujedno memorijalni dokaz njihove besmrtnosti je galerija njihovih velikana prikazana u ovoj knjizi. Na stranicama ovog djela paradiraju portreti reprezentativnih ukrajinskih velikana koji su dali doprinos svojoj zemlji, narodu i cijelom svijetu. Svojim stvaralaštvom i ljudskim djelovanjem, misijom i vizijom učinili su sebe i Ukrajinu vječnom, pred kojom se mirno i zahvalno, dobronamjerno čovječanstvo mora pokloniti i podržati u svemu. Ova knjiga je spomenik tako zaslužnim ljudima, njihovoj državi i narodu, kao djelo podrške pravednoj povijesti Ukrajinaca i Ukrajine. Ovim djelom autor podiže spomenik bratske solidarnosti, poštovanja i ljubavi ne samo prema sebi, nego i prema prijestolnici Cetinju i cijeloj pravdoljubivoj Crnoj Gori prema ukrajinskom narodu i Ukrajini i u slavu njihove pravedne borbe. Njime su sebe, slobodu i istinu uzdigli na najviši vrh smisla ljudskog postojanja i trajanja. I zato, neka su vječni Ukrajina i ukrajinski narod! Živjela Crna Gora, Crnogorci i njihova neuništiva prijestolnica Cetinje. Slava herojima! Hvala i slava Ukrajini.

Ukrajinska granica je čvrsta, u njoj su: ponos, napredna misao, tvrdoglavost, kost predaka

Profesorica književnosti Maja Brajović piše: Želim se osvrnuti na prološku granicu svih onih koji su našli svoje mjesto u ovoj knjizi, jer ostavljam vama da saznate kojim putem dolaze do te razine. Ta posljednja stranica života izuzetno mi je zanimljiva, jer njenu strukturu i kvalitetu određuju godine koje su već prošle, pa mi je dužnost staviti je na pijedestal, jer njihov kraj značio je nečiji početak u slobodi i miru! U tom višedesetljetnom prostranstvu koje kronotopski određuje i zatvara prostor djelovanja, ali otvara slobodarsku misao i žigoše naciju darivajući je beskrajnom hrabrošću i ustrajnošću, poniženi su mnogi heroji. 

Ukrajinska granica je čvrsta, u njoj su: ponos, napredna misao, tvrdoglavost, kost predaka, pa takvo vezivno tkivo može samo satkati platno na kojem će, poput Katerine Bilokur, generacije oslikavati časni čin postojanja ove divne. i drevni narod. Želim da pažljivo otkrivate tužnu, ali uzvišenu ljepotu koja vas srdačno dočekuje na svakoj stranici ove pažljivo pripremljene knjige. Nije bilo lako izdvojiti imena velikana koji su, koračajući trnovitim životnim putem, s himnom u srcu i zastavom u rukama dolazili do cilja, povlačeći granicu između terora i slobodoumlja.

Čitajući ovu knjigu imat ćete dojam kao da čitate svojevrsni roman jer su ove biografije više nego potresne

 U recenziji knjige Veselin Živanović navodi: Knjiga jasno i precizno definira samo dio ličnosti iz niza velikana koji su ostavili tako značajan trag u sferama javnog djelovanja Ukrajine. Čitajući ovu knjigu imat ćete dojam kao da čitate svojevrsni roman jer su ove biografije više nego potresne. Većina osoba je zatvorena, uhićena, ubijena ili okončala život pod vrlo sumnjivim okolnostima. Oni predstavljaju srž svog naroda, ono najbolje što su Ukrajinci kao narod dali iz svojih redova. Imajući u vidu složenu i često tragičnu prošlost Ukrajine, kroz portrete istaknutih ličnosti doživjet ćete svu snagu drevnog naroda.

Osobnosti predstavljene u ovoj knjizi su: Mykola Michnovsky — Ideolog borbe za neovisnost Ukrajine; Agatangel Crimea — povjesničar, pisac, prevoditelj, osnivač Ukrajinske akademije znanosti i umjetnosti; Yevhen Chikalenko – Izdavač, pokrovitelj ukrajinske kulture, agronom, publicist; William Habsburški, Vasyl Vishivany - Ljubav prema Ukrajini jača je od vladanja carskim prijestoljem; Georgi Narbut - ukrajinski grafičar, prvi autor ukrajinskih državnih simbola; Mikola Leontovič - Skladatelj, dirigent; Marko Bezručko — general, zapovjednik i borac Ukrajinske narodne armije; Olena Stepaniv — Život pretvoren u legendu; Vasilj Čučupak, časnik i glavni ataman Hladne Republike; Les Kurbas — redatelj, glumac, teatrolog, esejist, prevoditelj; Olena Teliga - Pjesnikinja, simbol domoljubne ukrajinske poezije; Vasilij Lipkivski — mitropolit kijevski i cijele Ukrajine; Yevgen Konovalc - vođa sičkih strijelaca, pukovnik vojske UN-a, ideolog ukrajinske nacije; Vasilij Semenovič Stus, zaboravljeni Orfej ukrajinske književnosti (1938. -1985.); Josip Slipij –

Nadbiskup/arhiepiskop Grko-katoličke crkve; Marija Savčin - Život posvećen borbi za Ukrajinu; Nil Hasevich - Umjetnik u borbi za Ukrajinu; Mihail Soroka - Trideset i četiri godine robije i logora u borbi za Ukrajinu; Yury Shevelyev - lingvist, profesor, akademik Nacionalne akademije znanosti Ukrajine; Sergey Korolev, kreator svemirskih programa; Katerina Bilokur, osvojila svijet slikarstvom; Ala Gorska - Slikarica i borac za ljudska prava, umrla s imenom Ukrajine; Volodymyr Ivasyuk - doktor, skladatelj, heroj Ukrajine; Petro Grigorenko - General bez epoleta; Vjačeslav Čornovil - borac, disident, esejist, život posvećen borbi protiv rusifikacije Ukrajine; Nazar Voitovič - Heroj Nebeske Stotine (1996. - 2014.). Ukrajinci Narod slobode predstavlja knjigu koja na najljepši način govori o važnim povijesnim ličnostima Ukrajine kroz različita vremena i povijesne etape.

Ako se itko svojim radom i zalaganjem u proučavanju ukrajinistike odužio Ukrajini, onda je to nedvojbeno ovaj autor koji se uvijek predano žrtvovao i još uvijek pokušava Ukrajinu približiti svima nama. Cetinje je bilo i ostalo simbol slobode i patriotizma podrške Ukrajini, zato je ovakva knjiga vrlo dragocjena, značajna i važna, siguran sam da će biti dobro primljena i da će je mnogi s radošću dočekati.

SLAVA UKRAJINI SLAVA HEROJIMA

 
 
 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.