Jubilarni 10. festival svjetske književnosti predstavlja 40-ak autora iz 14 zemalja, a ulaz je slobodan

Jubilarni 10. festival svjetske književnosti  predstavlja 40-ak autora iz 14 zemalja, a ulaz je slobodan

U Zagrebu se jubilarni 10. Festival svjetske književnosti (FSK) nakladnika Frakture ove godine održava od 4. do 9. rujna i predstavlja goste iz četrnaest zemalja, a otvorila ga je 4. rujna u Domu HDLU nagrađivana hrvatska književnica Olja Savičević Ivančević.  Ove godine, FSK u Zagreb dovodi autore (njih oko 40) s više kontinenata, iz četrnaest zemalja. Uz ostale, gosti su dobitnici nagrad Man Booker, Goncourt, nagrade Costa, Leipziške književne nagrade i mnogih drugih. Teško je svih nabrojiti, ali spomenimo kako na Festival dolazi Bernardine Evaristo, zatim  Costa Monique Roffey, tu su i Milena Marković, te slavni i čitani izraelski pisac krimića i psiholoških trilera Dror Mišani. Već su bili i opet na FSK gostuju Mathias Énard i Karl-Markus Gauß, a očekuje se i Katharina Volckmer. Svoju knjigu napisanu na njemačkom predstavit će Alida Bremer, Erica Johnson Debeljak govorit će o svojem romanu "Djevica, supruga, udovica, kurva", najčitanijem u Sloveniji prošle godine.

Publici u organizaciji Frakture svoje nove knjige predstavljaju i Semezdin Mehmedinović, Ernest van der Kwast, Andrej Nikolaidis, Dražen Katunarić, Sandra Antolić, Saša Ilić, Nada Gašić, Jurica Pavičić, Ivica Ivanišević, Josip Mlakić, Davor Špišić i Ivana Šojat. Razgovarat će se ovih dana o Danilu Kišu, o značenju Tita govorit će njegovi biografi, a od pjesnika su zastupljeni, uz ostale, Đorđe Matić, Milena Marković, Sanja Baković, te Nataša Govedić. O svojim romanima, ali i položaju disidenta u današnjoj Rusiji i ratu u Ukrajini govorit će jedan od najboljih suvremenih ruskih pisaca Sergej Lebedev. Festival će zatvoriti Slavenka Drakulić, a tema je njena nova knjiga eseja.

Svi se programi organiziraju i održavaju u Domu HDLU-a na Trgu žrtava fašizma te u Knjižari Fraktura (Ulica kneza Mislava 17). Kao poseban dar svojim čitateljima i publici organizatori (Fraktura) su odlučili uz deseti rođendan Festivala: ulaz je na sve programe, kako je već rečeno - slobodan.

Za početak roman 'Ljeta s Marijom' i izložba 'Umjetnici i književnost'

 Kako i priliči publiku je 4. rujna, prvoga dana jubilarnog festivalskog izdanja, uvodno  u dupkom punoj Galeriji Bačva Meštrovićeva paviljona pozdravio glavni urednik Frakture Seid Serdarević. Istaknuo je kako mu je izrazito drago što ove godine, nakon dvije pandemijske, upravo u 10. godini održavanja FSK-a, festivalsku publiku može pozdraviti uživo, bez razmaka i bez maski, i to u novome prostoru. Ovo su njegove riječi: "Posebno mi je drago što ćemo ove godine, do petka 9. rujna, u Domu HDLU-a i Knjižari Fraktura predstaviti 40-ak gostiju iz 14 zemalja s više kontinenata, među kojima su uz brojne domaće autore i neka od najvećih svjetskih književnih imena, među kojima su dobitnica nagrade Man Booker Bernardine Evaristo, nagrade Costa Monique Roffey, nagrade Goncourt Mathias Énard, Leipziške književne nagrade Karl-Markus Gauss, NIN-ove nagrade Milena Marković i mnogi drugi", naglasio je Serdarević.

Za početak Festivala i njegovo otvaranje odabrana je ugledna hrvatska autorica Olja Savičević Ivančević, a o svojem novom romanu "Ljeta s Marijom" tom je prigodom razgovarala sa spisateljicom Mašom Kolanović. Olja Savičević Ivančević, jedna je od najprevođenijih hrvatskih književnica, autorica kultnog romana 'Adio kauboju' i romana 'Pjevač u noći'. 'Ljeta s Marijom' njezin je treći roman, a predstavljačica je govorila je o autorici biranim riječima: 'Njezin svaki novi tekst događaj je za hrvatsku književnost koji se s nestrpljenjem očekuje', rekla je Kolanović. U novom romanu 'Ljeta s Marijom', tekst skrojen od fragmenata života, nelinearne i nekronološke narativne linije, koji donosi privatnu povijest žena od početka 1920.-ih do danas. Jer, propituje se tu povijest kroz sudbine žena iz jedne obitelji koje sve veže ime Marija.

Autorica je kazala da joj ideja nije bila napisati klasičnu obiteljsku sagu, već naprotiv, kompozicijski je išla u obrnutom smjeru, želeći zapisati priče žena s kojima je odrastala i koje je smatrala važnim zapisati, te kroz inačice istoga imena pokazati povezanost njihovih sudbina. 'Muškarci su pisali povijest, a žene su pričale i prenosile priče s koljena na koljeno. Te su priče univerzalne i zapravo su one privatna povijest barem polovice čovječanstva koja je ostala prilično zanemarena i nezapisana', rekla je Savičević Ivančević.

Prvoga festivalskog dana, u prostorima HDLU-a otvorena je tradicionalna izložba 'Umjetnici i književnost', koja predstavlja djela likovnih umjetnika inspirirana knjigama autora koji sudjeluju na festivalu. Izložbom se predstavlja 27 umjetnika, čija se djela mogu razgledati do kraja književnih događanja festivala.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.