U Varaždinu održan treći po redu pjesnički maraton Poezijom govorim

maraton

Varaždinom je 23. i 24. ožujka strujila poetska riječ. Održan je treći po redu pjesnički maraton Poezijom govorim, i to uz četiri programa. U prijepodnevnim satima u Velikoj skupštinskoj dvorani Županijske palače održan je pjesnički maraton u kojem je sudjelovalo 60 autora iz Slovenije i Hrvatske. Glazbeni dio programa upotpunile su glazbene gošće, Ženska vokalna skupina ’’Pajdašice’’ KUD-a ’’Anka Ošpuh’’ iz Ludbrega, i mlada varaždinska glumica Tena Antonija Torjanac, te pjesničko glazbeni par, Sonja Kušec i Alija Bećirević. Samom otvaranju pjesničkog maratona nazočni su bili i njezina ekselencija veleposlanica Slovenije dr. Smiljana Knez,  predsjednik županijske skupštine mr. sc. Alen Runac, predsjednik Mariborske literarne družbe, Marjan Pungartnik i predsjednica SKD NAGELJ, Martina Lesjak. Program u ozračju proljeća za koji su se vješto pobrinuli organizatori maratona, Ljubica Ribić i Milan Novak pridonijeli su i Slađana Benkus, Edita Kutnjak – Zlatar, Davorka Črnčec i Nenad Slukić kao voditelji.

Nakon uvodnog glazbenog osvježenja Ženske vokalne skupine ’’Pajdašice’’ i uvodnog pozdravnog govora, zvuk fanfara je najavio početak maratona. Pjesnici su darovali svoje stihove, ispreplićući različitost jezika i emocija, povezujući se u jedinstvenu rijeku kojom putuju misli. Odmor nakon trosatnog programa upriličili su u šetnji gradom s upoznavanjem kulturnih znamenitosti Varaždina i prošle godine zasađenog Pjesničkog stabla - javora, na trgu Matije Gubca gdje su svečano otkrili obilježje stablu.
Uz stihove proslavili su novo pupanje i dolazak proljeća. U 18 sati prisustvovali su modnoj reviji pod nazivom Crvena kapica u organizaciji 6. mjesnog odbora, Banfica. Od dvadeset sati nastavili su s maratonom u programu uz svijeće i riječi i u opuštenijem ugođaju.
U nedjelju grupa pjesnika koja je prenoćila u Varaždinu pridružila se grupi varaždinskih pjesnika te su održali završni program Valovanje poezijom– život u toku, ispred Arene Varaždin. Topao dan, smiraj koji daruje Drava pridonijelisu su neprocjenjivom ugođaju povezanosti prirode i poezije, prirode i čovjeka. Pjesnici su ponovno nesebično darovali stihove šetačima te se rastali uz pozdrav za novi susret sljedeće godine.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.